Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Lance Stroll

'Arrogante' Stroll keihard aangepakt: 'Hij kan beter gaan vissen of tennissen'

Lance Stroll bevindt zich niet in de beste fase van zijn carrière. De Aston Martin-coureur scoorde sinds de zomerstop geen enkel punt en teamgenoot Fernando Alonso finisht week in, week uit voor de Canadees. Hoeveel toekomstmuziek zit er nog in de F1-loopbaan van de 138-voudig Grand Prix-deelnemer?

Lance-Stroll-Qatar
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

De cijfers liegen er niet om: Lance Stroll staat momenteel 136 punten achter zijn teamgenoot Fernando Alonso. Daarnaast wist Alonso - in identiek dezelfde auto - al zeven keer op het podium te eindigen dit seizoen, terwijl Strolls beste resultaat een vierde plaats is.

Hoewel Stroll een aantal keer pech had (autoproblemen in Saudi-Arabië en Japan), was de Canadese coureur ook meermaals zelf verantwoordelijk voor tegenvallende prestaties. Hij bleef verschillende keren steken in Q1, toucheerde de vangrail tijdens de Grand Prix van Monaco en hing in Singapore zelf zijn auto in de muur.

Ook in Qatar kon de 24-jarige coureur geen potten breken. Na afloop van de kwalificatie werd zijn rondetijd afgepakt wegens het overschrijven van tracklimits. Eenmaal teruggekeerd in de pitstraat smeet de aanzienlijk gefrustreerde Stroll het stuur van zijn AMR23 uit de cockpit en gaf hij personal trainer een flinke duw. Is het tijd voor Stroll om zijn geluk elders te gaan zoeken? Het RacingNews365-podcastpanel geeft haar mening.

Tekst gaat verder onder afbeelding.

"Wat een pannenkoek. Tsjonge jonge."

Formule 1-kenner Ruud Dimmers blikt op cynische wijze terug op het optreden van Stroll in de kwalificatie voor de GP van Qatar. "Het was wel leuk dat Lance furieus was. Die had sowieso een heel tof weekend natuurlijk. Lance Stroll, wie kent hem niet? De grote knuffelbeer. Altijd zó benaderbaar, ook in de media. Een man van weinig woorden en grootse daden."

Autocoureur Tom Coronel, vaste gast in de RacingNews365 Formule 1-podcast, vult aan: "Wat een pannenkoek. Tjonge jonge."

"Na de sprintrace was hij helemaal boos", ging Dimmers verder. "Vervolgens duwde hij zijn personal trainer en gooide hij zijn stuurtje op de grond. Nou Tom, zeg het maar, een stuurtje kost? €15.000?"

"Een stuurtje kan zo maar tien miljoen kosten", reageert Coronel. "Denk aan alle ontwikkelingstijd die erin zit. Dat is onbetaalbaar. Maar het gaat er gewoon om dat hij gefrustreerd is. Als iemand moét genieten van de Formule 1 en niet onder druk staat, dan is hij het wel. Zijn vader heeft een vermogen van meer dan een miljard. Het is in feite zijn eigen team. Die gozer hoeft nooit meer van zijn hele leven te bewegen als hij het niet wil. Hij zou juist de meest relaxte coureur van allemaal moeten zijn."

Tekst gaat verder onder video.

Coronel: "Het is respectloos"

Dimmers kan zich wat meer in de situatie van Stroll verplaatsen. "Maar Tom. Het is toch gewoon heel pijnlijk voor hem? Alonso zegt voorafgaand aan het seizoen dat Stroll een potentiële wereldkampioen is. Je wordt compleet om je oren gereden en het wordt alleen maar erger, erger en erger. Je komt er wederom niet aan te pas. Je hebt geen idee waar je het moet zoeken. Dan heb je zo'n moment: je stapt uit de auto, gooit je stuurtje weg en geeft je collega een flinke duw..."

Coronel antwoordt: "Dat mag écht niet. Ook hoe hij met de pers omgaat. Het is respectloos. Hij stond gewoon helemaal op kookstand. En uiteindelijk creëert hij het helemaal zelf. Hij overschrijdt die tracklimit, hij bestuurt die auto. Ik begrijp het niet. Deze man kan het mooiste leven hebben van iedereen ter wereld, maar hij is één van de meest gefrustreerde coureurs van afgelopen weekend. Dat rijmt niet."

Dimmers reageert: "Ik snap het wel... Je rijdt bij een team waar je mag rijden omdat papa de baas is. Iedereen om je heen is gewoon altijd beter dan dat jij bent. Je vader heeft dan ook nog eens de ambitie uitgesproken om van jou een wereldkampioen te maken en van Aston Martin een wereldkampioenschap-waardig team. En vervolgens ben je dan - sorry dat ik het zo zeg - een beetje een klootviooltje die het niet heeft en arrogant is. Wat hij moet doen is zeggen: dank je wel voor de fijne jaren. Dank je wel voor alles wat ik heb mogen leren bij Williams. Dank je wel dat ik anderhalf jaar in oude F1-auto's mocht rijden voor ik in de Formule 1 kwam. Bedankt voor alles papa, maar ik ga nu iets anders doen met mijn leven. Ik ga tennissen, ik ga vissen. Ik ga mode ontwerpen voor één van jouw bedrijven."

'Rondetijd is niet te koop'

"Zo zie je maar dat je met geld heel ver kan komen, maar dat rondetijd niet te koop is", antwoordt Coronel. "Het gaat om alle investeringen die je je hele leven doet. Het is niet mogelijk om de harde schijf eruit te halen en bij iemand anders erin te stoppen. Kijk, zoals Verstappen geprogrammeerd is, dat is een heel levensproces. Dat is zijn moeder, zijn vader, hoe hij opgroeide... Er komt van alles bij kijken en dat is niet te koop."

Dimmers is het met Coronel eens: "Talent kun je niet kopen. Dat zit er gewoon in. Het zit in de genen."

Ook interessant:

Verstappen en Red Bull moeten McLaren nu serieus gaan vrezen

Verstappen is een drievoudig F1-kampioen! Dat viert men in de nieuwste RN365 F1-podcast, maar Coronel, Dimmers en host Mosterdijk praten over nog zo veel meer. De opmars van McLaren, die crash tussen Hamilton en Russell, maar ook al het drama, de baalweekenden van Perez en Stroll en andere onderwerpen passeren de revue.

Abonneer je nu op ons YouTube-kanaal en maak kans op twee tickets!

ABONNEER & WIN

Formule 1 GP Qatar 2023 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Verstappen-regel FIA past omstreden regel aan in officiële reglementen