Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Mohammed Ben Sulayem

Aston Martin niet bezorgd over vermeende inmenging FIA-president

Er loopt momenteel een onderzoek naar FIA-president Mohammed Ben Sulayem over vermeende bemoeienis tijdens de race van de Grand Prix van Saoedi-Arabië van 2023. Een uiteindelijk ongedaan gemaakte straf leverde Aston Martin daar als nog een podiumplek op.

Alonso Saudi Arabian GP 2023 Aston Martin 2
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Aston Martin-teambaas Mike Krack beschouwt de Grand Prix van Saoedi-Arabië van 2023 als afgesloten. Hij zegt dit nadat het nieuws naar buiten kwam dat er een onderzoek loopt naar FIA-president Mohammed Ben Sulayem. Een klokkenluider beweert dat Ben Sulayem zich bemoeid zou hebben met de race-uitslag. Hij zou hebben geprobeerd om Fernando Alonso's tien seconden tijdstraf in de race ongedaan te maken.

Alonso kreeg deze straf omdat hij een eerdere tijdstraf van vijf seconden niet goed had uitgevoerd bij zijn pitstop. Een krik raakte toen de auto. Aston Martin ging met succes in beroep tegen de straf van tien seconden, waardoor Alonso terugkeerde op het podium, op plek 3, ten koste van George Russell.

Met het nieuws dat er een onderzoek is ingesteld naar Ben Sulayem, werd Krack naar de situatie gevraagd. "Ik denk dat we twaalf maanden geleden een van de betrokken partijen waren", vertelt Krack aan de media, waaronder RacingNews365. "In de documenten van de stewards is te lezen hoe het hele proces is verlopen. Wij hebben het recht op herziening toegepast. We hebben nieuw bewijs aangedragen en de straf is teruggedraaid. Vanuit dat oogpunt is de hele zaak voor ons duidelijk en gesloten."

Krack's collega-teambazen Bruno Famin (Alpine) en James Vowles (Williams) geven ook hun mening over de kwesite. Famin vindt dat elke partij in de F1 een verantwoordelijkheid heeft om een voorbeeld te stellen.

"Wat wij vinden is dat we ons echt moeten kunnen richten op wat er op de baan gebeurt met onze sport", zegt de Alpine-baas. "Dit is de verantwoordelijkheid voor ons allemaal, denk ik. Teams, promotors en toezichthouders. We moeten een voorbeeld zijn voor iedereen. Er loopt een onderzoek bij de FIA. Ze hebben hun eigen proces en dat zullen ze volgen. Maar het is aan ons allemaal, denk ik, om het goede voorbeeld te geven aan iedereen."

Vowles voegt toe: "Ik denk dat het voorval op dit moment, voor zover ik het begrijp, wordt bekeken en dat is goed."

Praat mee!

Viaplay
x
Breaking Ricciardo keihard gestraft na GP China