Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
Aston Martin

Aston Martin-protest in aantocht tegen diskwalificatie Vettel

Lewis Hamilton kreeg zondagavond de tweede plek van de Hongaarse Grand Prix in zijn handen geduwd toen Sebastian Vettel werd gediskwalificeerd omdat er te weinig brandstof in zijn tank zou zitten. Aston Martin legt zich daar niet bij neer en is van plan om protest aan tekenen tegen de beslissing.

GP2111 140725 69 I4721
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Aston Martin

Sebastian Vettel kwam op zondag als tweede over de finish in Hongarije. De Duitser reed in zijn Aston Martin een feilloze race, maar wist uiteindelijk winnaar Esteban Ocon niet te verschalken. Toch was de feestvreugde aanwezig bij Aston Martin na de race. Die vreugde was echter snel verdwenen toen Vettel werd opgetrommeld door de stewards.

Zijn wagen zou namelijk te weinig brandstof aan boord hebben gehad. Er moet te allen tijde minimaal een liter brandstof in de tank zitten, zodat de FIA een monster kan nemen. Na de race kon de FIA echter maar 0,3 liter uit de tank halen, waarna de viervoudig kampioen uit de uitslag werd geschrapt.

Zondagavond laat ontving de FIA een bericht van Aston Martin dat ze de intentie hebben om protest aan te tekenen. Het betekent dat de klok is gestart en de Britse renstal 96 uur heeft om bewijs te verzamelen en daadwerkelijk officieel in protest te gaan. De FIA heeft daarop de wagen met nummer vijf in beslag genomen.

Aston Martin is er namelijk van overtuigd dat er nog wel meer dan genoeg brandstof in de tank zit, maar een kapotte pomp zorgt er volgens hen voor dat deze er niet uit kan worden gehaald. Na de race werden er verschillende pogingen gedaan, zonder succes.

Teambaas Otmar Szafnauer legt uit waarom het protest tegen de diskwalificatie eraan zit te komen. "Er zit nog 1,44 liter benzine in de tank, zelfs nadat de FIA er 0,3 liter heeft uitgehaald", zei hij zondagavond tegen het Duitse Motorsport-Magazin. "Er was alleen een probleem met de toevoerpomp, daarom moest Vettel in de uitloopronde de auto parkeren."

"We weten hoeveel benzine we erin hebben gegoten", vervolgt de Amerikaan. "We weten ook precies hoeveel we hebben verbruikt. Omdat we de starthoeveelheid moeten aangeven, kunnen we het ook op die manier bewijzen", aldus Szafnauer.

Omdat er fuel flow meters in de wagen zitten kan de FIA uitlezen hoeveel brandstof er is verbruikt. Trek die hoeveelheid af van de starthoeveelheid, en volgens de Aston Martin-teambaas kom je dan uit op 1.74 liter. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Ook interessant:

Video: De tien meest bizarre Formule 1-auto's aller tijden

De Formule 1 zag al heel wat rare, opvallende of gewoon gerust bizarre auto's voorbij komen in haar rijke historie. RacingNews365 zet de tien meest bizarre F1-wagens voor je op een rijtje.

Forbidden

Weddenschappen Sebastian Vettel

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Formule 1 GP Hongarije 2021 RN365 Nieuwsdossier

46 reacties

Viaplay
x
Interview Horner exclusief: Red Bull tast in het duister over impact van nieuwe F1-regels