Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
F1 nieuws

Audi schittert door afwezigheid, FIA legt dikke boete op

Audi is nog niet eens begonnen in de Formule 1, maar heeft nu al een dikke boete van de FIA ontvangen. De Duitse autofabrikant heeft namelijk niet deelgenomen aan een race in het World Rally-Raid kampioenschap, terwijl het team zich wel voor dat kampioenschap heeft ingeschreven.

Sainz Dakar
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

Het team dat tegenwoordig door het leven gaat als Stake F1 wordt in 2026 het fabrieksteam van Audi. Nadat het Duitse merk de Dakar Rally begin dit jaar succesvol afsloot met de winst van Carlos Sainz, wordt de blik nu volledig op de toetreding tot de Formule 1 gericht. Met de nieuwe reglementen die vanaf 2026 van kracht zijn in de F1, hoopt het fabrieksteam gelijk mee te kunnen strijden in de top van de koningsklasse van de autosport.

Maar Audi komt tot die tijd ook uit in andere autosportklassen, zoals het World Rally-Raid kampioenschap. Of beter gezegd, kwam. Want na de eerste race van dat kampioenschap, de Dakar Rally, is Audi niet op komen dagen in de volgende race van het kampioenschap in Abu Dhabi. Daarom hebben de officials het Duitse merk een boete van 750 duizend euro opgelegd, waarvan ruim 562 duizend euro nog voorwaardelijk is. Als Audi zich ook in de laatste drie races van het kampioenschap niet laat zien, dan mag de Duitse fabrikant ook dat bedrag nog betalen aan de FIA.

De kans is groot dat Audi ook dat bedrag moet gaan betalen, want het Duitse automerk gaf aan dat 'het zoals gepland stopt met het rally project na de Dakar Rally'. De deelname aan het World Rally-Raid kampioenschap van 2024 is dan ook afgewezen vanwege het extreem hoge verbruik van de reserveonderdelen tijdens de Dakar Rally van 2023, een zeer intensief testprogramma in datzelfde jaar en de zware Dakar Rally van dit jaar. De productietijd van die onderdelen is lang, soms oplopend tot twee jaar.

"Dit betekent dat de randvoorwaarden ontbreken waarbinnen Audi een succesvolle deelname aan het World Rally Raid Championship gedurende een heel seizoen zou kunnen garanderen", zo liet Audi eerder al weten.

Verstappen is dit weekend de grote favoriet voor de winst in Italië! Als hij de race wint betaalt Unibet maar liefst 30 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 30 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Verstappen Magistrale Verstappen evenaart twee unieke records in kwalificatie Imola