Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Ayrton Senna

Ayrton Senna, 1 mei 1994: de dag waarop de autosportwereld stilstond

Je hebt van die datums die in je geheugen gegrift staan, die méér betekenen dat enkel die combinatie van cijfers. 1 mei 1994 is zo'n dag voor menig autosportfan, vandaag 30 jaar geleden. Ayrton Senna ging van ons heen.

There are certain moments when silence falls on a racing track and you know what that means

- Will Buxton

De quote hierboven is de even mooie als wrange oneliner van F1-verslaggever Will Buxton het over de crash van Romain Grosjean in Bahrein heeft, maar diezelfde stilte moet tijdens het zwarte, nee gitzwart weekend van de Formule 1 Grand Prix-weekend van San Marino in 1994 oorverdovend zijn geweest. En dat tot drie keer toe.

Op zaterdag verloor de Formule 1-wereld de sympathieke Oostenrijker Roland Ratzenberger achter het stuur van zijn Simtek, een dag later was Ayrton Senna hetzelfde lot beschoren. Als door een wonder kon Rubens Barrichello het weekend wél navertellen na zijn absolute horrorcrash op de vrijdag.

De Formule 1 werd keihard met de neus op de feiten gedrukt. De Formule 1 was (vrij letterlijk) levensgevaarlijk. De sport werd veiliger nadien, dat zeker, maar het weekend en met name de dood van Senna sloeg een krater in de Formule 1 en de autosport in het algemeen. Voor velen was hij de ultieme F1-coureur, voor anderen de weldoener die zich onvermoeid inzette voor kansarme kinderen.

Een sportieve held op de baan, een menselijke held daarbuiten. Wie en wat Senna was? Kijk vooral deze video van Top Gear, een programma dat we kennen van grappen en grollen, maar voor de gelegenheid met zeer gepaste rust en respect een hommage brachten aan de legendarische Braziliaan met drie wereldtitels in de Formule 1 op zijn naam. Kippenvel gegarandeerd.

Vandaag zullen vele Formule 1- en autosportplatformen stilstaan bij het overlijdensjubileum van Senna. Omdat hij de grootste aller tijden is? Het is een discussie die vele kanten kent, maar ook een discussie die er vandaag even niet toe doet. Hij was groot, héél groot. Punt. Een groots coureur met een groot hart.

Senna wilde niet meer racen dat weekend, maar stapte toch gewoon weer in op zondag. Na zijn fatale crash werd duidelijk dat Senna in zijn Williams de Oostenrijkse vlag mee had genomen in de cockpit, klaar om bij het vallen van de vlag Ratzenberger te eren. Het is opnieuw om stil van te worden... Rust zacht Ayrton.

Praat mee!

Viaplay
x
Red Bull Verongelijkte Marko onthult gigantische schadepost na megaklapper Perez