Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Belangrijke rechterhand Verstappen overtuigd: "Vraag AI om een F1-kampioen, dan krijg je Max"

Als tweeling een van de belangrijkste functies uitvoeren bij Red Bull Racing, Jon en Matt Caller doen het. En ze weten precies hoe ze Max Verstappen moeten typeren...

Verstappen FP2 Hungary
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

Bij Red Bull Racing gaat het meestal over Max Verstappen, teambaas Christian Horner of adviseur Helmut Marko. Maar de mensen die in de pitbox werken zijn minstens zo belangrijk. Zo zijn daar Jon en Matt Caller, zogenoemde number 1 mechanics. Daar waar Matt die functie vervult bij Verstappen, doet zijn tweelingbroer dat bij Sergio Perez. Ze begeleiden onder meer de coureurs naar buiten vanuit de pitbox. Maar wat houdt de functie nog meer in?

"Je bent eigenlijk de link tussen de engineers en de monteurs. Als we aankomen op een circuit, bouwen wij de auto van de grond op. De coureurs gaan vervolgens de baan op en bespreken hun bevindingen met de engineers. Die geven vervolgens weer aan ons door wat ze veranderd willen zien worden aan de auto. Negen van de tien keer kunnen we aan hun eisen voldoen, maar soms willen ze wel heel veel", zo vertelt Matt Caller in gesprek met de Telegraaf. "Jij bepaalt dan als number 1 mechanic wat wél en niet kan", zo vult zijn broer Jon aan.

Sinds 2022 won Red Bull Racing bijna alles wat er te winnen viel, maar na een paar races in 2024 is die situatie aardig omgeslagen. En dat was even een omschakeling voor de twee broers. "Weet je wat eigenlijk gek is? Hoe snel dingen veranderen in de Formule 1. Ik herinner me 2018 nog, toen we dat jaar in Barcelona voor het eerst een podium haalden. Dolblij waren we. Vervolgens werden we ieder jaar een beetje beter, met de wereldtitel in 2021 als hoogtepunt. Daarna knalden we door. Het verwachtingspatroon veranderde. We namen alleen nog maar genoegen met winnen, dus was het gek toen dat gedurende dit seizoen ineens veranderde", aldus Jon Caller.

'Dat maakt hem zo goed'

Matt voegt daar het volgende aan toe: "Dat motiveert dan ook weer. Je wil zo snel mogelijk weer terug naar de periode waarin we alles wonnen. Bij dit team werken alleen maar winnaars. Kijk naar Verstappen. Hij kreeg onlangs nog veel kritiek over zich heen, omdat hij zich in Boedapest zo liet gaan over de boordradio. Maar wees nou eens eerlijk: is het fair om iemand te beoordelen op een paar boordradio’s in het heetst van de strijd? Geloof me: op mij wil je echt geen microfoon plakken tijdens de race. Dan vlieg ik er op staande voet uit, als ze dat zouden uitzenden." 

"Max verlangt van zichzelf het uiterste, maar ook van ons. Wij doen dat op onze beurt. Zijn uitbarstingen zijn niets persoonlijks en dat weet iedereen ook. Weet je wat het is: als je aan AI (artificial intelligence, red.) een wereldkampioen Formule 1 zou vragen, dan krijg je Max Verstappen. Er is bij hem geen ruimte voor bullshit, dat is wat hem zo goed maakt. Die jongen ademt racen. Hij zegt altijd waar het op staat en wil alleen maar winnen."

De twee broers hebben in ieder geval zin in de race op zondag, de Grand Prix van Nederland. Jon: "Zandvoort is speciaal. De ligging in de duinen, naast de kust. Het is geweldig. Ik herinner me 2021, toen de race voor het eerst weer op de kalender stond. Die grid toen… met al die tienduizenden mensen in het oranje. Je kon elkaar niet verstaan, maar dat boeide niemand wat. Dat moment was denk ik een van de mooiste die ik ooit in de Formule 1 heb meegemaakt."

Ook interessant:

Als Max Verstappen of één van je andere gekozen favoriete coureurs de GP van Azerbeidzjan wint, keert Unibet maar liefst 50 keer jouw inzet uit.

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+.

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Max Red Bull past opnieuw auto Verstappen aan