Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Berger ziet belangrijk voordeel voor Verstappen in gevecht met Norris

Het einde van het seizoen komt steeds dichterbij en hetzelfde geldt voor de titelstrijd, die de afgelopen maanden steeds spannender werd. Maar kan Max Verstappen die vierde titel nog uit het vuur slepen? Gerhard Berger denkt dat dat nog niet eens zo'n gek idee is.

Norris Verstappen
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Na een 'herfststop' van een week of drie is het dan eindelijk zover: het Formule 1-circus is inmiddels afgereisd naar Austin, Texas, waar ze dit weekend aan de laatste stint van het seizoen beginnen. Er staan nog twee triple-headers op de kalender, maar naast de zes Grands Prix worden er ook nog drie sprintraces verreden. Kortom: er liggen dus nog flink wat punten voor het oprapen, zo ook op het Circuit of the Americas.

Fans rekenen dan ook op een spannende slotfase van het seizoen, vooral omdat de titelstrijd iedere race weer iets spannender wordt. Max Verstappen heeft, na zijn tweede plek tijdens de Grand Prix van Singapore, een voorsprong van 52 punten ten opzichte van zijn grootste titelrivaal, Lando Norris. Maar is hij ook in staat die voorsprong te verdedigen? De McLaren-bolide van Norris was de afgelopen maanden namelijk razendsnel en de Brit zit Verstappen op de hielen.

Ook voormalig Formule 1-coureur Gerhard Berger ziet dat het hoogtepunt in de titelstrijd mogelijk nog op komst is, maar laat bij Gazzetta dello Sport weten dat hij zijn geld stiekem toch inzet op succes voor Verstappen. "Het zal echt heel spannend worden en ik denk dat Norris het Verstappen echt lastig gaat maken, dus zal er geen ruimte zijn voor fouten. Maar Max heeft natuurlijk de potentie en ervaring op zak en Red Bull richt zich volledig op zijn succes, dus denk ik dat hij die voorsprong en titel wel kan verdedigen."

"Maar dat neemt niet weg dat Norris bewezen heeft een geweldige coureur te zijn, al kan hij soms wat bezwijken onder alle druk. McLaren heeft dit seizoen in ieder geval de snelste auto, wat ook wel blijkt uit het constructeurskampioenschap. Maar ze moeten echt een keuze gaan maken. Kiezen ze vol voor Lando of blijven ze beide coureurs steunen? Door die gelijkheid kon Oscar Piastri wel meerdere punten voor de neus van Norris weghalen, dus als het rijderskampioenschap met maar een paar punten verschil beslist wordt, lijkt me dat ze toch spijt krijgen van de keuzes die ze bijvoorbeeld in Hongarije maakten." 

Voor- en nadelen

Berger heeft dus het volste vertrouwen in Verstappen, maar weet ook dat de situatie bij Red Bull de afgelopen maanden allesbehalve ideaal was. "Ik had dit in ieder geval niet aan zien komen. We begonnen dit seizoen echt met de overtuiging dat het weer zo saai zou worden als in 2023, met de dominantie van Verstappen als vast gegeven, maar op dit moment steekt de vork anders in de steel. Het team zit echt in een negatieve spiraal en het zal een lastig karwei worden om de harmonie weer te herstellen."

"Daarbij konden ze de afgelopen jaren natuurlijk bouwen op de technische expertise van Adrian Newey, maar hij zal aan het einde van dit seizoen officieel vertrekken. Nu is Red Bull afhankelijk van nieuwe leiders, die nog aan moeten tonen dat zij een soortgelijk succes mogelijk kunnen maken. De afgelopen tijd zijn er veel engineers vertrokken, dus dat kan ook verklaren waarom Red Bull het nu zo lastig heeft. Maar als Max er wel in slaagt de rijderstitel te winnen, heeft het team in ieder geval genoeg tijd om de interne structuur weer te herstellen."

En met een beetje geluk kan de concurrentie Red Bull zelfs nog helpen McLaren van zich af te houden, verwacht Berger. Hij kijkt dan vooral naar Ferrari, waar de voormalig coureur in de slotfase van het seizoen nog veel van verwacht. "Ferrari heeft dit seizoen veel hoogte- en dieptepunten meegemaakt. In Monaco en Monza waren ze onverslaanbaar, maar op andere circuits kwamen ze echt te veel tekort. Maar dat stelt hen wel in staat om het Red Bull en McLaren nog lastig te maken en ik denk dan ook dat ze zullen vechten tot het einde, zonder al te veel vooruit te kijken naar volgend seizoen."

"Fred Vasseur is immers een goede teambaas en je merkt dat hij iets heel belangrijks op aan het bouwen is in Maranello. Ik ben er ook echt van overtuigd dat hij Ferrari weer naar die toppositie kan begeleiden en er ook voor kan zorgen dat ze daar consistent mee kunnen strijden. Dit is immers pas zijn tweede seizoen als teambaas van de Italiaanse renstal en zelfs Jean Todt had tijd nodig alvorens hij aan successen kon denken." 

Ook interessant:

De Grand Prix van de Verenigde Staten wordt cruciaal voor Max Verstappen en Red Bull, vooral wegens een langverwachte update. Tom Coronel, Ruud Dimmers en Joris Mosterdijk bespreken het in een kakelverse RacingNews365 Formule 1-podcast!

Nu de herfststop voorbij is, wordt dit weekend de GP van de Verenigde Staten verreden. Als Max Verstappen of een andere favoriet dit weekend wint in Austin, betaalt Unibet maar liefst 50 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Overtreding FIA grijpt in na verdenkingen illegale truc F1-team