Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Michael Bleekemolen

Bleekemolen: "Hoop dat Verstappen niet dezelfde naam krijgt als Hamilton"

De zaken gaan goed bij Red Bull en Max Verstappen in de Formule 1. Héél goed. Hoewel dit volgens Michael Bleekemolen fantastisch is voor Verstappen en zijn fans, waarschuwt hij wel voor jarenlange 'saaie' dominantie.

Verstappen Miami
Interview
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

Niemand in de Formule 1 kan de Red Bull-dominantie anno 2023 nog ontkennen. Alle vijf eerste races werden gewonnen door Max Verstappen en Sergio Perez, waarvan vier keer een één-twee voor het Oostenrijkse topteam. Drie uit vijf keer werd de snelste ronde ook nog eens meegepakt en ook de eerste sprintrace van het jaar werd gewonnen door Red Bull.

De dominantie doet menig Formule 1-fan denken aan 2014, toen Mercedes na een ingrijpende regelwijziging bij de motoren ineens keihard domineerde. Jarenlang was de Duitse renstal het te kloppen team, met Lewis Hamilton als de te kloppen man. In 2021 en vooral in 2022 kwam daar verandering in met de titels voor Verstappen en later ook voor Red Bull.

Herhaalt de geschiedenis zich en is de Nederlander met zijn team begonnen aan keiharde dominantie? Vooralsnog lijkt het daar wel op, maar dat is niet altijd goed voor de sport. Michael Bleekemolen blikt met RacingNews365 terug op de start van het huidige F1-seizoen en concludeert hetzelfde: "Als chauvinistische Nederlander is dit natuurlijk helemaal fantastisch, maar we moeten ook oppassen dat dit geen vertoning wordt die nog erger wordt dan Lewis Hamilton en Michael Schumacher toonden. Die andere teams en gasten moeten nu echt hun best gaan doen."

Er is volgens de Nederlandse coureur slechts één man die nog een beetje in de buurt van Verstappen en Perez kan komen. "Dat is natuurlijk Alonso. Ongelooflijk dat hij zo hard gaat én hij heeft ook de grootste gunfactor. De rest, ik weet nog niet wie de directe concurrenten zijn, komen er nog niet echt bij. Dat is niet goed voor de sport. Goed voor Max en voor Red Bull, maar ik hoop dat hij niet dezelfde naam krijgt als zijn voorgangers, van, 'Oh ja, die wint toch altijd...'"

			© Red Bull Content Pool
	© Red Bull Content Pool

Updates in Europa? "Dat denk ik niet"

Bleekemolen is niet verrast door de dominantie in de Formule 1, dit na de nieuwe regels en auto's in de koningsklasse sinds begin 2022. "Als er veranderingen in het reglement komen, dan komt daar vaak een nieuwe dominantie bij. Dit blijft ook altijd moeilijk: hoe interpreteer je die reglementen? Dat de een het beter oppakt dan de ander, dat zal je altijd houden en dat is in het verleden altijd gebleken."

Naar mate het seizoen vordert, zouden de gaten volgens de F1-teams kleiner moeten worden. Nu het Europese deel van de kalender voor de deur staat, komen er meer en grotere updates aan. Toch verwacht Bleekemolen niet direct dat de Red Bull-concurrenten een grote slag gaan slaan. "Als de basic niet goed is, dan kan je wel steeds nieuwe dingen proberen, maar als we naar bijvoorbeeld Mercedes kijken: misschien is daar wel iets mis in het concept. Misschien is de Mercedes wel een paar centimeter te lang of iets dergelijks."

"Dat kan je niet zomaar veranderen, dus dat is een groter probleem. En áls je dan wat gaat veranderen, zit je er dan wel bij? Dat blijft altijd maar de vraag. Ik denk dat ook de komende races alles wel ongeveer hetzelfde blijft. Ze zullen niet veel dichter bij de Red Bull komen en daarnaast heb je ook Max: hij is sowieso al een paar tienden sneller dan wie dan ook."

Met gelijke auto's in gelijke situaties is Max Verstappen altijd beter

- Michael Bleekemolen over Verstappen versus Perez

'Titelstrijd' met Perez

Als we aan Bleekemolen vragen of Verstappen tegengas kan verwachten van teamgenoot Perez in de titelstrijd dit jaar, reageert hij duidelijk. "Max is gewoon beter", aldus de Nederlandse coureur. "Nee, Perez kan niet van hem winnen. Vorig jaar won hij in Monaco, maar ja, als je dan kijkt waardoor... Er is altijd een reden waardoor Perez de stratenraces heeft gewonnen. Uiteindelijk ligt hij op kop en komt niemand er meer langs, dat is ook het voordeel van dat soort circuits."

"Met gelijke auto's in gelijke situaties is Max Verstappen altijd beter. Dat heeft hij onder controle." Dat Perez 'gebruik maakt' van situaties en daardoor af en toe races wint, geeft de Mexicaan niet genoeg kansen in de titel. Bleekemolen: "Weet je wat het is? Het komt uiteindelijk allemaal op een paar tienden aan. Die paar tienden weet Max eruit te persen en Perez is daar nét even wat minder goed in."

"Zo zal dat blijven en dat is niet anders. Dan kan je een keer een goede dag hebben en Max een beetje bijhouden, maar met gelijkwaardig materiaal komt 'ie er niet aan. Dat wint hij niet."

Ook interessant:

Briljante Verstappen zet Perez op zijn plek

Een daverende overwinning van Verstappen in Miami, die daarmee Perez weer op zijn plek zette, zo merkt men op in de nieuwste RN365 F1-podcast, waarin Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk hun oordeel vellen over alle gebeurtenissen in de F1.

Forbidden

Weddenschappen Max Verstappen

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Interviews RN365 Nieuwsdossier

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
Analyse Vrees Verstappen komt uit: wat betekent het vertrek van Marshall voor Red Bull?