Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
Max Verstappen

Bleekemolen: "Verstappen heeft die nieuwe F1-regel zeker mee uitgelokt"

Het afgelopen weekend werd tijdens de Grand Prix van Saoedi-Arabië regelmatig melding gemaakt van een nieuwe regel. Een regel waarvan Max Verstappen de invoering volgens Jeroen Bleekemolen mede heeft uitgelokt.

Verstappen Perez Leclerc
Interview
Naar nieuwsoverzicht © Gety Images/Red Bull Contentpool

Max Verstappen reed in de Formule 1 Grand Prix van Saoedi-Arabië op fraaie wijze naar de overwinning. Hij moest in een rechtstreeks gevecht afrekening met Ferrari-coureur Charles Leclerc. Hoewel dat gesprek fel was, verliep het fair, misschien ook wel omdat de coureurs sinds dit seizoen enkele nieuwe regels in acht moeten nemen tijdens een gevecht.

Zo is de coureur die aan de binnenkant van de bocht zit verplicht om de coureur aan de buitenkant van de bocht voldoende ruimte te laten. Hij mag hem niet meer naar buiten drukken tot het punt waar de baan ophoudt, iets wat we Max Verstappen in het verleden en vorig jaar vaak in gevecht met Lewis Hamilton wel zagen doen en vice versa. In Oostenrijk zagen we in 2021 meerdere coureurs al bestraft worden voor het vergrijp, zonder dat die regel zwart op wit stond. Allround autocoureur Jeroen Bleekemolen, die tegenwoordig tevens werkzaam is al commentator bij Viaplay, denkt dan ook dat die regel mede door toedoen van Verstappen bestaat.

"Hij heeft de invoering van die regel zeker uitgelokt", aldus Bleekemolen in een interview met RacingNews365. "Daar was vaak discussie over. Soms vond men het wel goed en soms ook niet." En daar zit hem volgens Bleekemolen dan ook het heikele punt, het stukje duidelijkheid waar het vorige jaren in onderlinge gevechten nogal eens aan ontbrak. Duidelijkheid over wat wel en niet geoorloofd is.

Tekst gaat hieronder nog verder.

Nieuwe regel 'wel goed voor Verstappen'

"Op een bepaalde manier zal die regel ook wel fijn zijn voor Verstappen. Nu weet hij in ieder geval 'dit is de nieuwe regel' en daar dient iedereen zich aan te houden. Nu is de regel voor iedereen gelijk en als gevolg daarvan zijn de straffen ook voor iedereen gelijk. Je ziet ook dat coureurs zich meteen beter aan die regels gaan houden."

Dat de lijntjes om netjes binnen te kleuren nu duidelijker zijn uitgetekend en dat Verstappen ook netjes binnen die lijnen kleurt, betekent wat Bleekemolen betreft niet dat we nu in essentie een andere Verstappen zien. Oók niet na het winnen van zijn eerste wereldtitel, overigens.

"Nee, ik denk niet dat dat zo is. Wel zagen we dat Verstappen en Leclerc samen wat netter racen, in ieder geval tegen elkaar, door elkaar wat meer ruimte te geven. Maar dat komt dus ook door nieuwe regels. Door strenger te zijn, en door duidelijker te zijn, zien we mooiere en vooral ook eerlijkere gevechten. Verstappen liet 'm voorheen nog weleens naar buiten lopen, maar dat doet hij nu niet meer, omdat hij weet dat er een straf op volgt."

Ook interessant:

Sensationele Verstappen en Leclerc zetten F1 in vuur en vlam

In de nieuwste podcast van RacingNews365 wordt er uitgebreid gepraat over het sensationele raceweekend in Saoedi-Arabië. Dit doen we uiteraard met coureur Tom Coronel, F1-expert Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk! Check hier snel de laatste aflevering!

Interviews RN365 Nieuwsdossier

21 reacties

RN365 Special
Is deze wiskundige formule het geheim van Red Bull-topontwerper Adrian Newey?

Het is één van de meest besproken topics in de Formule 1 van dit seizoen: porpoising. Heeft Red Bull-topontwerper Adrian Newey de juiste formule gevonden om het probleem in kaart te brengen en daarnaar te handelen?

Lees meer
Viaplay
x
Formule 1-podcast Nog volop werk aan de winkel voor Verstappen en Red Bull