Welkom bij RN365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RN365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Haas F1 Team

Blijft Haas F1 in de Formule 1 of niet?

De Amerikaanse renstal van Haas F1 dubt over haar toekomst in de Formule 1. Het team debuteerde in 2016 in de koningsklasse van de autosport, maar worstelt zowel sportief als financieel.

Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Haas

2020 moest het jaar van de waarheid worden voor Haas F1. Na een bar seizoen, in vele opzichten, wilde eigenaar Gene Haas de opwaartse lijn zien. De rijke Amerikaan pompte al honderden miljoenen in zijn renstal, maar zag vorig jaar zijn team bijna uiteen vallen: ruziënde coureurs, een furieuze teambaas, een vechtscheiding met titelsponsor Rich Energy en een negende positie in het WK. Het roer moest en zou om.

De coronacrisis zorgt momenteel voor andere uitdagingen voor Haas F1. De renstal heeft nauwelijks inkomsten en stuurde een groot deel van het personeel naar huis, middels arbeidstijdverkorting. Is de toekomst van het team nu nog meer in gevaar?

"Vanzelfsprekend is het een bedreiging als er nauwelijks inkomsten zijn. Als we dit jaar niet racen, als we niet betaald krijgen, dan is er altijd de kans dat we niet terugkeren. We moeten ons erg bewust zijn van de dingen die we doen en ervoor zorgen dat we zo snel al mogelijk weer kunnen gaan racen. Alle teams, de F1 en FIA moeten hierin samenwerken", legt teambaas Guenther Steiner uit.

Teameigenaar Gene Haas baalt van de ongelijke strijd in de Formule 1, met de topteams die budgetten van $ 400 miljoen hebben. Het budgetplafond wordt in 2021 ingevoerd en moet een eerste stap vormen om de kosten in de sport te verlagen en het veld dichter bij elkaar te brengen. Haas stelt een beslissing over zijn toekomst uit, mede door het coronavirus: "Hij is een zakenman die geïrriteerd raakte door de ongelijke strijd. Hij is bereid om te wachten, maar niet voor altijd. Het is zijn geld dat hij in het team pompt", aldus Steiner in gesprek met F1.com.

"Niemand weet echter wat de nabije toekomst brengt. Of we gaan racen dit jaar of niet. Gene is bereid langer te wachten, maar zoals iedere zakenman blijft hij niet voor altijd wachten. Op dit moment is hij kalm, maar op een bepaald punt moet hij een beslissing nemen."

3 reacties