Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Valtteri Bottas

Bottas had het 'lastig' bij Mercedes: "Zat vijf jaar in de ontkenningsfase"

Valtteri Bottas verliet Mercedes aan het einde van 2021. Na een verblijf van vijf jaar bij het team, aan de zijde van Lewis Hamilton, ging hij aan de slag bij Alfa Romeo, dat in 2024 weer als Sauber door het leven gaat.

Bottas Hamilton
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Mercedes

Na de verrassende pensionering van Nico Rosberg na het winnen van de wereldtitel in 2016, werd Valtteri Bottas aangesteld als zijn vervanger bij Mercedes. De Fin zou tien Grands Prix winnen in zijn vijfjarige verblijf bij het team, dat in die periode ook vijf constructeurstitels won.

Een op de drie keer was Bottas sneller dan Hamilton tijdens de kwalificatie, maar hij kon de Brit over een heel seizoen niet verslaan. Zijn beste resultaten in het wereldkampioenschap waren de tweede plaatsen in 2019 en 2020.

Hamilton eiste vier van de vijf titels op in de periode dat Bottas bij Mercedes reed. De Fin koos ervoor om na het seizoen 2021 te vertrekken naar Alfa Romeo-Sauber, met de extra zekerheid van een langetermijncontract, waarmee hij afscheid nam van de eenjarige deals bij Mercedes. Reflecterend op hoe moeilijk het was om Hamiltons teamgenoot te zijn, legt Bottas uit dat hij moest ontkennen om mee te kunnen doen.

"Je moet in de ontkenningsfase zitten, en ik zat bijna vijf jaar in een ontkenningsfase omdat ik elk jaar het volgende seizoen wilde halen en dan voor de titel wilde vechten. Ik moest in mezelf geloven", legt de Fin uit in gesprek met Motorsport.com.

"Pas toen ik wist dat ik het team zou verlaten, merkte ik dat ik beter met bepaalde dingen om kon gaan. Met Lewis kon ik pas in het laatste jaar voor mezelf accepteren dat ik in gelijke wagens over een periode van een heel seizoen echt moeite had om hem te verslaan en dat hij waarschijnlijk beter is op bepaalde gebieden."

"Als coureur is het moeilijk om dat aan jezelf toe te geven. Ik heb er geen spijt van, want het was een lastige situatie voor me omdat ik elk jaar een eenjarig contract had. Ik wist dat ik me in dit team moest ingraven als ik voor de titel wilde vechten. Als ik een klootzak zou worden, zou ik mijn baan snel verliezen. Ze konden altijd iemand anders aannemen."

Praat mee!

Viaplay
x
Marko Red Bull-teamadviseur voorziet Red Bull-problemen in Monaco