Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Christian Horner

Boze Horner slaat keihard terug naar McLaren na Red Bull-aantijgingen

Red Bull Racing ligt onder een vergrootglas in Austin, vooral door het onderdeel dat het mogelijk zou maken om de rijhoogte te verstellen. Teambaas Christian Horner slaat nu terug na vooral de kritiek van McLaren.

Horner
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

De ogen in Austin zijn vooral gericht op Red Bull Racing, nadat bekend werd dat er een team gebruik zou maken van een trucje om in parc fermé de rijhoogte aan te passen. Het bleek al snel om de Oostenrijkse renstal te gaan, al gaf het team aan dat het systeem 'ontoegankelijk is zodra de auto volledig is gemonteerd en klaar is om te rijden'. Daarbij zou de Oostenrijkse renstal niets illegaal hebben gedaan.

Red Bull-teambaas Christian Horner legt uit hoe het systeem werkt. "Elke auto heeft een hulpmiddel waarmee ze de voorkant van de bib kunnen afstellen. En die zit bij ons aan de voorkant. Ik denk dat het daar al meer dan drie jaar zit. Je moet de pedalen, andere panelen en leidingen eruit halen om erbij te kunnen. Het is net als elke andere aanpassing aan de auto. Het zou makkelijker zijn om de roll bar aan de achterkant aan te passen, dan om bij dat onderdeel te komen. Het maakt allemaal deel uit van de verpakking aan de voorkant van het chassis", zo legt de teambaas van Red Bull uit tegenover Sky Sports F1.

Ook al geven zowel Red Bull als de FIA aan dat er niets illegaals gebeurd, wordt het onderdeel wel verzegeld door de internationale autosportbond. Maar waarom? "Ik denk dat er wat is geklaagd door een van onze rivalen en het is de taak van de FIA om naar deze dingen te kijken. Het staat op de lijst van open source components en het is al drie jaar openbaar beschikbaar. De FIA is er blij mee. Ik denk dat het alleen zo is om de paranoia elders in de paddock te bevredigen", zo haalt de Brit uit naar vooral McLaren. De CEO van het team, Zak Brown, trekt het verhaal van Red Bull namelijk in twijfel.

Is het dan een verhaal dat nergens over gaat? "Ik heb het gevoel dat het soms gebeurt, om het juist af te leiden van wat er in je eigen huis gebeurt. Dan probeer je om het vuurtje ergens anders aan te wakkeren", waarbij hij naar McLaren verwijst. Horner gaat ook nog even in op de situatie bij het team uit Woking. "Kijk, er was ontzettend veel ophef over achtervleugels. De McLaren moest donderdag de achtervleugel vervangen...", waarna de teambaas wordt gecorrigeerd door de verslaggever. Dit zou namelijk niet het geval zijn. "Maar het is onderdeel van de Formule 1. En ik weet zeker dat er nog andere dingen naar buiten komen tussen nu en Abu Dhabi..."

Horner laat ook nog weten dat er in Singapore gesprekken met de FIA zijn gevoerd over de bib. Daarbij geeft de teambaas van Red Bull aan dat er zo'n 600 onderdelen op de auto zitten, die je volledig kunt aanpassen. "Maar wat je niet kunt doen, is ze aanpassen tijdens parc fermé en dat is wat er niet is gebeurd. En zoals ik al zei, het zou makkelijker zijn om bijvoorbeeld de roll bar of de push rod aan te passen, dan de pedalen eruit te halen. We hebben camera's die de auto's in de gaten houden, net als mensen die de auto's controleren. Onze auto is de afgelopen drie jaar vaker onder de loep genomen dan welke andere dan ook, dus we voelen ons helemaal op ons gemak", zo sluit Horner af.

Nu de herfststop voorbij is, wordt dit weekend de GP van de Verenigde Staten verreden. Als Max Verstappen of een andere favoriet dit weekend wint in Austin, betaalt Unibet maar liefst 50 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Max Red Bull-engineer onthult: "Verstappen ontsnapte aan uitvalbeurt"