Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Zak Brown

McLaren-CEO stelt Red Bull bizarre eis: "Teken dit document"

Volgens de FIA is de saga rondom Red Bull afgesloten, maar daar is McLaren het niet mee eens. CEO Zak Brown eist zelfs dat Red Bull een document ondertekent met daarin een verklaring dat er niets illegaals was aan de RB20.

Brown
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Aan het begin van het weekend in Austin kwam naar buiten dat één Formule 1-team mogelijk een illegaal trucje zou gebruiken om de rijhoogte te veranderen onder parc fermé. Vanuit de paddock kwamen er geruchten dat het Red Bull zou zijn en later werd ook bevestigd dat het inderdaad om de Oostenrijkse renstal ging. De FIA bleef wel benadrukken dat er niets illegaals was gevonden, maar dat er wel extra onderzoek gedaan zou worden.

Dat extra controleren gebeurde door het aanbrengen van een zegel, waarmee gecontroleerd kan worden of het mechanisme in werking is gesteld. Daarmee was de zaak volgens de FIA afgedaan, maar daar is McLaren het niet mee eens. De CEO van het team uit Woking, Zak Brown, wil zelfs nog een stap verder gaan om zeker te weten dat de RB20 niet illegaal is.

"Ik zou graag zien dat de hogere leiding, de voormalige hoofdmonteurs en de huidige monteurs een verklaring ondertekenen waarin staat dat ze het nooit hebben gebruikt of er geen weet van hebben dat het is gebruikt," aldus Brown tegenover Mail Sport. "Ik weet dat ik zeker de waarheid zou vertellen als ik een beëdigde verklaring zou krijgen en de gevolgen van het niet vertellen van de waarheid ernstig zouden zijn."

Het is zeer opmerkelijk dat een rivaliserend team dit soort ‘eisen’ stelt, zeker omdat het aan de FIA is om de zaak te behandelen.

'Duidelijke overtreding van het reglement'

"Ik vertrouw erop dat de zaak wordt afgehandeld, maar als ze het in het verleden hebben gedaan, is er geen grijs gebied. Je auto aanpassen in parc fermé is een erg duidelijke overtreding van het reglement", zo vervolgt de Amerikaan zijn betoog.

"En kijk naar de formulering van hun ontkenning over het feit dat het apparaat niet toegankelijk is als de auto klaar is om te racen. Nou, de auto is niet helemaal klaar om te racen in parc fermé. Veel dingen kunnen nog veranderd worden. Je kunt de stoel uittrekken, je kunt de pedalen aanpassen", aldus Brown, die duidelijk twijfelt of men Red Bull de waarheid wel spreekt.

Hij wil een ondertekend document dan ook als afschrikmiddel gebruiken: "Het moet een afschrikmiddel zijn. We hebben coureurs uitgesloten zien worden van races en kampioenschappen. En ik zeg daarmee niet dat Max (Verstappen) uitgesloten moet worden, maar we hebben eerder gezien dat teams zijn uitgesloten van races en kampioenschappen. Als, en ik zeg 'als', de parc fermé-regels zijn overtreden, dan moet de straf bepaald worden op basis van of ze het één keer hebben gedaan of het al drie jaar regelmatig doen. Maar er moeten consequenties komen."

Praat mee!

Viaplay
x
Live Reacties na fantastisch gevecht tussen Verstappen en Norris, Leclerc wint GP VS