Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
F1 nieuws

Brown wil F1-teams monddood maken: "Wij zijn zelf het grootste probleem"

Wat McLaren-CEO Zak Brown betreft ontnemen de FIA en de Formule 1 de teams per direct alle zeggenschap over de sport. Hij heeft er een broertje dood aan dat de sport lijdt onder het feit dat iedereen toch altijd voor eigen parochie preekt.

Start race Silverstone
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Zak Brown heeft een opvallend pleidooi gehouden over hoeveel zeggenschap de Formule 1-teams moeten hebben over de sport. Dit naar aanleiding van de clash tussen Max Verstappen en Lando Norris op de Red Bull Ring waar een hoop om te doen was, met name over de strafmaat.

Brown vraagt zich daarbij in gesprek met onder andere RacingNews365 één ding in het bijzonder hardop af: "Hoe hebben we in de F1 zo lang kunnen racen zonder dit soort vraagstukken en controverses?" Handig: Brown oppert zelf het antwoord op zijn zojuist gestelde vraag, waarbij hij de F1-teams er flink van langs geeft.

"Ik denk dat wij als teams allemaal verantwoordelijk zijn voor het creëren van dit soort problemen, puur omdat we zaken overcompliceren in wat we verlangen van de auto's en in wat we verlangen van de reglementen."

"Ik zou graag zien dat F1-teams minder zeggenschap krijgen", vervolgt hij, waarbij hij ook graag af wil van het systeem met een supermeerderheid tijdens stemronden. Vaak is een akkoord van 80% van de teams nodig, waardoor één team meerdere bondgenoten kan charteren om een bepaald oordeel tegen te houden: "Houdt gewoon 50% aan."

Sowieso is Brown geen fan van stemmomenten, waarop iedereen dus in zijn eigen belang stemt. Hij noemt het 'ongezond': "Want het ene jaar kan iets in jouw voordeel werken, maar het jaar erop weer niet. In mijn ogen moet je dat soort opportunistische stemmomenten dan ook gewoon uit het systeem halen."

"Uiteindelijk hebben we allemaal tegenstrijdige belangen en willen we allemaal de uitkomst van iets in ons eigen voordeel zien te draaien. Dat kan bij tijden er best gênant aan toe gaan in overlegmomenten tussen teambazen. Ik ben dan ook van mening dat we de controle en macht terug moeten geven aan de F1 en de FIA en er op vertrouwen dat zij doen wat juist is voor de sport. We zijn namelijk zelf ons grootste probleem."

Ook interessant:

Moet Verstappen Perez nog wel als Red Bull-teamgenoot willen?

In een weekend dat weer uiterst moeizaam verliep voor Red Bull, was het toch weer Max Verstappen die de kastanjes uit het vuur haalde voor de brigade uit Milton Keynes. En Sergio Perez? Tsja...

Bekijk je de podcast liever op YouTube? Klik dan hier.

Alle actie live bijwonen op Spa-Francorchamps én deelnemen aan een karting experience in het hart van het circuit?

WORD LID & WIN!

Praat mee!

Viaplay
x
GP Hongarije Mogelijk code rood en extreme hitte tijdens GP Hongarije