Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Buurman looft wedstrijdleiding: "Maar wel 'forcing off track' van Verstappen"

De meningen over het samen van de baan gaan door Lewis Hamilton en Max Verstappen zijn verdeeld. De één vindt dat Verstappen een straf had verdiend en schuldig was en de ander ziet het probleem niet. Yelmer Buurman behoort tot een derde groep.

Max Verstappen en Lewis Hamilton waren tijdens de Grand Prix van Brazilië in een fraai gevecht verwikkeld. De Mercedes-coureur was de aanvallende partij, de Red Bull-coureur moest zich breed zien te houden. Dat deed Verstappen dan ook, onder andere bij de eerste aanval, waarbij de twee coureurs tezamen wijd gingen. Max Verstappen hield de binnenkant, schoof van de baan en nam Hamilton in zekere zin mee in zijn val. Mercedes schreeuwde moord en brand, terwijl Red Bull die brand al op voorhand bij wedstrijdleider Michael Masi probeerde te blussen. "Dit is typisch een gevalletje 'laat ze met elkaar racen'", opperde het team. Viel Verstappen dan helemaal niks te verwijten in de kwestie? "Als je dan hebt over ' forcing another driver off the track ', dan was dit er wel eentje hoor", zo blikt autocoureur Yelmer Buurman in gesprek met RacingNews365 terug op dat bewuste moment.

Wedstrijdleiding moet één lijn blijven trekken

Yelmer Buurman

"Het is als je de beelden ziet wel duidelijk dat Verstappen te laat instuurde", vervolgt de GT-coureur die in 2010 nog voor Force India uitkwam in de Young Driver Test in Abu Dhabi. Desondanks is Buurman niet van mening dat Verstappen een straf verdiende: "Het is goed dat de wedstrijdleiding daar niet tegen heeft opgetreden." Buurman looft dus de manier waarop de stewards ervoor hebben gekozen het incident te laten voor wat het is en de beide kemphanen vrij met elkaar te laten racen. Hij kan alleen maar hopen dat dat gedachtegoed in de toekomst consequent toegepast blijft worden. "Het is wel zaak dat met de beoordeling van dit soort kwesties de wedstrijdleiding één lijn blijft trekken", aldus Buurman. Gevraagd echter of de wedstrijdleiding wat dat betreft op inconsequent handelen te betrappen valt dit seizoen, moet hij ontkennend antwoorden. "Ik weet zo niet wanneer er voor het laatst iemand is bestraft vanwege 'forcing another driver of the track'."

Viaplay
x
Kalender F1 slaat terug op kritiek Verstappen: "Het is niet verplicht"