Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
F1-nieuws

Column: Een teamorder kent alleen verliezers

Teamorders, soms is er geen ontkomen aan in teamsporten, maar de ene teamorder is de andere niet. Geen enkele teambaas geniet van het geven van het ‘bevel’ om een van zijn coureurs te slachtofferen. Gisteren in Rusland was het wederom raak bij Mercedes, maar de manier waarop was tenenkrommend.

Vraag honderd Formule 1-fans welk team het vaakst teamorders gebruikt en 99 noemen de naam van Ferrari. De Italiaanse renstal heeft een stempel gekregen in de jaren dat Schumacher de absolute nummer één was. Het fiasco van de Grand Prix van Oostenrijk kan iedereen nog dromen: Barrichello was witheet na de teamorder om Schumacher voorbij te laten en deed dit enkele meters voor de finish. Wat volgde was boegeroep van ontevreden fans, een kolderiek moment op het podium waar Schumacher eigenlijk niet op de bovenste trede wilde staan en Barrichello nog meer in de verlegenheid bracht.

Met het cadeautje van Schumacher aan Barrichello, de Duitser liet zijn gas in Amerika los om Rubens te laten passeren op de finishlijn was het imago van Ferrari compleet aan gort. Jaren later volgde nog de beroemde “Fernando is faster than you”, waarop Massa teamgenoot Alonso voorbij moest laten. Het is echter niet alleen Ferrari dat teamorders hanteert en de afgelopen jaren zien we ze volop bij het team van Mercedes. Het normaal tactisch sterke Duitse team sloeg de plank al enkele malen mis, maar gisteren in Rusland ging het faliekant in de fout.

Valtteri Bottas was de man van het weekend: trainde pole, behield de leiding en controleerde de race. Vettel reed achter Hamilton en de voorsprong in het WK liep virtueel op tot liefst 43 punten, waarbij de Ferrari-coureur niet in staat was om op de baan een aanval te wagen op Hamilton. Desondanks klonk daar plotseling de zeer duidelijke boodschap op de boordradio van Bottas: parkeer je auto maar bij bocht 13 en laat Lewis voorbij.

Een tenenkrommend moment zo vroeg in de race en zonder directe aanleiding. Ja, het is leuk voor Hamilton dat hij virtueel zijn voorsprong vergrootte tot vijftig punten, maar Bottas verkeerde in de veronderstelling dat hij zijn positie tegen het eind van de race terug zou krijgen. De o-zo gehoorzame Fin kwam van een koude kermis thuis toen hij met nog enkele ronden te gaan vroeg of er nog terug gewisseld zou worden.

Wat volgde was een bijzonder ongemakkelijke podiumceremonie met een Fins gezicht dat op onweer stond en een onhandige Hamilton die zich geen raad wist. Talloze complimenten richtte hij aan zijn teamgenoot, maar hij was ongelukkig. De idioterie werd compleet toen Lewis zijn beker voor de overwinning op het podium aan Valtteri wilde geven. Die weigerde, en terecht. Wat mij betreft weigert hij de volgende keer ook tijdens de race te gehoorzamen.

Tekst gaat verder onder foto.

Wat nu volgt zijn de cadeautjes van Hamilton en Mercedes voor Bottas. Als Lewis over een race of twee zijn titel binnen heeft mag Bottas de resterende races winnen. Dan krijgen we weer de aanfluitingen zoals in Abu Dhabi 2017. Voor de Formule 1-fan een doorn in het oog, voor de sport en haar imago zeer slecht.

Het grote probleem voor de Formule 1-fan is dat er niets anders op zit dan dit soort dingen lijdzaam te ondergaan, te balen en te vloeken om na een x-aantal keer de tv niet meer aan te zetten voor de volgende race. De Formule 1 schoot zich dit weekend weer in haar eigen voet.

Wint Oranje van Qatar? Ontvang liefst 50 keer jouw inzet! Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Claim nu jouw Oranje Boost
Forbidden

Weddenschappen Lewis Hamilton

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet
RN365 Special
Verstappen koestert 'huwelijk' met geliefde Lambiase: "Maar wie is het mannetje, wie het vrouwtje?"

RacingNews365 zat na het F1-seizoen samen met niemand minder dan Max Verstappen voor een exclusief interview. In dit eerste deel vertelt Max over Gianpiero 'GP' Lambiase, zijn race-engineer met wie hij als het even kan voor altijd samen wil werken. Hij beschrijft de onderlinge relatie gekscherend als een 'huwelijk'. Maar wie is nou het mannetje en wie het vrouwtje?

Lees meer
Viaplay
x
Breaking Ferrari en teambaas Binotto uit elkaar