Welkom bij RN365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RN365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Formule 1 2020

Coronacrisis: "Voortbestaan autosport is in gevaar"

In de Formule 1, maar ook in andere raceklassen, groeien de zorgen over de overlevingskansen van de internationale autosport. De coronacrisis en de daaruit voortvloeiende afgelastingen brengen teams op de rand van de afgrond.

Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images/Red Bull Contentpool

Frédéric Vasseur, teambaas van Alfa Romeo, is stellig. Het recente besluit om de verplichte zomervakantie te vervroegen naar het voorjaar, heeft wellicht enkele kleinere teams van de ondergang gered. "Het zou voor ons team ook echt lastig zijn geweest om iedereen vanaf huis aan de slag te houden", zegt hij in gesprek met het Franse Auto Hebdo. Alfa Romeo sluit vandaag de deuren voor de voorjaarstop. De renstal, gevestigd in het Zwitserse Hinwil, is drie weken buiten bedrijf.

Vasseur noemt het uitstellen van het nieuwe reglement naar 2022 eveneens 'essentieel'. "Tussen de onvermijdelijke verlaging van onze FOM-inkomsten en de moeilijkheden waarmee onze sponsors de komende maanden te maken krijgen, staan 15 tot 20 procent minder inkomsten, dat terwijl de kosten stijgen. Als er mogelijk drie races achter elkaar worden verreden eind dit jaar moeten we nieuw personeel aannemen. Tegelijkertijd moeten we veel nieuwe onderdelen produceren, zoals voorvleugels en vloeren die we misschien niet gebruiken, maar die we nodig hebben voor het geval dat."

Tekst gaat verder onder de foto.

			© Alfa Romeo
	© Alfa Romeo

De Fransman spreekt onomwonden van een keerpunt in de geschiedenis. "In meer dan dertig jaar van mijn carrière had ik te maken met de gevolgen en onzekerheden van de Golfoorlog van 1990, 11 september 2001, SARS in 2003 en de kredietcrisis van 2008. Maar hiermee wordt iedereen in alle opzichten getroffen. Er komt een tijd van voor en na Covid-19, in termen van onze prioriteiten. En ik weet niet zeker of autosport er een van zal zijn."

Trevor Carlin, ontdekker van mannen als Sebastian Vettel, Daniel Riccardo en Robert Kubica, en met zijn teams in diverse raceseries vertegenwoordigd, maakt zich tegenover City A.M. eveneens grote zorgen. "Ik heb een klein groepje mensen in bedrijf, dat nu het onderhoud pleegt aan alle auto’s die we hebben. Als de auto’s langere tijd niet rijden, hebben sponsors geen reden om te betalen."

"Ze gaan waarschijnlijk betalingen uitstellen en dan wordt het financieel ineens erg krap." Bij een langer voortduren van de coronacrisis vreest Carlin dat het voortbestaan van zijn autosportimperium in gevaar komt. “Als het zes maanden duurt, bestaat de kans dat het team niet meer bestaat. Autosport is nog een aspect, maar onder aan de streep staat het levensonderhoud van iedereen op het spel."

6 reacties

    Breaking Red Bull niet zeker of alle F1-teams coronacrisis kunnen overleven