Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Red Bull Racing

Coulthard staat versteld tijdens Red Bull-test: "Wegrijden zonder het gaspedaal aan te raken"

David Coulthard reed nog nooit in een moderne Formule 1-auto, tot ergens gedurende het voorbije seizoen. Dat hij kon wegrijden met de RB19 zonder het gaspedaal ook maar te beroeren, verbaasde hem.

Het was natuurlijk een kans uit duizenden voor David Coulthard. Hij mocht in september de Red Bull RB19 van Max Verstappen en Sergio Perez aan de tand voelen op het circuit van Silverstone. Hij was onder de indruk van de bolide en dat de tijd hem sinds zijn laatste competitieve meters toch wel had ingehaald, bleek al bij het wegrijden.

"In mijn geriatrische handboek stond al beschreven dat ik het gaspedaal niet aan hoef te raken om de pits te verlaten, dat voelt ongewoon", zo meldt hij vanuit de cockpit. Maar hoe zit dat dan? Het is eigenlijk niks speciaals en zeker niet uniek voor de RB19 van Red Bull. Dit geldt voor alle moderne F1-auto's.

Dat heeft alles te maken met de hybride componenten van de moderne Formule 1 V6-turbomotor. Middels een druk op de knop kan de MHU-K de bolide op elektrisch vermogen alleen worden gestart, waarna de coureur ook stationair weg kan rijden, net zoals dat eigenlijk ook geldt voor elektrische productiewagens waar we zelf mee rijden.

Als je vervolgens al rijdend wél het gaspedaal indrukt en toeren maakt, start je automatisch de verbrandingsmotor, die het vanaf dat moment, ondersteund met hybride power, overneemt. Hoe hard je met een Formule 1-auto kan gaan zonder het gaspedaal aan te raken? Ruwweg 25 kilometer per uur.

Als een F1-auto in theorie dus enkel op elektrische energie kan rijden, zal dat nooit meer zijn dan enkele kilometers. Bovendien zijn de systemen daar natuurlijk niet voor ontworpen, vandaar 'in theorie'. De kans is groot dat de onderdelen het al begeven voordat ze het maximale bereik hebben gehaald.

Max Verstappen is de grote favoriet voor de overwinning in Miami. Hij heeft tot nu toe alle edities van deze Grand Prix gewonnen. Als de Nederlander zondag opnieuw wint, betaalt Unibet maar liefst 30 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 30 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Live sprintkwalificatie Formule 1 GP Miami 2024