Welkom bij RN365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RN365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Max Verstappen

Data-engineer Verstappen: "Dat maakte hem vanaf de eerste meters uniek"

Max Verstappen debuteerde in 2014 in het Europese Formule 3-kampioenschap. Bij Van Amersfoort Racing deed hij al snel iedereen versteld staan, inclusief zijn data-engineer Remco Advocaat.

Interview
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images/Red Bull Contentpool

De aanstelling van Remco Advocaat als data-engineer bij Van Amersfoort Racing in 2014 valt niet geheel toevallig samen met het Formule 3-debuut van Max Verstappen bij datzelfde team. Advocaat werd aangesteld op voorspraak van niemand minder dan Jos Verstappen: "Dat was een harde eis van hem. Tot dat moment deed teambaas Frits van Amersfoort zelf het werk van een data-analist, maar Jos wilde dat daar een apart iemand voor werd aangesteld. Want stel dat Van Amersfoort nodig was bij bijvoorbeeld de wedstrijdleiding, wie las dan de data uit?", zo blikt Advocaat in een exclusief interview met RacingNews365 terug op die veelbewogen tijd.

Het duurde niet lang voordat Max Verstappen indruk zou maken op het team, om dat vervolgens het hele seizoen lang te blijven doen. "Al in de simulator viel hij op. De meeste coureurs herinneren zich enkel de laatst gereden ronde in detail. Als je ze vraagt waarom ze iets drie ronden geleden wel of niet deden, blijven ze je een antwoord schuldig. Max daarentegen kon zich elke meter van de afgelopen tien ronden herinneren. Zijn rijden komt zo natuurlijk, dat hij ontzettend veel ruimte om na te denken overhoudt."

Dat natuurlijke rijden levert Verstappen bliksemsnelle rondetijden op, zoveel blijkt tijdens een besloten test op het circuit van Most, maar zeker ook tijdens de eerste gezamenlijke F3-test van het seizoen. "Op de eerst, of mogelijke de tweede dag, liet hij de snelste tijd van middag noteren, tot onze grote verbazing. Daarna is er geen weekend voorbij gegaan waarin hij ons niet versteld heeft doen staan", aldus Advocaat.

Max Verstappen rijdt een dijk van een seizoen, op sommige momenten rijgt hij de overwinningen aaneen, maar uiteindelijk wordt hij 'maar' derde in het kampioenschap. Desondanks blikt Advocaat vooral met trots terug op die tijd: "Het mislopen van het kampioenschap is niet iets wat we zomaar naast ons neerlegden, maar we waren vooral ook heel trots. Het was ons tweede jaar in de hoogste Formule 3-klasse en we streden mee om het kampioenschap. En dat tegen gerenommeerde teams als Fortec, Prema en Carlin. Dat was echt een geweldig seizoen."

Vandaag de dag is Advocaat nog altijd werkzaam voor Van Amersfoort Racing. In de jaren is hij gepromoveerd tot race-engineer, in voorgaande jaren onder andere van Sophia Floersch.

RN365 Nieuwsdossier Interviews

RacingNews365 voorziet de racefans dagelijks van exclusieve interviews met F1-coureurs en prominenten uit de auto- en motorsport.

1 reactie