Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

De bikkelharde leerschool van Max Verstappen: "You f*cked up"

Max Verstappen heeft met vader Jos een prima leermeester. De voormalig F1-coureur is echter wel veeleisend geweest tijdens de jonge jaren van zijn zoon en is dat nog altijd.

De familie Verstappen zit bijzonder gedreven in elkaar. Vader Jos was een groot talent, maar wist de absolute top in de Formule 1 net niet te bereiken in de lastige jaren 90. Na zijn actieve carrière richtte hij zich volledig op het klaarstomen van zoonlief Max voor de Formule 1. Een missie die uiteindelijk meer dan succesvol is verlopen. In een gesprek tussen Max Verstappen en David Coulthard komt een mooie anekdote naar voren over Jos Verstappen. "Jos had een reputatie. Hij was zeer snel en verpulverde rondetijden. Zijn tijd op de eerste testdag was eigenlijk al snel genoeg om een F1-zitje in de wacht te slepen", blikt DC terug op de test van Verstappen op Estoril in 1993. "Ik kwam hem tegen op het toilet en zei 'je was echt snel gisteren, je hebt alles gedaan om je van een F1-stoeltje te verzekeren. Waarop Jos zei 'wacht maar totdat je ziet wat ik deze ochtend ga doen'. Vervolgens ging hij de baan op en aan het einde van de ronde hoorde ik hem crashen. Hij was gespind en in de bandenstapels terecht gekomen. Jos was dusdanig vastberaden om sneller te gaan." Het kenmerkte Jos Verstappen, die vaak razendsnel was, maar ook met regelmaat over de limiet ging. Max Verstappen herkent het beeld dat Coulthard schetst wel: "Grappig om te horen, ik wist wel dat hij toen gecrasht was, maar leuk om deze kant van het verhaal te horen." "Mijn vader was ook zo in het karten. Als ik een race had gewonnen kon het altijd beter. Toen ik in 2013 een heat in het wereldkampioenschap karting won feliciteerde iedereen me. Het eerste was Jos echter zei toen ik hem zag was ' you fucked up there, and there . Dit soort fouten kan je echt niet maken'. Hij is altijd erg gedreven om het maximale eruit te halen. Vroeger voor zichzelf en nu voor mij." "Hij wilde altijd dat ik het beter deed, maar gaf me ook echt wel complimenten als ik goed presteerde. Maar er zijn altijd dingen die beter kunnen, zo moet je er ook instaan. In de Formule 1 vertelt ook iedereen je hoe goed het gaat, maar je moet kritisch blijven en jezelf op details blijven verbeteren." "Mijn vader bracht me dat van kinds af aan bij en dat heeft me veel geholpen", concludeert Max Verstappen.

Jos en Max Verstappen gaan altijd tot het gaatje", vertelde Frits van Amersfoort stellig in gesprek met RacingNews365 . Als teambaas van Van Amersfoort Racing had hij in 2014 Verstappen onder zijn hoede in de Formule 3. Frits van Amersfoort had elf jaar eerder Jos Verstappen onder contract staan. Met hem behaalde hij de F3-titel, die voor Verstappen senior de deur opende naar de Formule 1. Zowel vader Jos als zoon Max wonnen in hun F3-seizoen de Masters op Zandvoort. Wat onderscheidt de Verstappens, vroegen we aan Van Amersfoort: "Max en Jos kwamen altijd als eersten het circuit op en gingen altijd als laatsten weer weg, terwijl vele anderen op dat moment waarschijnlijk al in bed lagen. Max en Jos niet, want die gaan altijd tot het gaatje."

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"