Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
F1 nieuws

De Nederlander die indruk maakt en podiumplekken pakt in de Formule 3

Niet alleen Max Verstappen stond dit seizoen al twee keer op het podium, dat deed ook een andere Nederlander: Laurens van Hoepen in de Formule 3. Tijd om kennis te maken met de 18-jarige coureur uit Wassenaar.

Van Hoepen Bahrein
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Waar er tijdens een Formule 1-weekend vaak de focus wordt gelegd op de koningsklasse van de autosport, is het geen slecht idee om je ook eens te verdiepen in de juniorklassen. In de Formule 2 rijdt Richard Verschoor al een tijdje rond en sinds dit jaar hebben we ook weer een landgenoot in de Formule 3 rijden. Laurens van Hoepen rijdt namens ART Grand Prix zijn wedstrijden en pakte in de eerste vier races van het jaar gelijk twee podiumplekken. Tijd om eens te ontdekken wie deze Nederlander is.

Van Hoepen werd geboren op 6 september 2005 en startte op 8-jarige leeftijd al met karten. Hij won een aantal kartkampioenschappen in Nederland en ging in 2015 al buiten de landsgrenzen karten. In 2017 maakte hij gelijk al naam door de IAME Euro Series te winnen in de X30 Mini-klasse.

Nadat Van Hoepen heel wat kartwedstrijden had gereden, met wisselend resultaat, maakte hij in 2021 zijn racedebuut. Hij reed voor Graff Racing in de Challenge Monoplace-categorie van de Ultimate Cup Series. Ook al stapte hij pas op de helft van de series in, de Nederlander eindigde overall alsnog op de derde plek. Van Hoepen maakte grote indruk door zeven van de negen races te winnen en in alle races op het podium te eindigen.

ART Grand Prix

Daarna maakte hij in 2022 de overstap naar de Europese Formule Regional, waar hij voor ART Grand Prix ging rijden. Onder meer George Russell, Theo Pourchaire en De Vries reden ook in hun jongere jaren voor het Franse team dat werd opgericht door de huidige teambaas van Ferrari, Frederic Vasseur, en Nicolas Todt.

Van Hoepen had het moeilijk in zijn eerste jaar en pakte slechts sporadisch punten. Hij moest het doen met een 21e plek in het kampioenschap, maar de Fransen hielden vertrouwen in de Nederlander en in zijn tweede jaar betaalde hij dat terug door uitgerekend op Zandvoort twee podiumplekken te pakken. Uiteindelijk werd hij tiende in het kampioenschap. In 2023 reed hij ook nog de befaamde race in Macau waar hij tiende werd en hij deed ook nog twee rondes mee aan het Formule Regional-kampioenschap in Oceanië, waar hij één keer won en in vijf van de zes races op het podium stond.

Formule 3

Sinds dit jaar rijdt Van Hoepen in de Formule 3. Bij het grote publiek was hij nog niet zo bekend, maar daar begint nu langzamerhand verandering in te komen. In zijn eerste race ooit in de F3 in Bahrein pakte hij gelijk een podiumplek in de sprintrace. Hij startte van poleposition in die race, maar moest aan het einde van de race uiteindelijk Arvid Lindblad voor zich dulden.

En een paar weken later in Australië mocht hij weer van pole starten, maar opnieuw kon hij die leidende positie niet vasthouden. Nu zakte hij terug naar de derde plek. Voor Van Hoepen zijn er ondanks de podiumplaatsen nog wat wat verbeterpunten. Tijdens de hoofdrace kwam hij tot nu toe niet verder dan een 15e en 13e plek, maar daar kun je juist meer punten scoren. Ook in de kwalificatie mag hij nog een stap zetten. Momenteel staat hij achtste in het F3-kampioenschap met achttien punten.

Van Hoepen is als debutant in de Formule 3 het jaar 2024 uitstekend gestart met twee podiumplekken in vier races. De volgende keer dat we Van Hoepen in actie gaan zien is op Imola over ruim anderhalve maand. Eens kijken of hij dan weer een beker mee naar huis kan nemen.

Unibet heeft een super stunt! Win 50x jouw inzet bij een zege van Verstappen, Norris of Piastri in België. Welke coureur zal er zegevieren?

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+