Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Wintertest Formule 1

De 'wasrekken' aan F1-auto's: dit is waarom ze worden gebruikt

Waarom rijden de Formule 1-teams toch met 'wasrekken' aan de auto's, zeker tijdens de testdagen? Het zijn aero rakes die zeer veel informatie verzamelen over de aerodynamica van de auto. We leggen het aan je uit.

F1 Aero Rake
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

We weten inmiddels hoe de kleuren van de F1-auto's er in 2024 uitzien en ook de eerste technologische innovaties hebben we al gezien. Maar hoe wordt er getest of de nieuwe auto's ook daadwerkelijk aerodynamisch beter zijn? We legden eerder al uit hoe de flow-vis verf werkt, nu is het tijd om dieper in de aero rakes te duiken, die vooral tijdens de testdagen soms links en rechts van de auto's hangen.

Op de aero rakes zitten heel veel luchtgevoelige sensoren die om de zoveel centimeter de luchtstroom over de auto meten. De rakes worden vaak recht achter de voorwielen geplaatst om het effect van de voorvleugel en de voorwielen op de luchtstroom te meten. Maar je ziet de aero rakes ook vaak voor of achter de achtervleugel zitten om te bekijken hoe de lucht zich daar beweegt.

De sensoren op de aero rakes leveren dus enorm veel data op, waarmee de luchtstroom over de auto als het ware kan worden gevisualiseerd en het helpt de teams om de downforce te optimaliseren. Daardoor weet je ook gelijk of het aerodynamische concept ook daadwerkelijk op de baan werkt en kun je met de data op de baan 'controleren' hoe betrouwbaar de data van de simulaties zijn. Door het gebruik van de aero rakes weet je dus snel hoe de aerodynamica van de auto in elkaar steekt.

Daarnaast worden de aero rakes ook nog vaak gebruikt tijdens vrije trainingen in de Formule 1-weekenden, zeker als er updates naar een bepaalde race worden gebracht. Dan is het natuurlijk wel fijn om te weten of de updates die je meeneemt ook daadwerkelijk werken en of ze aan de verwachtingen voldoen. We zullen de 'wasrekken' de komende dagen dus genoeg voorbij zien komen, zeker omdat de teams hun auto's voortdurend aanpassen op basis van de meetresultaten van de aero rakes.

Ook interessant:

Verstappen wacht cruciale vuurdoop met Red Bull in Bahrein

Ja, beste Formule 1-fan, niet alleen de Formule 1-begint weer, maar ook de RacingNews365 Formule 1-podcast is terug van weggeweest. En dat na toch wel een enerverende winterperiode. Beluister 'm hieronder! Liever via YouTube? Dat kan ook. Dan druk je op deze link.

Formule 1 wintertest Bahrein 2024 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Verstappen Marko houdt rekening met vervelende 'verrassing' voor Max in China