Welkom bij RN365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RN365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Ayrton Senna

Die keer dat Senna talloze F1-kampioenen declasseerde in een Mercedes

Het gebeurt niet iedere dag dat een grote schare Formule 1-coureurs deelneemt aan een wedstrijd in dezelfde auto. Toch is dit exact wat er in 1984 gebeurde op de Nürburgring. Ayrton Senna was die dag veruit de beste.

Video
Naar nieuwsoverzicht © Mercedes

Het is bijna onmogelijk om een goede vergelijking te maken tussen Formule 1-kampioenen, aangezien zij veelal niet beschikten over hetzelfde materiaal. Is Lewis Hamilton beter dan Michael Schumacher omdat hij nu in de buurt komt van zijn records? En als Jim Clark of Juan Manuel Fangio in dezelfde auto hadden kunnen rijden, wie had er dan gewonnen. Het is bijna niet te beantwoorden.

Bijna, inderdaad, want in 1984 kregen Formule 1-fans wereldwijd toch een vrij goed beeld van welke coureurs nu eigenlijk de beste zijn. Dat jaar werd namelijk de zogeheten Grand Prix Strecke van de Nürburgring geopend, waarop de Formule 1 in de jaren daarna meermaals terug zou keren voor wedstrijden.

Speciaal voor de opening van het circuit had Mercedes een reeks van twintig 190E's meegenomen, zodat een groot aantal Formule 1-kampioenen de strijd met elkaar aan konden gaan. Ayrton Senna kwam op dat moment net kijken in de koningsklasse van de autosport, dat jaar debuteerde hij namelijk bij Toleman. Desondanks stond ook de Braziliaan aan de start van de race, alhoewel als vervanger van Emerson Fittipaldi.

			© Mercedes
	© Mercedes

Senna liet deze kans zich te bewijzen echter niet door de vingers glippen en maakte in de race korte metten met zijn tegenstanders. En dat waren niet de minsten – zo namen onder andere Niki Lauda, Alain Prost, Stirling Moss en John Surtees deel aan de race. Laatstgenoemde was naderhand zelfs zo onder de indruk van Senna's stuurkunsten dat hij een brief schreef aan Enzo Ferrari met het dringende verzoek de Braziliaan een stoel te geven.

De Mercedes 190E waarmee Ayrton Senna die dag zijn tegenstanders declasseerde, was vandaag aanwezig op een Formule 1-festival in Brazilië ter ere van de drievoudig wereldkampioen. Hieronder zie je Senna in actie in zijn Silberpfeil.

Beluister hieronder de nieuwste Formule 1-podcast met autocoureur Tim Coronel, F1-journalist Ruud Dimmers en host Jeroen van Inkel.

7 reacties