Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Diep ongelukkige Bottas wilde stoppen met F1 als 'hulpje' van Hamilton

Valtteri Bottas reed bij Mercedes vaak in dienst van Lewis Hamilton. Daar had hij het aan het begin zeer lastig mee. Zo lastig, dat hij heel dicht tegen een voortijdig einde van zijn F1-carrière aanzat.

Na twee Formule 1-seizoenen bij Mercedes naast Lewis Hamilton, die twee keer de wereldtitel won, zat Valtteri Bottas er helemaal doorheen. In 2018 won de Fin geen race, maar was hij in Rusland op weg naar de zege toen hij van Mercedes het bevel kreeg om aan de kant te gaan voor Hamilton. De Brit won uiteindelijk de race. "Aan het einde van 2018 was ik bijna gestopt", vertelt hij in de My Big Break Podcast . "Ik was er heel dichtbij. Alleen omdat ik niet begreep en kon accepteren dat ik Lewis in die twee jaar niet had kunnen verslaan. Ik legde zo veel druk op mezelf. Aan het einde van 2018, zeker toen ik meer die 'helpende' rol kreeg, kon ik daar echt niet tegen. Ik worstelde er echt mee. Dat was niet leuk."

Bottas wilde F1 achter zich laten

Bottas dacht er niet alleen aan om bij Mercedes weg te gaan, maar hij wilde de koningsklasse van de autosport in zijn geheel achter zich laten. Zo diep zat het, vertelt de huidig Alfa Romeo-coureur. "Absoluut wilde ik stoppen met F1. Ik was er klaar mee. Het menselijke brein is op een manier bijzonder. Soms beland je op donkere plekken en verlies je het plezier in dingen. Ik verloor plezier in de sport en het racen in de Formule 1." "Ik was bijna boos op F1. Het was raar. Ik had wat tijd voor mezelf nodig om naar het grotere plaatje te kijken. Toen realiseerde ik me dat het een best wel coole sport was en dat er nog mooie kansen voor me lagen."

Bottas geeft advies

Een viertal jaren later is Bottas nog steeds een gelukkige Formule 1-coureur, maar nu bij Alfa Romeo. Daar is hij uitgegroeid tot de absolute teamleider. Zo bewijst hij dat er inderdaad altijd een groter plaatje is waar naar gekeken kan worden. Dat wil hij graag ook aan anderen meegeven. "Als ik er nu op terugkijk, dan was het een goede leerschool voor mij. Ik heb veel over mezelf geleerd, om mezelf soms te laten vieren en niet te hard te zijn voor mezelf. Achteraf heb ik zo veel geleerd, dat ik blij ben dat het is gebeurd." "Op dat soort momenten zou ik iedereen graag willen zeggen om naar het grotere plaatje te kijken in het leven. Als je je angstig voelt, neem dan een stap terug. Er is altijd zoveel meer te bereiken als je niet opgeeft!"

Viaplay
x
LIVE Eerste vrije training Formule 1 GP China 2024