Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Dakar Rally nieuws 2024

Diskwalificatie Dakar-leider zorgt voor fikse rel: "Ander team wilde ons uit de rally werken"

Eryk Goczal, de Dakar-leider bij de Challengers, is op de rustdag gediskwalificeerd door de organisatie. De Pool zou, net als zijn oom Michal Goczal, een illegale koppeling gebruiken en werd uit de rally gezet. Goczal reageert woest.

SI202401060136 hires jpeg 24bit rgb
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

Goed, wat is er allemaal aan de hand in de Dakar Rally? Eryk Goczal was aan het einde van de eerste week de leider in de Challenger-categorie en stond mijlenver voor op de concurrentie. Een eindzege kon hem eigenlijk niet meer ontgaan, totdat de organisatie op de rustdag ineens met een statement kwam. Eryk en zijn oom Michal Goczal waren gediskwalificeerd vanwege het gebruik van een illegale koppeling. Het EnergyLandia Rallyteam reageert woedend in een statement.

"Wij willen benadrukken dat wij het absoluut niet eens zijn met de beslissing en wij geloven dat het een verkeerd besluit is", begint de renstal. "Volgens onze informatie, al kunnen we dat niet bevestigen, heeft een ander team de wedstrijdleiding gevraagd om te controleren of we aan de regels voldeden. Hun doel was om ons uit de wedstrijd te werken. Het moet benadrukt worden dat Eryk meer dan een uur won tijdens de zesde etappe."

Volgens het team gaat het om al dan niet illegale carbononderdelen in de koppeling. "Uit de beoordeling van de organisatie blijkt dat het gaat om het gebruik van carbononderdelen in de koppeling. Allereerst, om geruchten te weerspreken, hebben wij de regels uitgebreid bestudeerd en aan onze kant is er technisch niets mis gegaan. Ten tweede, wij hebben vanuit de technische wedstrijdleiding de bevestiging gekregen dat het gebruik van de koppeling van carbon is toegestaan. Het heeft namelijk geen impact heeft op de prestaties van het voertuig."

De organisatie ontkent stellig dat er overleg is geweest. EnergyLandia wil in beroep gaan, al worden de resultaten niet meer aangepast. Het team is radeloos. "De zaak wordt over dertig dagen behandeld, waardoor Eryk en Michal geen goed resultaat meer kunnen behalen. Zelfs als we gelijk krijgen levert het niets op."

Scoort Feyenoord donderdag 19 september tegen Bayer Leverkusen? Dan keert Unibet maar liefst 50 keer jouw inzet uit.

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+.

Win 50 keer jouw inzet!

Dakar Rally 2024 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"