Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Ferrari

Drie Ferrari-sleutelelementen die Leclerc voorbij Verstappens Red Bull hielpen

Max Verstappen lijkt, kijkend naar de laatste drie uitslagen, dé te kloppen man, maar in Spanje leek de geüpdatete Ferrari misschien wel sneller dan Red Bulls RB18. De updates van de Scuderia wierpen hun vruchten duidelijk. Technisch analist nam die updates voor RacingNews365 onder de loep.

Ferrari Barcelona
Analyse
Naar nieuwsoverzicht © RN365/Paolo Filisetti

Het ontwikkelingspakket dat Ferrari naar Barcelona bracht was gebaseerd op drie sleutelelementen. Een vierde, maar objectief gezien minder relevant element draagt eveneens bij aan de efficiëntie van de auto. De eerste zaken werden gespot bij de vloer. Aan de rand van het achterste deel van de vloer zien we niet langer het mesvormige profiel dat werd versterkt met metalen clipjes dat we zagen sinds Bahrein (zie illustratie). De vorm van dit gebied lijkt dus vereenvoudigd, bijna een soort terugkeer naar de oorsprong, dat wil zeggen naar de configuratie van de tests van het voorseizoen. In werkelijkheid echter verbergt de F1-75 een grondige herinterpretatie van de Venturi-kanalen onderaan.

Deze herziening bevindt zich aan de achterzijde in de diffuser. We zien een verlengd centraal profiel, om de afvoer van de uitgaande stroom te vergroten (zie tweede afbeelding door te swipen hieronder). Bij de ingrepen aan de onderzijde werden aan de voorzijde ook nieuwe barge boards geïnstalleerd, gekenmerkt door bredere opstaande elementen en met een duidelijke neiging naar buiten. Alle wijzigingen aan de bodem hadden als hoofddoel porpoising te verminderen en doeltreffend te beheersen.

			© RN365/Paolo Filisetti
	© RN365/Paolo Filisetti
			© RN365/Paolo Filisetti
	© RN365/Paolo Filisetti

Dubbele werking nieuwe achtervleugel

De nieuwe high downforce-achtervleugel moest zorgen voor een betere efficiëntie op de rechte stukken enerzijds, en anderzijds voor meer neerwaartse druk, wat relevant is in de bochtige derde sector. De vierde in het begin genoemde wijziging heeft betrekking op een ander profiel van de luchtinlaten van de remmen.

Bij een eerste prestatie-analyse lijkt het erop dat de doelstellingen van het verminderen van porpoising en het verbeteren van de efficiëntie op het rechte stuk zijn bereikt. Hetzelfde geldt voor het effect van de updates op het vlak van bandenslijtage en, tot aan in ieder geval het uitvallen Leclerc, het racetempo, iets wat tot op heden juist ook kwaliteit van de Red Bull RB18 was.

Ook interessant:

Nog volop werk aan de winkel voor Verstappen en Red Bull

In de nieuwste Formule 1-podcast blikken Ruud Dimmers, Tom Coronel en host Joris Mosterdijk terug op de GP van Spanje. Max Verstappen won, maar het ging niet vanzelf. Verder kijken ze naar de problemen van Ferrari, de comeback van Hamilton, vooruit naar de GP van Monaco en nog veel meer. Beluister 'm hieronder!

Forbidden

Weddenschappen Ferrari

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

4 reacties

Viaplay

Unibet
x
Lewis De vurige Red Bull-wens die Hamilton niet hardop uit wil spreken