Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
Mercedes

Ecclestone plaatst vraagtekens bij acute overstap Mercedes-advocaat naar FIA: "Zeer gevaarlijk"

Begin juni werd door de FIA bekendgemaakt dat men in Shaila Ann Rao een nieuwe Interim FIA Secretary General for Motor Sport had aangesteld. Ze kwam zonder tussenpauze over van Mercedes en dat zorgt voor gefronste wenkbrauwen bij Bernie Ecclestone.

Hamilton with two stays stay porpoising measure Canada
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPB Images

Bij een overstap van een hooggeplaatste persoon binnen een F1-team naar een andere F1-team of de FIA is het gebruikelijk dat iemand eerst met verlof (gardening leave) gaat. Dit zodat de nieuwe werknemer niet langer op de hoogte is van de actuele stand van zaken bij de vorige werknemer om belangenverstrengeling te voorkomen.

In het geval van de overstap van Shaila Ann Rao als Mercedes-advocate naar Interim FIA Secretary General for Motor Sport was er echter geen sprake van een dergelijk verlof. Ze ging per direct bij de FIA aan de slag. Ferrari uitte voorzichtige zorgen, maar gaf aan erop te vertrouwen dat alles eerlijk zou verlopen.

Tijdens het GP-weekend in Canada echter vaardigde de FIA een nieuwe technical directive met het oog op porpoising uit en Mercedes was sneller dan ieder ander team met het toepassen van de nieuwe technische mogelijkheden (twee stangen naar de vloer zoals op foto hierboven). De vraag rees of Mercedes handelde op basis van voorkennis.

Ecclestone neemt geen blad voor de mond

Voormalig Formule 1-opperhoofd Bernie Ecclestone denkt van wel, zo geeft hij aan het in gesprek met de Daily Mail: "Toto Wolff begon al die onzin te verspreiden over auto's die moesten veranderen. Maar het is duidelijk dat zij hem over de directive heeft verteld. Ze heeft twee of drie jaar lang nauw met Toto samengewerkt."

Ecclestone snapt niet hoe Rao haar nieuwe functie zomaar mag uitoefenen: "Ik wilde ooit Luca di Montezemolo toevoegen aan mij team, maar de wereld was toen te klein omdat hij een Ferrari-man was. Dat werd toen gezien als belangenverstrengeling, dus hoe heeft dit wel doorgang kunnen vinden?", zo vraagt de 91-jarige zich hardop af.

Ecclestone vat de nieuw ontstane situatie, waarin belangenverstrengeling in zijn ogen nadrukkelijk op de loer ligt, in twee scherpe woorden samen: "Bloody dangerous."

Ook interessant:

Na de zomerstop weten we of Verstappen kampioen wordt

Red Bull heeft momenteel de wind in de zeilen met zes Grand Prix-overwinningen op rij. Is daarmee de spanning uit het kampioenschap omdat de Oostenrijkse brigade afkoerst op weer een wereldtitel, of toch niet? Ruud Dimmers, Tom Coronel en Joris Mosterdijk vellen hun oordeel.

28 reacties

Viaplay
x
Interview Salo: "Dit is het belangrijkste verschil tussen Verstappen en Leclerc"