Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Mercedes

Ecclestone plaatst vraagtekens bij acute overstap Mercedes-advocaat naar FIA: "Zeer gevaarlijk"

Begin juni werd door de FIA bekendgemaakt dat men in Shaila Ann Rao een nieuwe Interim FIA Secretary General for Motor Sport had aangesteld. Ze kwam zonder tussenpauze over van Mercedes en dat zorgt voor gefronste wenkbrauwen bij Bernie Ecclestone.

Hamilton with two stays stay porpoising measure Canada
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPB Images

Bij een overstap van een hooggeplaatste persoon binnen een F1-team naar een andere F1-team of de FIA is het gebruikelijk dat iemand eerst met verlof (gardening leave) gaat. Dit zodat de nieuwe werknemer niet langer op de hoogte is van de actuele stand van zaken bij de vorige werknemer om belangenverstrengeling te voorkomen.

In het geval van de overstap van Shaila Ann Rao als Mercedes-advocate naar Interim FIA Secretary General for Motor Sport was er echter geen sprake van een dergelijk verlof. Ze ging per direct bij de FIA aan de slag. Ferrari uitte voorzichtige zorgen, maar gaf aan erop te vertrouwen dat alles eerlijk zou verlopen.

Tijdens het GP-weekend in Canada echter vaardigde de FIA een nieuwe technical directive met het oog op porpoising uit en Mercedes was sneller dan ieder ander team met het toepassen van de nieuwe technische mogelijkheden (twee stangen naar de vloer zoals op foto hierboven). De vraag rees of Mercedes handelde op basis van voorkennis.

Ecclestone neemt geen blad voor de mond

Voormalig Formule 1-opperhoofd Bernie Ecclestone denkt van wel, zo geeft hij aan het in gesprek met de Daily Mail: "Toto Wolff begon al die onzin te verspreiden over auto's die moesten veranderen. Maar het is duidelijk dat zij hem over de directive heeft verteld. Ze heeft twee of drie jaar lang nauw met Toto samengewerkt."

Ecclestone snapt niet hoe Rao haar nieuwe functie zomaar mag uitoefenen: "Ik wilde ooit Luca di Montezemolo toevoegen aan mij team, maar de wereld was toen te klein omdat hij een Ferrari-man was. Dat werd toen gezien als belangenverstrengeling, dus hoe heeft dit wel doorgang kunnen vinden?", zo vraagt de 91-jarige zich hardop af.

Ecclestone vat de nieuw ontstane situatie, waarin belangenverstrengeling in zijn ogen nadrukkelijk op de loer ligt, in twee scherpe woorden samen: "Bloody dangerous."

Ook interessant:

Na de zomerstop weten we of Verstappen kampioen wordt

Red Bull heeft momenteel de wind in de zeilen met zes Grand Prix-overwinningen op rij. Is daarmee de spanning uit het kampioenschap omdat de Oostenrijkse brigade afkoerst op weer een wereldtitel, of toch niet? Ruud Dimmers, Tom Coronel en Joris Mosterdijk vellen hun oordeel.

Mis niets van het F1-seizoen 2023 en zet de F1-kalender eenvoudig op jouw smartphone of PC

Download nu de F1-kalender
Forbidden

Weddenschappen Mercedes

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

28 reacties

RN365 Special
'Red Bull-topontwerper Newey verrast met nieuwe bolide Verstappen'

De RB19 van Max Verstappen en Sergio Perez wordt op 3 februari onthuld. Red Bull heeft deze winter niet stilgezeten en de nieuwe bolide zal een maximale evolutie zijn van de RB18 waarmee Verstappen vorig jaar kampioen werd, zo schrijft onze technisch F1-analist Paolo Filisetti.

Lees meer
Viaplay
x
Kippenvel Zó kondig je een F1-comeback aan: "Terug in de armen van kampioenen"