© McLaren

Nieuwsoverzicht

Een nieuw kwalificatiesegment, genaamd Q4? "Ik lig er toch na Q1 uit!"

04 okt. 2018 12:00 René Oudman 1 reacties
Een van de onderwerp die recentelijk op de achtergrond meespeelt in de Formule 1, is het wijzigen van het kwalificatieformat. Sinds 2006 wordt er gebruik gemaakt van een sessie die is opgedeeld in drie segmenten: na het eerste en na het tweede segment vallen er een aantal rijders af, waarop de top tien mag vechten voor de poleposition.

Om de kwalificatie spannender te maken en het geheel een extra dimensie te geven, is de FIA van zins om een extra segment te introduceren in 2019. Q4 zou tussen de acht snelste rijders moeten gaan, in Q1 en Q2 vallen iets minder coureurs af dan gebruikelijk waarop er ook na Q3 strepen door namen getrokken kunnen worden.

Vooralsnog zijn er een aantal vraagtekens rondom het idee om een vierde segment te introduceren. Tijdens de rijderspersconferentie van donderdag werden de aanwezige coureurs (Lance Stroll, Stoffel Vandoorne, Esteban Ocon en Sebastian Vettel) naar de materie gevraagd.

Stroll liet weten niet eens op de hoogte te zijn van de geruchten. "Oh, meen je dat? Ik had daar nog niets over gehoord. Misschien levert het meer entertainment op voor de fans en wellicht dat middenmoters extra kansen geeft." Conculega Ocon ziet het nog niet helemaal voor zich. "Het zou leuk kunnen zijn, maar ik weet niet hoe dat de top door elkaar zou moeten mixen."

Ferrari-coureur Vettel ziet er helemaal niets in, en wil liever ook af van het format dat sinds 2006 wordt gebruikt. "Ik zou het liefst gewoon een uur de tijd krijgen, met z'n allen de baan op gaan en streven naar dat ene perfecte rondje. We hebben nu drie segmenten, wat gaat er veranderen met een Q4, of een Q5, Q6, Q7? Waar gaat het überhaupt over, straks hebben we nog Q9 of Q10. Misschien hebben we wel iets teveel entertainment nodig om blij te zijn."

Vandoorne sluit zich aan bij zijn Ferrari-rivaal. "Ik denk niet dat de kwalificatie het grootste probleem is. We hebben niet echt een extra sessie nodig", meent de Belg. "En bovendien: ik lig er toch na Q1 uit", besluit Vandoorne met de nodige zelfspot.

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen