Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Eerste F1-engineer Verstappen: "Wist na een dag dat Max kampioen zou worden"

Xevi Pujolar, de eerste Formule 1-engineer van Max Verstappen, is niet verrast dat de Nederlander nu wereldkampioen is. Al vroeg in zijn F1-carrière was het duidelijk dat het een enorm getalenteerde coureur is.

Xevi Pujolar is zonder twijfel een enorm belangrijk persoon in de carrière van Max Verstappen. De Spanjaard werkte nauw samen met de regerend wereldkampioen tijdens zijn eerste Formule 1-jaren bij Toro Rosso. Het is dan ook geen verrassing dat Pujolar ontzettend trots is op Verstappen. "Zijn wereldtitel gaf me een onwijs tevreden gevoel", zegt hij in een interview met La Gazzetta . "Ik heb natuurlijk een bericht gestuurd naar Jos (Verstappen, red.) en mijn tevredenheid hierbij onder woorden gebracht en gezegd dat Max nu moet gaan genieten van de titel." Verstappen is volgens Pujolar de terechte winnaar van de wereldtitel. De Limburger werd kampioen na een gelukje met een safety car tijdens de Grand Prix van Abu Dhabi, maar gekeken naar het hele seizoen vindt de nu Head of Trackside Engineering bij Alfa Romeo dat de wereldtitel meer dan verdiend is. "Tot aan het moment dat de safety car naar binnen ging in Abu Dhabi zou Hamilton zonder discussie hebben gewonnen." "Maar als we het wat complexer maken en kijken naar het hele seizoen, dan heeft Verstappen de titel verdiend. In zijn eerste jaren had Verstappen het wat lastiger, maar daarna veroverde hij al snel zijn plek bij de beste coureurs. Hij is de juiste wereldkampioen van 2021. Hij heeft heel sterk gereden en minder fouten gemaakt. Zowel Verstappen als zijn team hebben het op tactisch vlak uitstekend gedaan."

Verstappen onderscheidt zich van andere F1-grootheden

Pujolar heeft gewerkt met verschillende grote namen binnen de Formule 1-wereld, zoals Ralf Schumacher en Mark Webber. Toch was de samenwerking met Verstappen de beste ervaring die de engineer heeft gehad in zijn carrière. "Dat kan ik zonder twijfel zeggen. Max heeft iets wat de anderen niet hebben. Ik heb verschillende coureurs met veel talent geholpen, maar nooit was er iemand met dezelfde motivatie en wilskracht als hij. Dat komt deels door zijn vader Jos, daar ben ik zeker van." "Jos wist dat hij een kampioen heeft opgevoed. Ik weet ook nog dat ik na een dag werken met Max al wist dat hij een kampioen zou worden. Tijdens het karten was Jos nog behoorlijk hard, maar bij Toro Rosso was Jos heel rustig. Jos gaf natuurlijk wel alles en wilde ook dat wij dat deden, zodat alles zo goed mogelijk verliep voor zijn zoon", aldus Pujolar.

Viaplay
x
Verstappen Verstappen geëerd met plekje in uiterst exclusieve wereldlijst