Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 2022

Exclusief: Nieuwe Formule 1-commentatoren Viaplay: "We gaan het op onze eigen manier doen"

Het waren hectische dagen voor Nelson Valkenburg en Melroy Heemskerk sinds bekend werd dat zij de nieuwe F1-commentatoren zijn van Viaplay. Bij uitzondering spraken zij voor hun officiële presentatie op 8 december exclusief met RacingNews365.

Verstappen start Saudi
Interview
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Contentpool

De Formule 1-commentatoren werden de afgelopen dagen trending topic. De bekendmaking van het duo Nelson Valkenbrug en Melroy Heemskerk maakte heel wat los. Nagenoeg iedere F1-fan had wel een mening over de koerswijziging.

RacingNews365 sprak uitgebreid met de beide commentatoren tijdens een duo interview. Wat direct opviel was het enthousiasme en de passie voor de autosport, waarbij we in deel 1 van ons interview al uitgebreid stilstonden.

De telefoon stond roodgloeiend bij Valkenburg, die ook op social media talloze keren benaderd werd. "De bekendmaking heeft heel wat losgemaakt in Nederland. Ik werd bedolven onder de reacties van mensen. Gelukkig heb ik heel veel positieve reacties gehad. Natuurlijk zijn er altijd mensen die even moeten wennen, dat begrijp ik volkomen. De wereld is wel veranderd in een dag voor me."

Heemskerk werd ook overladen met reacties, maar het meest bijzondere vond hij de dag na de bekendmaking: "Het was wel grappig dat ik op het TT circuit van Assen, waar ik als instructeur een clinic gaf, aangekondigd werd als ‘de nieuwe Formule 1-presentator’. Dat is dan wel even wennen."

Mega avontuur

Streamingdienst Viaplay gooit het in Nederland over een andere boeg, met veel nieuwe namen – waaronder de twee commentatoren. Woensdag 8 december volgt de bekendmaking van de rest van het team, bestaande uit een presentator, pitreporter, Nederlandse analisten en buitenlandse experts.

"Het is voor ons een mega avontuur, dat we dit met tweeën mogen doen maakt het voor ons nog specialer”, vertelt Valkenburg. Die direct aanvulling krijgt van Heemskerk: “Een beste vriend is als een broer die je zelf kiest. Ik denk dat dit ook wel de relatie omschrijft tussen ons beiden. Wij kennen elkaar al sinds 2004 of 2005, nog voor mijn tijd in de Formule Ford."

Chemie tussen commentatoren is zeer belangrijk en volgens het duo bestaat er geen twijfel dat die bij hen aanwezig is. "We hebben veel races gedaan en daarbij is het ook belangrijk dat je plezier hebt in het commentaar geven. Of het nu een F1 race of een 24-uursrace is."

"NENT wilde een duo dat op elkaar ingespeeld is, als duo commentatoren. Dus dat viel helemaal samen voor ons. De dynamiek die we hebben, betekent dat we elkaar ook blindelings aanvoelen. Belangrijk daarbij is ook dat je elkaar ook iets gunt in het commentaar, dat je het ook als een samenspel ziet en samen het beste product neer wil zetten. Je moet ook plezier hebben met elkaar, als je dat hebt dan werkt het ook."

Formule 1 de ultieme jongensdroom

Vraag een autosportcoureur wat hij later wil worden en hij antwoordt onherroepelijk 'Formule 1-coureur'. Voor autosportcommentatoren is de koningsklasse van de autosport ook het summum.

“Als je opgroeit op het circuit en je autosport commentator wordt, dan is er niets mooiers en groters dan Formule 1-commentator worden. Dit is het summum. Dat geldt voor de F1 als sport, maar ook voor mijn werk”, aldus Valkenburg.

"Toen ik zes was droomde ik hier al van. Ik kan nu zeggen dat dit gaat lukken en dat is heel bijzonder. Je hebt de Indy 500, Le Mans en Monaco. In de Formule 1 komt echt alles samen. Dat begint al bij de testdagen, dat is geweldig. Kijken wie er wat verzonnen heeft, welke vondsten er zijn."

Heemskerk droomde als coureur nog even van een F1-loopbaan. Als coureur slaagde hij er echter niet in om dat te realiseren, maar als commentator wel.

"Ik keek als jong mannetje al naar de Formule 1. Toen was ik al aan het spelen met F1-coureurs, droomde ik van een carrière als autocoureur. Dan kijk je van jongs af aan al naar de Formule 1, als absolute wereldtop in de autosport. Ik wist al snel dat het voor mij gezien mijn achtergrond niet haalbaar was als coureur."

Het commentaar duo heeft ook oog voor de meer technische kant van de sport, waarbij Heemskerk zijn eigen ervaring kan gebruiken.

"Ik ben eigenlijk automonteur. Dat heb ik voor de teams van Bleekemolen en Geva Racing gedaan en nu nog voor GP Elite. Ik ben daarbij meer gespecialiseerd in mechanische zaken als versnellingsbakken, ophangingen en dergelijke."

Een eigen Formule 1-geluid

Beide heren zaten de afgelopen races in de studio om het commentaar bij F1-races te oefenen. Dat verliep volledig naar eigen tevredenheid.

"Ik pak de opbouw en de start en dan neemt Melvin het tijdens de eerste ronde over. De rest gaat eigenlijk helemaal vanzelf", legt Valkenburg uit.

Heemskerk: "Qua opbouw kan je het misschien wel vergelijken met hoe Croft en Brundle het doen. Maar wij geven natuurlijk onze eigen draai eraan. Het gaat heel natuurlijk bij ons. De dynamiek is het belangrijkste."

"We zijn ook tegenpolen van elkaar en daardoor werkt het ook. Daardoor vullen we elkaar zo goed aan. We nemen dit zeer serieus en beseffen dat we voor een hele mooie, maar uitdagende opdracht staan", licht Valkenburg toe.

"Wij willen het commentaar op onze eigen manier doen, zoals we zelf zijn. De komende races gaan we ook weer samen het commentaarhok in. Nog verder sleutelen en optimaliseren."

"We willen samen met Viaplay het beste product dat mogelijk is neerzetten en daarbij ook plezier beleven."

Namens Viaplay gaat het duo de hele wereld overreizen om direct vanaf het circuit het commentaar te verzorgen. Het Formule 1-team van Viaplay zal zo’n 15 mensen bedragen bij iedere Grand Prix. Op 8 december wordt het team aan de Nederlandse F1-fan gepresenteerd.

Interviews RN365 Nieuwsdossier

62 reacties

Viaplay

Unibet
x
Lewis De vurige Red Bull-wens die Hamilton niet hardop uit wil spreken