Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
McLaren

F1-commentator mist 'geloof' bij McLaren in titelstrijd met Verstappen

McLaren begint aan de laatste zes races van het seizoen als leider bij de constructeurs. Het team uit Woking was de laatste weken significant sneller dan de rest en 'koos' voor een eerste coureur. Maar volgens F1-commentator Nelson Valkenburg, overheerst de twijfel nog altijd bij McLaren.

Piastri Norris podium Hungary
Interview
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

De afgelopen tijd is er al veel gezegd over de opmerkelijke opmars van McLaren. Voor het team uit Woking was er echter ook een hoop te doen, want rondom de Grand Prix van Hongarije speelde de 'nummer één'-discussie op. In Boedapest wilde men geen voorkeursbehandeling toepassen op één van de coureurs en dit leverde smeekbedes over de boordradio op. Lando Norris moest aan de kant voor Oscar Piastri, maar deed dit lange tijd niet. Pas enkele rondes voor het einde gebeurde het alsnog, waardoor de Australiër zijn eerste overwinning kon pakken.

Velen snapte hier niets van, want Norris staat hoger in het kampioenschap. De Brit eindigde als tweede, maar gooide zo wel zeven dure punten 'weg'. Volgens F1-commentator van Viaplay, Nelson Valkenburg, moest McLaren wel. In een exclusief interview met RacingNews365 gaat hij in op de dynamiek binnen McLaren: "Wat er in Hongarije gebeurde was een opstapeling van wat er in de races ervoor was gebeurd. Een aantal keer werd Piastri gepiepeld. Een auto die niet goed genoeg was, op Silverstone waar hij had kunnen winnen, maar waar de strategie niet goed was."

"En op een gegeven moment heeft Mark Webber (de manager van Piastri red.) gewoon zijn hakken in het zand gezet en gezegd: 'je moet hem nu echt op de juiste manier gaan gebruiken en ook gaan helpen.' Als ze achteraf die punten tekort gaan komen, zal iedereen zich voor het hoofd slaan", aldus Valkenburg.

'Geen geloof in rijderstitel'

Volgens Valkenburg is de keuze om Piastri niet helemaal als tweede viool te gebruiken, wel de juiste. De F1-commentator wijst dan ook op de toekomst: "Voor de lange termijn, en de lieve vrede met Mark Webber met name, was het heel belangrijk op dat moment. Met alles wat er in die paar races daarvoor was gebeurd."

Lang hield McLaren dan ook vol dat het twee nummer één-coureurs had en dat teamorders niet nodig waren. Toch ging McLaren  vlak voor de Grand Prix van Azerbeidzjan overstag en gaf het toe dat het team Norris voorrang zou gaan geven. Nota bene tijdens die race kwam Norris er niet aan te pas en won Piastri. Opnieuw dure punten in de strijd om de rijderstitel, al gelooft men daar bij McLaren, volgens Valkenburg, nog altijd niet in.

"Ik denk dat het team van McLaren nog steeds niet helemaal het geloof heeft dat ze in die laatste zes races echt Red Bull de baas kunnen zijn. Ja, voor de constructeurstitel, maar die rijderstitel... Daar hebben ze niet het geloof voor gehad", aldus Valkenburg, die niet verwacht dat er een 2021-achtig einde van het jaar aan zit te komen. "Nee, dat denk ik niet. In 2021 waren er twee rijders bijna altijd goed. En in bijvoorbeeld 2012 ook. Nu hebben we een deel van het seizoen waar Max niet te kloppen is en een deel van het seizoen waar Lando Norris, of in ieder geval het team van McLaren, naar boven springt. Dus het voelt alsof we op dit moment aan het wachten zijn op die laatste zes races, dat ze alle twee goed zijn. En dan zou het een legendarisch laatste deel van het seizoen kunnen worden."

Ook interessant:

De titelstrijd in de Formule 1 nadert de ontknoping. Max Verstappen moet in de laatste zes races een voorsprong van 52 punten verdedigen op Lando Norris, die steeds dichter naar de wereldkampioen toe kruipt. Maar Verstappen lijkt niet echt te kunnen rekenen op steun van Sergio Perez, toch?! Joris Mosterdijk, Ruud Dimmers en Tom Coronel bespreken het in een gloednieuwe RacingNews365 Formule 1-podcast!

We verloten maar liefst 10 schaalmodellen en 10 caps onder onze YouTube-abonnees! Maak nu kans op één van deze prijzen door je te abonneren op ons YouTube-kanaal én te reageren onder de video via de onderstaande knop.

Abonneer, reageer en win!

Interviews RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x