Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Las Vegas 2023

F1-races op zaterdag zijn niet zo zeldzaam als je zou denken

F1 maakt zich op voor de eerste zaterdagrace in bijna vier decennia, de Grand Prix van Las Vegas - een breuk met de zondagtraditie - maar het is niet altijd zo geweest dat er alleen op zondag werd geracet.

De laatste Formule 1 Grand Prix die niet op zondag werd verreden, was de Grand Prix van Zuid-Afrika in 1985 - die op zaterdag 19 oktober van dat kalenderjaar Kyalami werd verreden. De race werd gewonnen door Williams-coureur Nigel Mansell, die met Keke Rosberg en Alain Prost naar het podium mocht.

Dat was de 419e Grand Prix van het wereldkampioenschap en de komende Grand Prix van Las Vegas wordt de 1.100e - een reeks van 680 races op een zondag. Omwille van de tijdzones begint de race in Vegas zaterdagavond om 22.00 uur plaatselijke tijd - primetime - wat 01.00 uur is aan de oostkust van de VS en 07:00 uur in Nederland op zondagochtend.

Als de race op zondagavond om 22:00 uur zou beginnen, zou het verschil van acht uur betekenen dat de race net zou beginnen als het grootste deel van Europa op maandagochtend om 07:00 uur zou opstaan om naar het werk te gaan.

De eerste twee races van 2024 zijn overigens ook op een zaterdag vanwege de Ramadan. Maar ondanks dat het al meer dan een generatie niet meer gebeurt, zijn races op zaterdag niet zo ongewoon als je zou denken.

Zaterdagraces in F1

De allereerste Grand Prix van het wereldkampioenschap op Silverstone op 13 mei 1950 werd op een zaterdag gehouden. De race werd gewonnen door de eerste wereldkampioen, Giuseppe 'Nino' Farina. Onder toeziend oog van de Britse koning George VI, koningin Elizabeth en prinses Margaret, leidde de Alfa Romeo-coureur een 1-2-3 voor zijn team, nadat Juan Manuel Fangio zich terugtrok vanwege technische problemen.

Tot de jaren '80 werd de Britse GP vaak op een zaterdag verreden. Van de 74 races die tot nu toe niet op een zondag werden verreden, waren er 58 op een zaterdag. Vooral de Indy 500 zorgde in de jaren 1950 tot 1960 voor een aantal interessante dagen waarop de race werd verreden. In eerste instantie werd de Indy 500 namelijk in het F1-schema opgenomen om de 'World' in World Championship te benadrukken. Deze elf races zorgen ervoor dat er op alle dagen van de week F1-races zijn gehouden. De race werd namelijk traditioneel verreden op 30 mei - Memorial Day - en de eerste Indy 500 die officieel een F1-race was,in 1950, was de enige F1-race die ooit op een dinsdag werd verreden.

Andere races die niet in het weekend werden verreden, waren de Nederlandse, Spaanse en Zuid-Afrikaanse maandagraces. In Zandvoort werd er in 1958, 1960 en 1961 op zaterdag gereden, op tweede pinksterdag. De Zuid-Afrikaanse GP van 1968 werd verreden op Nieuwjaarsdag en is beroemd omdat het de recordbrekende 25e F1-zege van Jim Clark was, waarmee hij destijds Fangio's record van 24 zeges overschreed. Het zou ook Clark's laatste F1-race zijn, want hij kwam in april van dat jaar om het leven bij een Formule 2-ongeluk op Hockenheim.

Als de auto's aankomende zaterdag (lokale tijd) zichzelf opstellen op de grid, wordt de 'zaterdagtraditie' van de races in Nevada voortgezet, want de titelbeslissende GP van Las Vegas van 1982 en de race van 1983 werden ook op die dag verreden.

			© XPBimages
	© XPBimages

Abonneer je nu op ons YouTube-kanaal en maak kans op twee tickets!

ABONNEER & WIN

Praat mee!

Viaplay
x
Verstappen-regel FIA past omstreden regel aan in officiële reglementen