Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Ferrari

F1-schandalen: Herrie binnen Ferrari krijgt gitzwart einde

De Grand Prix van San Marino in 1982 ging om velerlei redenen de boeken in als een hele bijzondere GP. Politiek overschaduwde het weekend, evenals een keiharde vete tussen Ferrari-coureurs Gilles Villeneuve en Didier Pironi.

We schrijven het jaar 1982. De Grand Prix van San Marino wordt verreden met zeven teams aan het vertrek. Er is sprake van verdeeldheid over technische zaken tussen de teams en de twee overkoepelende organen, de FOCA en de FISA. Veel van de onafhankelijke teams boycotten de race, waaronder grote namen als McLaren en Williams. Zo vallen voor Ferrari belangrijke concurrenten weg.

Renault echter doet wel mee en is het snelst in de kwalificatie met een eerste startrij voor René Arnoux en Alain Prost, de Ferrari's van Gilles Villeneuve en Didier Pironi sluiten aan op de plaatsen drie en vier. Prost valt echter al na zes ronden uit met technisch malheur, terwijl Arnoux na 44 ronden de strijd moet staken met een kapotte turbo. Daardoor lijkt Ferrari op die 25ste april (vandaag 39 jaar geleden) met een relatief eenvoudige dubbelzege aan de haal te gaan.

Om geen onnodige risico's te nemen krijgen coureurs Gilles Villeneuve en Didier Pironi de opdracht zich wat terug te laten vallen en brandstof te besparen. Villeneuve gaat aan de leiding en denkt dat die opdracht tevens betekent dat men de huidige posities moet behouden, maar Pironi denkt daar toch anders over. In de laatste ronde passeert Pironi de Canadees, tot grote woede van Villeneuve.

De withete vader van de latere wereldkampioen Jacques Villeneuve geeft aan nooit meer te zullen spreken met Pironi na wat hij praktisch ziet als hoogverraad. Die woorden worden echter op een zeer verdrietige manier waarheid als hij twee weken later tijdens de Grand Prix van België dodelijk verongelukt tijdens de kwalificatie op het circuit van Zolder.

Ook interessant:

Is Hamilton de 'Guus Geluk' van de Formule 1? En wat betekent de elfde overwinning van Max Verstappen voor zijn titelkansen? Genoeg om over na te praten in de RacingNews365 F1-podcast met Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Mental Theo.

Bookmaker Unibet pakt opnieuw uit met een speciale Max Booster voor de GP van Spanje. Winst van Verstappen op het circuit waar hij in 2016 voor het eerste zegevierde, kan jou 50 keer je inzet opleveren!

Alleen geldig voor nieuwe spelers, minimum leeftijd 24 jaar. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 50x jouw inzet!
Forbidden

Weddenschappen Ferrari

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
Verstappen houdt 't onmogelijke voor mogelijk "Qua snelheid kan 't"