Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

F1-strateeg benadrukt: "Iedereen houdt daar rekening mee bij Verstappen"

Ruth Buscombe was jarenlang F1-strateeg bij verschillende Formule 1-teams. Ze vertelt over hoe een strateeg te werk gaat en hoe je voor verschillende coureurs rekening houdt met verschillende factoren. Zo ook in het geval van Max Verstappen.

Norris Verstappen Zandvoort race
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Een Formule 1-race win je door geslaagde inhaalacties op de baan of door een perfect uitgekiende strategieën. Ideale strategieën zijn vaak gebaseerd op de theorie, maar Ruth Buscombe weet als voormalig F1-strateeg dat de praktijk vaak anders werkt. Elk afzonderlijk detail moet worden meegewogen, niet alleen van de eigen coureurs, maar ook die van de concurrentie.

Zo vertelt ze in de podcast Drive to Wynn onder andere over Valtteri Bottas, met wie ze bij Alfa Romeo jarenlang samenwerkte: "Hij is fenomenaal in het managen van de banden. Die is niet van zijn stuk te krijgen. Mensen kunnen hem inhalen, maar hij geeft daar niks om, omdat hij bezig is met zijn eigen taak om rondje 40 te halen op de gegeven banden."

"De meest coureurs beginnen na 32 ronden al in paniek te raken als de banden was door beginnen slippen. Valtteri niet, die doet zijn, die is aan het chillen. En op de momenten dat zijn banden wel goed werken, is hij ook heel goed in inhalen."

Ze haalt ook Guanyu Zhou aan, die in haar ogen 'een beest' is in de eerste vijf ronden op zachte banden. Ze legt uit dat je de strategie zoveel mogelijk op probeert te hangen aan de individuele kwaliteiten van de coureur, waarbij je ook de kwaliteiten van de coureurs om jouw team heen mee dient te nemen. Het voorbeeld van Max Verstappen volgt.

"Neem Max. Ik ga er helemaal vanuit dat elke strateeg voor hem een andere moeilijkheidsgraad inbouwt als het gaat om inhalen. Hij is nu eenmaal een fenomenale inhaler. Het zijn dat soort zaken op basis waarvan je een strategie uitstippelt, waarbij je ook probeert te voorkomen dat jouw coureurs in een situatie terechtkomen waarin ze zich niet prettig voelen of waarin ze minder sterk zijn dan de coureurs waar ze tegen racen."

Ook interessant:

De titelstrijd in de Formule 1 nadert de ontknoping. Max Verstappen moet in de laatste zes races een voorsprong van 52 punten verdedigen op Lando Norris, die steeds dichter naar de wereldkampioen toe kruipt. Maar Verstappen lijkt niet echt te kunnen rekenen op steun van Sergio Perez, toch?! Joris Mosterdijk, Ruud Dimmers en Tom Coronel bespreken het in een gloednieuwe RacingNews365 Formule 1-podcast!

Praat mee!

Viaplay
x