Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Mexico 2023

F1-talenten vol frustraties en vreugde na rookiesessies

Maar liefst vijf talenten mochten in de eerste training van de Grand Prix van Mexico plaatsnemen achter een Formule 1-stuurtje. Hoe dat ging? Dat vertellen de coureurs zelf.

Oliver Bearman
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPB

De coureur met maar een paar kilometers op de teller was Theo Pourchaire, die voor Alfa Romeo 'in actie' kwam, maar al snel de eerste vrije training in Mexico moest staken. "Problemen met de remsystemen. Ik kan er niet teveel over in detail treden, want het team weet het ook nog niet helemaal", zei hij na de sessie tegen onder meer RacingNews365. "Dit is motorsport, het kan gebeuren. Natuurlijk ben ik teleurgesteld, want ik had me er goed op voorbereid en de laatste keer in een Formule 1-auto was in Abu Dhabi. Ik heb wel wát ronden kunnen rijden, maar niet kunnen pushen door de remproblemen natuurlijk."

Red Bull-protegé Isack Hadjar mocht achter het stuur kruipen van de AlphaTauri-bolide. De Formule 2-coureur verscheen bij Viaplay met een brede glimlach voor de camera. "Dit was de eerste keer dat ik in een F1-auto mocht rijden. Ik was erg bezorgd, maar het ging best smooth."

Bekijk het hele interview hieronder. Dit artikel gaat verder onder de video.

Oliver Bearman, die in de Haas reed, is tevreden met zijn training. Het jonge talent dat hoge ogen gooit in de F2 was de snelste van alle rookies in de eerste training. "Mijn voornaamste doel was om een cleane sessie te hebben en dat is gelukt. Daarnaast kwam ik snel op snelheid en had ik veel vertrouwen in de auto. Dit was de eerste keer op softs voor mij en een eerste long run."

"Een tweede keer zal ik het nog beter doen, maar voor mijn eerste VT1 ben ik tevreden. De grootste verrassing was hoe veel sneller je bij bocht één aankomt in een kwalificatieronde, in vergelijking met een raceronde. Het team heeft me erg goed geholpen. Alles ging erg snel voorbij, maar ik duik snel weer in de simulator voor Abu Dhabi."

Ook Alpine-junior Jack Doohan is tevreden. "Ik ben blij dat ik kon helpen met het programma van het team, wat mij ook helpt voor toekomstige tests. Ik kon zonder problemen door de sessie komen en alles op de lijst afvinken. Ik heb de 2021-wagen vaker getest dit jaar, dus ik voelde me al klaar voor de sessie. Ik kijk er naar uit om te zien hoe de rest van het weekend zich ontvouwt voor het team!"

Last but not least kwam ook Fred Vesti, van het Mercedes-programma, in actie voor het topteam. Hij klokte de negentiende tijd, voor Pourchaire. "Dit was een heel speciaal weekend en een droom die uitkomt. Ik ben het team dankbaar voor de mogelijkheid. Er is veel gedaan om me klaar te stomen voor vandaag en het was een goede sessie. We hebben alle informatie van de longruns kunnen krijgen, ook met betrekking tot de slijtage op dit circuit. Veel geleerd dus, in het uurtje trainen. Ik kan niet wachten op Abu Dhabi om weer te testen."

Formule 1 GP Mexico 2023 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
FIA CEO FIA legt functie neer