Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

FIA bestraft F1-team Williams na overtreding van reglement

Het Williams Formule 1-team heeft de financiële regels overtreden. Ze hebben niet te veel uitgegeven, maar wel te laat hun financiële documenten ingeleverd. Daarom kregen ze een tik op de vingers.

Sinds vorig jaar hebben alle Formule 1-teams te maken met een budgetplafond. Daarom is er een heel nieuw financieel reglement opgesteld waar iedereen zich aan moet houden. Dat gaat niet alleen om de bedragen en wat er wel of niet onder het budgetplafond valt, maar ook over de documentatie en de controle van alle financiële zaken en cijfertjes. Het is aan de FIA om alle teams uitvoerig te controleren. Williams is het eerste team dat zich niet goed aan de regels heeft gehouden en op de vingers wordt getikt door de FIA. Op 31 maart 2022 moest de renstal uit Grove, net als alle andere Formule 1-teams, namelijk haar jaarrapport met alle financiële cijfers van het jaar 2021 opsturen naar de mondiale autosportbond. Dat is ze niet op tijd gelukt.

Boete voor Williams

Op 12 april is het team door de FIA verwittigd over de overtreding. Williams erkende de regels te hebben overtreden. Het team had zelfs al voor de deadline aangegeven dat ze deze niet zou redden en heeft duidelijk uitgelegd wat er aan gedaan was om het toch te voorkomen. Omdat de commissie van de FIA die zich bezighoudt met het controleren van alle financiële stukken en de naleving van het budgetplafond tevreden was met de stappen die Williams heeft genomen en de medewerking die de renstal heeft verleend, hebben ze een 'aanbod' gedaan aan Williams. Het gaat om een zogeheten Accepted Breach Agreement (ABA). Volgens Artikel 6.28 van het financiële reglementenboek mag dit als het gaat om kleine financiële overtredingen. Daarin stond ten eerste dat Williams alsnog voor 1 juni haar fout goed moest maken en het jaarrapport op moest sturen. Ten tweede moest het team binnen een maand een boete van 25.000 dollar over maken aan de FIA en moest de renstal tot slot alle gemaakte FIA-kosten omtrent de zaak betalen. De FIA benadrukt dat Williams aan al die voorwaarden heeft voldaan, waarmee de zaak nu af is. In het geval van een ABA kon er overigens niet in protest worden gegaan.

Viaplay
x
Max Hezemans: "Newey wil met Hamilton Verstappen verslaan"