Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
Williams

FIA bestraft F1-team Williams na overtreding van reglement

Het Williams Formule 1-team heeft de financiële regels overtreden. Ze hebben niet te veel uitgegeven, maar wel te laat hun financiële documenten ingeleverd. Daarom kregen ze een tik op de vingers.

Latifi crash Monaco
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPB

Sinds vorig jaar hebben alle Formule 1-teams te maken met een budgetplafond. Daarom is er een heel nieuw financieel reglement opgesteld waar iedereen zich aan moet houden. Dat gaat niet alleen om de bedragen en wat er wel of niet onder het budgetplafond valt, maar ook over de documentatie en de controle van alle financiële zaken en cijfertjes.

Het is aan de FIA om alle teams uitvoerig te controleren. Williams is het eerste team dat zich niet goed aan de regels heeft gehouden en op de vingers wordt getikt door de FIA. Op 31 maart 2022 moest de renstal uit Grove, net als alle andere Formule 1-teams, namelijk haar jaarrapport met alle financiële cijfers van het jaar 2021 opsturen naar de mondiale autosportbond. Dat is ze niet op tijd gelukt.

Boete voor Williams

Op 12 april is het team door de FIA verwittigd over de overtreding. Williams erkende de regels te hebben overtreden. Het team had zelfs al voor de deadline aangegeven dat ze deze niet zou redden en heeft duidelijk uitgelegd wat er aan gedaan was om het toch te voorkomen.

Omdat de commissie van de FIA die zich bezighoudt met het controleren van alle financiële stukken en de naleving van het budgetplafond tevreden was met de stappen die Williams heeft genomen en de medewerking die de renstal heeft verleend, hebben ze een 'aanbod' gedaan aan Williams.

Het gaat om een zogeheten Accepted Breach Agreement (ABA). Volgens Artikel 6.28 van het financiële reglementenboek mag dit als het gaat om kleine financiële overtredingen.

Daarin stond ten eerste dat Williams alsnog voor 1 juni haar fout goed moest maken en het jaarrapport op moest sturen. Ten tweede moest het team binnen een maand een boete van 25.000 dollar over maken aan de FIA en moest de renstal tot slot alle gemaakte FIA-kosten omtrent de zaak betalen.

De FIA benadrukt dat Williams aan al die voorwaarden heeft voldaan, waarmee de zaak nu af is. In het geval van een ABA kon er overigens niet in protest worden gegaan.

Ook interessant:

Verstappen moet wederom boven zijn Red Bull uitstijgen

In de nieuwste RN365 F1-podcast blikken we uitgebreid vooruit op de GP van Azerbeidzjan, maar staan Tom Coronel en co. ook stil bij alle andere gebeurtenissen in F1. Wat te denken van de contractverlenging van Sergio Perez? Beluister de nieuwe podcast hieronder.

2 reacties

RN365 Special
Waarom het stuiterende Mercedes eens heel goed in de Formule 1-spiegel moet kijken

Bij Mercedes zou men graag zien dat er iets wordt gedaan aan de stuiterproblemen in de Formule 1, maar zoals onze technisch F1-analist Paolo Filisetti redeneert en uitlegt, moet het team bij zichzelf ten rade gaan en er geen politiek spelletje van maken.

Lees meer
Viaplay
x
RN365-podcast Direct na de zomerstop weten we of Verstappen kampioen wordt