Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Miami 2022

FIA gaat stap verder in handhaven juwelenregel; overtreding maakt inschrijving illegaal

De FIA gaat de regel dat coureurs geen juwelen mogen dragen en geen eigen niet-brandvrije kleding mogen dragen strenger handhaven. Sterker nog, het wordt onderdeel van de technische keuring van de auto.

Hamilton Jeddah
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Michael Potts / RacingNews365

Het was voor de Grand Prix van Australië dat in de driver notes, opgesteld door de wedstrijdleider, enkele reeds bestaande regels werden benadrukt. Coureurs mochten geen juwelen dragen en ook geen eigen kleding die niet door de FIA gehomologeerd is. Onder andere Lewis Hamilton nam er een loopje mee en gaf aan dat hij juist meer zou gaan dragen, terwijl Mercedes-teambaas Toto Wolff zich verbaasde over de focuspunten van de nieuwe wedstrijdleiders: "Is dit de strijd die ze nu aan willen gaan met Hamilton? Nou ja, als dit het ergste is, dan klagen we niet."

Teams riskeren nu daadwerkelijk een straf

Die vermelding van regels die al lange tijd bestaan moest destijds naar nu blijkt als een waarschuwing worden gelezen. Nu namelijk gaat de FIA een stap verder. Voor aanvang van elk weekend namelijk moeten de teams een document ondertekenen waarmee ze verklaren dat de auto aan de technische reglementen voldoet. Nu echter zijn op dat formulier twee extra passages opgenomen. De teams moeten verklaren dat de coureurs geen juwelen dragen en dus ook geen eigen kledij dragen. RacingNews365 heeft het document met deze nieuwe passages ingezien.

Die twee aspecten maken nu dus deel uit van de technische keuring van de auto's, hetgeen betekent dat als daar niet aan voldaan wordt, de inschrijving van het team als 'illegaal' moet worden beschouwd. Normaal komt dat een inschrijving op uitsluiting te staan, maar in de praktijk zal men mogelijk kiezen voor een boete of een gridstraf.

Toto Wolff reageerde ten overstaan van onder andere RacingNews365 al op de verscherpring van de regels en laat nu een genuanceerder geluid horen: "We moeten in herinnering houden waarom de FIA dit doet, namelijk om blessures, ingegeven door juwelen, te voorkomen. Niemand zit te wachten op een freak accident waarin dat een rol speelt, dus de FIA moet ergens een lijn trekken. Is dit een sleutelthema? Ik denk het niet, maar ik snap waar het vandaan komt."

Ook interessant:

Ferrari heeft teamorders nodig in de strijd tegen Verstappen

In Miami gaan Verstappen en Leclerc wederom de strijd met elkaar aan. Dit keer neemt Ferrari upgrades mee. Kunnen de Italianen terugslaan? Of hebben ze daar teamorders voor nodig? Dat en meer bespreken Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk in de onderstaande podcast.

Hét abonnement voor de echte racefan. Sluit je ook aan bij de tofste F1-community!

Meld je direct aan
Forbidden

Weddenschappen Lewis Hamilton

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Formule 1 GP Miami 2022 RN365 Nieuwsdossier

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
RN365 F1-podcast Verstappen terecht kritisch op dominant Red Bull