Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
Formule 1 Grand Prix Miami 2022

FIA gaat stap verder in handhaven juwelenregel; overtreding maakt inschrijving illegaal

De FIA gaat de regel dat coureurs geen juwelen mogen dragen en geen eigen niet-brandvrije kleding mogen dragen strenger handhaven. Sterker nog, het wordt onderdeel van de technische keuring van de auto.

Hamilton Jeddah
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Michael Potts / RacingNews365

Het was voor de Grand Prix van Australië dat in de driver notes, opgesteld door de wedstrijdleider, enkele reeds bestaande regels werden benadrukt. Coureurs mochten geen juwelen dragen en ook geen eigen kleding die niet door de FIA gehomologeerd is. Onder andere Lewis Hamilton nam er een loopje mee en gaf aan dat hij juist meer zou gaan dragen, terwijl Mercedes-teambaas Toto Wolff zich verbaasde over de focuspunten van de nieuwe wedstrijdleiders: "Is dit de strijd die ze nu aan willen gaan met Hamilton? Nou ja, als dit het ergste is, dan klagen we niet."

Teams riskeren nu daadwerkelijk een straf

Die vermelding van regels die al lange tijd bestaan moest destijds naar nu blijkt als een waarschuwing worden gelezen. Nu namelijk gaat de FIA een stap verder. Voor aanvang van elk weekend namelijk moeten de teams een document ondertekenen waarmee ze verklaren dat de auto aan de technische reglementen voldoet. Nu echter zijn op dat formulier twee extra passages opgenomen. De teams moeten verklaren dat de coureurs geen juwelen dragen en dus ook geen eigen kledij dragen. RacingNews365 heeft het document met deze nieuwe passages ingezien.

Die twee aspecten maken nu dus deel uit van de technische keuring van de auto's, hetgeen betekent dat als daar niet aan voldaan wordt, de inschrijving van het team als 'illegaal' moet worden beschouwd. Normaal komt dat een inschrijving op uitsluiting te staan, maar in de praktijk zal men mogelijk kiezen voor een boete of een gridstraf.

Toto Wolff reageerde ten overstaan van onder andere RacingNews365 al op de verscherpring van de regels en laat nu een genuanceerder geluid horen: "We moeten in herinnering houden waarom de FIA dit doet, namelijk om blessures, ingegeven door juwelen, te voorkomen. Niemand zit te wachten op een freak accident waarin dat een rol speelt, dus de FIA moet ergens een lijn trekken. Is dit een sleutelthema? Ik denk het niet, maar ik snap waar het vandaan komt."

Ook interessant:

Ferrari heeft teamorders nodig in de strijd tegen Verstappen

In Miami gaan Verstappen en Leclerc wederom de strijd met elkaar aan. Dit keer neemt Ferrari upgrades mee. Kunnen de Italianen terugslaan? Of hebben ze daar teamorders voor nodig? Dat en meer bespreken Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk in de onderstaande podcast.

Formule 1 GP Miami 2022 RN365 Nieuwsdossier

91 reacties

RN365 Special
Is deze wiskundige formule het geheim van Red Bull-topontwerper Adrian Newey?

Het is één van de meest besproken topics in de Formule 1 van dit seizoen: porpoising. Heeft Red Bull-topontwerper Adrian Newey de juiste formule gevonden om het probleem in kaart te brengen en daarnaar te handelen?

Lees meer
Viaplay
x
Formule 1-podcast Nog volop werk aan de winkel voor Verstappen en Red Bull