Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule E

FIA grijpt in na ophef over vermeend vals spel in Formule E

Na afloop van het eerste Formule E-weekend van het jaar was er ophef over vermeend gesjoemel van winnaars Porsche. Ingegrepen werd er niet, maar in aanloop naar het tweede raceweekend, in Saoedi-Arabië, grijpt de FIA wel in.

Wehrlein Formula E victory 2024
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Simon Galloway / Formula E

Het was voormalig Formule 1-coureur Pascal Wehrlein die de eerste Formule E-race van het jaar op zijn naam wist te schrijven, maar het duurde enkele uren totdat zijn overwinning ook officieel was. De stewards openden namelijk een onderzoek naar de Duitser en Andretti-coureur Jake Dennis (eveneens aangedreven door een elektrische Porsche-motor).

Het duo zou gebruik hebben gemaakt van een soort van launch control, terwijl elke vorm traction control verboden is in de elektrische raceklasse. De stewards doken in de zogeheten 'throttle pedal maps' van de coureurs. Na enkele uren kwam het nieuws dat Wehrlein zijn overwinning toch mocht behouden. Overtredingen van de reglementen werden er niet gevonden.

In aanloop naar het nieuwe Formule E-weekend werd duidelijk dat er misschien toch iets niet helemaal in de haak was, want de FIA heeft de technische reglementen verduidelijkt. Men denkt namelijk dat Porsche een maas in de wet heeft gevonden waardoor de coureurs de regels omtrent traction control konden omzeilen. Een 'geautomatiseerde' manier om weg te komen bij de start, is nu onmogelijk gemaakt.

Porsche 'volgde de regels'

In gesprek met The Race laat Porsches Formule E-baas weten dat zijn team 'niet weet wat wel of geen voordeel is', omdat 'hij niet weet wat de andere teams allemaal doen'. "Ik kan alleen maar zeggen dat we de regels aandachtig hebben doorgenomen en gehandeld hebben naar die regels. De stewards hebben dat ook bevestigd."

Rivaliserende teams zijn blij dat er is ingegrepen. "Hopelijk is de kous hiermee af. Je kan je afvragen of ze in Mexico gediskwalificeerd hadden moeten worden of niet, maar ze zullen het in ieder geval niet nog eens kunnen doen. Dat is het belangrijkste. Alleen de FIA heeft overal zicht op, dus we hebben het hele plaatje niet. Nu ze de regels hebben verduidelijkt, kunnen we erop vertrouwen dat het niet meer zal gebeuren", aldus de teambaas van regerend wereldkampioen Envision.

Aankomend weekend staan er twee races op het programma in de Formule E. Zowel vrijdagavond als zaterdagavond wordt er een avondrace gereden in Saoedi-Arabië. De races beginnen om 18:00 uur Nederlandse tijd en Robin Frijns en Nyck de Vries gaan namens respectievelijk Envision en Mahindra op jacht naar succes.

Praat mee!

Viaplay
x
Live Reacties na zwaarbevochten zege Verstappen in Imola