Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
FIA

FIA test 'airco' voor F1-auto's vanaf GP Nederland

Het wordt steeds warmer en warmer in de wereld en dat heeft ook gevolgen voor de Formule 1. De FIA gaat daarom vanaf de Grand Prix van Nederland op Zandvoort testen met een actief koelsysteem, als er sprake is van extreme omstandigheden.

Verstappen FP1 Hungary
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Tijdens de Grand Prix van Qatar in 2023 was het zo warm en was de luchtvochtigheid zo hoog, dat de coureurs volop klaagden over de zware omstandigheden. Dat was ook gelijk de aanleiding voor de FIA en de tien Formule 1-teams om te onderzoeken hoe de ventilatie en de koeling van de coureurs in dergelijke warme omstandigheden kan worden verbeterd.

Nu komt de FIA met een update over dat proces. "Sindsdien is het technisch reglement aangepast om een extra 'schep' bovenop de cockpit te introduceren. Dit moet betere ventilatie mogelijk maken. De teams worden sterk aangemoedigd om dit te gebruiken", zo laat een FIA-woordvoerder weten.

Het onderzoek is inmiddels verder gegaan en dat heeft volgens de internationale autosportfederatie geresulteerd in het volgende: "De onderzoeksactiviteiten hebben zich gericht op de ontwikkeling van een actief koelsysteem. Dat kan in de Formule 1-auto's worden geïnstalleerd wanneer er sprake is van extreme omstandigheden. De eerste tests zijn gepland voor Zandvoort en de komende races. Als deze tests succesvol blijken, zal de FIA in de toekomst de installatie van zo'n actief koelsysteem in Formule 1-auto's verplicht stellen, als er een risico op hitte wordt afgekondigd."

Daar wordt nog het volgend aan toegevoegd, met het oog op de race van komend weekend. "Aangezien de Grand Prix van Hongarije dit weekend naar verwachting onder warme omstandigheden zal worden verreden, zal de FIA de situatie in de gaten houden en ervoor zorgen dat er passieve koelsystemen voor de coureurs worden geïnstalleerd. Daarnaast krijgen de teams toestemming om uitzonderlijke maatregelen te nemen om de uitrusting van de coureurs en de monocoque zoveel mogelijk af te koelen vóór de sessies."

Voorspel en win

Voorspelgame visual 2024

Wie wint de Grand Prix van Hongarije 2024?

Speel mee en maak kans op een prachtige drivers cap van Max Verstappen!

Speel mee

We zijn genomineerd voor Website van het Jaar! Kunnen we op jouw steun rekenen om te winnen? Alvast hartelijk dank voor je stem!

Stem op RacingNews365

Praat mee!

Viaplay
x
Mega salaris! 'Newey strijkt enorm salaris op bij nieuwe werkgever'