Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
FIA

FIA trots op haar toegenomen transparantie in de Formule 1

FIA-president Mohammed Ben Sulayem blikt terug op zijn eerste jaar als president en zegt hierbij tevreden te zijn over de transparantie binnen de Formule 1, ook tijdens de eerste maanden na de GP van Abu Dhabi in 2021.

Horner Ben Sulayem
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images / Red Bull Content Pool

Het eerste Formule 1-seizoen met Mohammed Ben Sulayem als president van de FIA zit er op. Eind 2021 nam hij het stokje over van Jean Todt, waarna hij gelijk een aantal grote taken kreeg voorgeschoteld. Zo eindigde het 2021-seizoen met een flinke lading controverse vanwege de ontknoping van de F1-titelstrijd in Abu Dhabi en moest de FIA een herstructurering doorgaan.

Transparantie is hierbij belangrijk geweest, zo benadrukt Ben Sulayem. Hij vindt dat hij in zijn eerste jaar als FIA-president de transparantie binnen het mondiale autosportorgaan heeft verbeterd. Tegenover de media, waaronder RacingNews365, legt hij uit waar en hoe.

"Als je kijkt naar het rapport (na Abu Dhabi 2021, red.), dan was het transparant. Ik heb hier meer geleerd over transparantie en over verandering in het management. Er zijn wel degelijk veranderingen doorgevoerd en we hebben veel problemen aangepakt. Dat doen we nog steeds: we blijven daar mee bezig."

"Misschien was het rapport toentertijd niet genoeg, maar we hebben geprobeerd zo transparant mogelijk te zijn." Als voorbeeld noemt Ben Sulayem het FIA-onderzoek naar de Grand Prix van Japan dit jaar. Een kraanwagen stond toen op het circuit, terwijl er nog coureurs op hoge snelheid reden. "We hebben uitgebreid onderzoek gedaan en de uitkomsten hiervan stonden al voor de volgende race op de website van de FIA."

FIA-president tevreden met eerste jaar

Ook rondom het porpoising, een probleem dat direct aan het begin van het Formule 1-seizoen naar voren kwam, is volgens Ben Sulayem zo transparant mogelijk gehandeld. Op dat moment was hij net een aantal maanden FIA-president. "Wat betreft porpoising heb ik direct de twintig coureurs en tien teambazen gebeld. Ik heb met ze samen gezeten en met meer dan 30 mensen gebeld!"

"Ook heb ik de FOM (Formula One Management, red.) en Stefano (Domenicali, F1-CEO, red.) ingeschakeld en naar ze geluisterd. We kwamen met wat aanpassingen in de reglementen en die werden in het raceweekend België ingevoerd. Het was transparant. Ook wat betreft onze financiën. We openbaren deze periodiek", aldus de FIA-president, die benadrukt tevreden te zijn over het handelen tijdens de eerste maanden van zijn presidentschap.

Ook interessant:

Als Verstappen wat minder wint, is dat goed voor F1

In de nieuwste F1-podcast van RN365 blikken Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk terug op het F1-seizoen 2022 en blikken ze al voorzichtig vooruit op volgend jaar. Misschien moet Max Verstappen dan maar wat minder winnen, zodat we nog wat meer spektakel zien in F1. Dat en meer bespreekt het trio in het nieuwste F1-luistervoer, dat je hieronder terug kan vinden in de player.

Hét abonnement voor de echte racefan. Sluit je ook aan bij de tofste F1-community!

Meld je direct aan

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
RN365 F1-podcast Verstappen terecht kritisch op dominant Red Bull