Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
FIA

FIA wil regels aanscherpen na Haas-protest tegen Red Bull en consorten

De FIA is van plan om het Right of Review-proces aan te gaan passen. Dit stond al voor het protest van Haas op de planning. Een van deze wijzigingen zou een vermindering in protesttijd zijn. Zo is het idee dat een team binnen 96 uur na een race protest kan aantekenen.

Hulkenberg US
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Na de Grand Prix van Brazilië diende haas een Right of Review in bij de FIA, om in beroep te gaan tegen de resultaten van de GP van de Verenigde Staten. Ze waren van mening dat enkele track limits-overtredingen van andere coureurs onbestraft waren gebleven. Dit mag volgens Artikel 14 van de International Sporting Code.

Wel moet het team dat in beroep gaat met 'nieuw, significant en relevant' bewijs komen voordat de stewards een heropening van een onderzoek overwegen. Haas voldeed niet aan deze regel, waardoor de Right of Review verworpen werd en het resultaat van de GP in Austin bleef staan.

Tijd inkorten

RacingNews365 heeft begrepen dat de FIA van plan is om dit proces aan te gaan passen. Zo zou de FIA graag de tijd die de teams krijgen om de Right of Review in te dienen verkorten. Op dit moment mogen teams binnen twee weken na de race een protest indienen. De FIA wil dit graag inkorten naar 96 uur, vier dagen. Dit zou al voor het protest van Haas zijn overwogen, maar nu is het proces in een stroomversnelling terecht gekomen.

Het plan is ook om voor de teams een prijskaartje van 6000 euro aan een protest te hangen. Het geld zal vervolgens worden teruggestort als het protest wordt gehonoreerd. De International Sporting Code kan alleen aangepast worden tijdens de jaarlijkse algemene vergadering, die in december in Bakoe zal plaatsvinden. De veranderingen zullen dan niet alleen gelden voor de Formule 1, maar ook voor de andere FIA-kampioenschappen, waaronder de Formule E en het World Endurance Championship.

Ook interessant:

Verstappen gaat all in voor GP Las Vegas

Maakt Verstappen zijn eigen geluk daar waar normaal toeval over het winst of verlies bepaalt? We gaan het zien, maar misschien kunnen de heren Tom Coronel, Ruud Dimmers alvast een voorzet geven?

Praat mee!

Viaplay
x
Vasseur Ferrari-teambaas zeer positief: "Dan kunnen we elk weekend met Red Bull vechten"