Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan

Top 3 - race 2022

Top 3 - kwalificatie 2022

Statistieken

Eerste GP 1991
Ronden 66
Lengte circuit 4,675 kilometer
Snelste raceronde 1:18.149 (2021)
Winnaar 2022 Max Verstappen
Tweede in 2022 Sergio Perez
Derde in 2022 George Russell

Winnaars

Winnaar 2022 Max Verstappen
Winnaar 2021 Lewis Hamilton
Winnaar 2020 Lewis Hamilton
Winnaar 2019 Lewis Hamilton
Winnaar 2018 Lewis Hamilton

De Formule 1 GP van Spanje wordt op 22 mei 2022 verreden op het Circuit de Barcelona-Catalunya, dat nabij de Catalaanse hoofdstad Barcelona is gelegen. Het is het circuit waarop Max Verstappen zijn allereerste F1-zege veroverde.

Formule 1 Grand Prix van Spanje 2022

De Spaanse Grand Prix is vaste prik op de Formule 1-kalender. In het verleden werd de race op diverse Spaanse circuits verreden, maar het Circuit de Barcelona-Catalunya staat sinds het jaar 1991 op de kalender. Destijds was het nog maar de vraag of de Spaanse Grand Prix al dan niet op een andere baan moest worden gehouden, omdat de bouw van het circuit in Barcelona was vertraagd. Uiteindelijk werd de laatste hand aan het circuit slechts een paar dagen voor het raceweekend gelegd.

Met een ideale mix van snelle en langzamere bochten, en tevens een aantal rechte stukken, is het Circuit de Barcelona-Catalunya de perfecte baan om testwerkzaamheden op uit te voeren. Omdat het weer in Spanje doorgaans niet erg bar en boos is, reizen de veelal in Groot-Brittannië gevestigde teams voor het seizoen begint af naar het circuit in Montmelo. Dit jaar wordt er inderdaad weer in Barcelona getest, maar ook in Bahrein.

Het circuit werd in de loop der tijd diverse malen aangepast, waarbij met name de derde sector op de schop ging. Zo werd er een extra chicane aangelegd om de snelheid in de laatste bochtencombinatie terug te dringen. Ook in aanloop naar 2021 werd er een verandering doorgevoerd. Bocht tien ging op de schop en is nu minder scherp en juist meer vloeiender. Bandenmanagement is ontzettend belangrijk in Spanje. Het vers houden van het rubber is een van de factoren om sterk voor de dag te kunnen komen in Barcelona.

De Spaanse Grand Prix in 2022

De Grand Prix van Spanje van 2022 leek een prooi te zijn voor Charles Leclerc, nadat Verstappen aan het begin van de race een zeldzaam foutje had gemaakt en tijd verloor na een tripje door de grindbak. De motor van Charles gaf toen echter de geest, waarna Verstappen alsnog naar de zege kon rijden. Na een teamorder ging hij makkelijk voorbij aan teamgenoot Perez, die veel langzamer was. Met een ruime voorsprong won Max, gevolgd door Checo. George Russell mocht mee naar het podium.

Wanneer staat de Grand Prix van Spanje 2022 op de agenda?

Dit jaar vindt de Grand Prix van Spanje plaats in het weekend van 20 tot en met 22 mei 2022 en is het de zesde race op de Formule 1-kalender. Op vrijdag vinden de eerste twee vrije trainingen plaats, waarna op zaterdag om 15:00 uur de belangrijke kwalificatie begint.

Hoe laat begint de Grand Prix van Spanje?

De Grand Prix van Spanje begint op zondag 22 mei 2022 om 15:00 uur Nederlandse tijd. De race is live te volgen via de liveblog van RacingNews365 en via de televisie op Viaplay.

Tijdschema GP Spanje

Viaplay
Sessie Datum Tijd
Eerste vrije training vrijdag 20 mei -
Tweede vrije training vrijdag 20 mei -
Derde vrije training zaterdag 21 mei -
Kwalificatie zaterdag 21 mei -
Race zondag 22 mei -

Hotlap: Zo ziet een rondje F1 in Spanje eruit

Geniet nog meer van jouw favoriete F1-site zonder advertenties, een exclusieve app én nog veel meer.

Check het snel!
Viaplay
x
Breaking Verstappen heeft slecht nieuws voor zijn fans: "Dit wordt een hele andere race"