Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
0

Alberto Ascari

Nationaliteit ita Italiaans
Geboorteplaats Milaan, Italië
Geboortedatum 13/07/1918 (†)
F1-debuut 1950, Monaco

Alberto Ascari is tweevoudig wereldkampioen in de Formule 1. De Italiaan heeft in totaal 32 races gereden en heeft er hier 13 van gewonnen. Hij was vanaf 1950 tot en met 1956 aanwezig in de sport.

F1-carrière

Wereldtitels 2
WK-punten 140.14
Races 32
Overwinningen 13
Podiumplaatsen 17
Polepositions 14

Biografie Alberto Ascari

Alberto is geboren in Milaan in 1918. De vader van Alberto was ook een bekende coureur. Hij overleed tijdens een race in Frankrijk in 1925. Dit weerhield de jonge Italiaan er niet van om ook een carrière in de autosport te ambiëren. Na het einde van de tweede wereldoorlog begon Ascari met racen in verschillende kampioenschappen. Uiteindelijk werd hij gecontracteerd door Ferrari. Teambaas Enzo Ferrari was een goede vriend en teamgenoot geweest van zijn vader Antonio.

Het begin van de Formule 1

In 1950 wordt het eerste officiële Formule 1 seizoen gestart. Ferrari maakt zijn debuut tijdens de Grand Prix van Monaco. Ascari pakt hier direct een tweede plaats. In de rest van het seizoen behaalt hij nog één tweede plaats tijdens zijn thuis-Grand Prix. Ferrari bleek dit seizoen uiteindelijk niet snel genoeg en moest zijn meerdere erkennen in Alfa Romeo. Tijdens het 1951 seizoen vormt de Italiaan een bedreiging voor Alfa Romeo met twee overwinningen Duitsland en Italië. Hij eindigt slechts twee punten achter wereldkampioen Fangio in het eindklassement.

Wereldkampioen met Ferrari

Voor het 1952 seizoen mist de Italiaan de eerste race van het seizoen omdat hij deelneemt aan de Indianapolis 500. De laatste zes Grand Prix wint hij allemaal en pakt in elke race de snelste ronde. Hierdoor wordt Alberto Ascari de eerste wereldkampioen voor Ferrari. De eerste drie races van het 1953 seizoen worden ook gewonnen door Ascari. De regerend wereldkampioen prolongeert zijn titel met vijf overwinningen. Aan het einde van dat jaar verlaat de tweevoudig wereldkampioen Ferrari aangezien hij meer salaris wil zien.

Laatste seizoenen Alberto Ascari

Ascari maakt de overstap naar Lancia, maar er is een probleem. De auto is nog niet klaar tot de laatste race van het seizoen. Het team laat hem twee keer instappen bij Maserati en een keer bij Ferrari. Uiteindelijk haalt de Italiaan dat seizoen niet één keer de finishvlag. In het 1955 seizoen rijdt Ascari nog de eerste twee races maar ook nu valt hij uit.

Tragische dood Alberto Ascari

Op 26 mei 1955 gaat Ascari naar Monza om zijn vriend Eugenio Castelloti een Ferrari Monza sportwagen te laten testen. Hij zou die dag eigenlijk niet rijden maar besloot toch om een paar ronden te proberen. In zijn gewone kleren stapte de Italiaan in de auto te testen. In zijn derde ronde slipte hij op onverklaarbare wijze uit de snelle bocht. Ascari is ernstig gewond en sterft een aantal minuten later. De bocht waar hij is gecrasht is daarna naar hem vernoemd.

Er waren verschillende overeenkomsten tussen de dood van Alberto en zijn vader. Ze waren beide 36 jaar oud, in beide gevallen was het op de 26ste van de maand, beide zijn ze gecrasht uit een snelle linkerbocht, ze hebben allebei 13 Grand Prix gewonnen en ze lieten beide een vrouw en twee kinderen achter.

Viaplay
x
Verstappen Verstappen geëerd met plekje in uiterst exclusieve wereldlijst