Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
0

Jack Brabham

Nationaliteit aus Australisch
Geboorteplaats Hurstville, Australië
Geboortedatum 01/04/1926 (†)
F1-debuut Grand Prix van Groot-Brittannië, 1955

Jack Brabham is de meest legendarische Australische Formule 1-coureurs aller tijden. De inmiddels overleden coureur won in zijn carrière drie wereldtitels in vijftien actieve Formule 1-jaren. Ook was hij de oprichter van het legendarische Brabham Formule 1-team.

F1-carrière

Wereldtitels 3
WK-punten 261
Races 123
Overwinningen 14
Podiumplaatsen 31
Polepositions 13

Biografie van Sir Jack Brabham

Jack Brabham, geboren in Sydney als zoon van een Australische kruidenier, stopte op vijftienjarige leeftijd met school om in een garage te werken. Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende hij in de Royal Australian Air Force. Na de oorlog opende hij zijn eigen garage en begon hij ook met racen.

In zijn debuutseizoen in de klasse 'Midget Cars' werd hij meteen kampioen van Nieuw-Zuid-Wales, terwijl hij ook begon samen te werken met Ron Tauranac. In 1955 maakte Brabham zijn Formule 1-debuut tijdens de Grand Prix van Groot-Brittannië in een Maserati. In 1956 stapte hij over naar het Cooper Car Company-team en werd hij wereldkampioen in 1959 en 1960 in een Cooper-auto met Coventry-Climax motoren.

Team Brabham

In 1961 richtte Brabham samen met Ron Tauranac het team Brabham (officieel Motor Racing Developments Ltd.) op. Het jaar daarvoor was de regel ingevoerd dat de maximale motorinhoud van een Formule 1-auto 1500cc moest zijn, wat in eerste instantie moeilijk was voor Brabham. Maar in 1964 behaalde Dan Gurney de eerste overwinning voor het Brabham team. Toen in 1966 de maximale motorinhoud werd verhoogd naar 3000cc, werd Brabham direct weer kampioen en werd hij verkozen tot Australiër van het jaar. In 1967 werd zijn teamgenoot Denny Hulme wereldkampioen.

Ondanks verschillende blessures in de late jaren 60, bleef Brabham nog één jaar racen zonder topcoureurs voor zijn team te kunnen vinden. Na de Grand Prix van Mexico in 1970 stopte hij definitief en verkocht hij zijn aandeel in het Brabham-team aan Tauranac. Hij keerde terug naar Australië.

Sir Jack Brabham

In 1979 werd Brabham geridderd en in 1990 werd hij opgenomen in de International Motorsports Hall of Fame. Hij overleed in 2014 op 88-jarige leeftijd. Zijn drie zonen Geoff, Gary en David waren ook actief in de racesport.

Verstappen aast op zijn eerste overwinning in China. Pak 50 keer jouw inzet bij Unibet als Verstappen de snelste ronde rijdt en wint!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 50 keer jouw inzet!
Viaplay
x
Max Waarom Verstappen concurrentie kan declasseren tijdens GP China