Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
0

Jim Clark

Nationaliteit gbr Brits
Geboorteplaats Kilmany, Groot-Brittannië
Geboortedatum 03/03/1936 (†)
F1-debuut 1960, Nederland

Jim Clark was een Britse autocoureur uit Schotland. Hij heeft twee wereldtitels gewonnen, in 1963 en 1965. Clark stond bij 72 races aan de start. Hiervan won hij er 25 en stond hij 32 op het podium. Hij werd gezien als een van de beste racers van zijn tijdperk.

F1-carrière

Wereldtitels 2
WK-punten 274
Races 72
Overwinningen 25
Podiumplaatsen 32
Polepositions 33

Biografie Jim Clark

James Clark Jr werd geboren in een boerenfamilie in Schotland. Hoewel zijn ouders tegen het idee waren, begon hij met racen in verschillende autosport kampioenschappen. Naast de Formule 1 heeft de Brit ook veel succes behaald in de Formule 2, 24 uur van Le Mans en de Indy 500. Hij is uiteindelijk negen seizoenen actief in de Formule 1 voordat het noodlot toeslaat.

Formule 1 voor Jim Clark

In 1960 maakt de tweevoudig wereldkampioen zijn debuut in de koningsklasse. De Brit reed voor het team van Lotus, hier bleef hij gedurende zijn hele Formule 1 carrière. Hij rijdt zijn eerste race tijdens de Grand Prix van Nederland. Clark kwalificeerde zich als elfde, maar viel in de race uit met een transmissieprobleem. Zijn eerste podium behaald hij tijdens de Grand Prix van Portugal in dat zelfde jaar. In 1961 pakt hij nog een paar podiums om vervolgens het jaar later zijn eerste Grand Prix te winnen in België.

Wereldtitels van Jim Clark

Tijdens het 1963 seizoen is Clark niet af te stoppen. Bij de eerste race in Monaco behaald hij nog een magere achtste plaats om vervolgens het hele veld te domineren in de rest van het seizoen. De Brit wint zeven van de tien races en behaald negen podiums. Hij pakt hiermee zijn eerste kampioenschap en eindigt voor Graham Hill. In 1964 kwam hij heel dicht bij het verdedigen van zijn wereldtitel. Een olielek in de motor zorgde voor problemen en hierdoor pakte John Surtees de titel in de Ferrari.

De Brit neemt het jaar daarop revanche met zes Grand Prix overwinningen en de wereldtitel. Daarbovenop wint Clark ook de Indy 500 in hetzelfde jaar. Dit heeft geen enkele andere coureur ooit gepresteerd. In 1967 de tweevoudig wereldkampioen weer in de buurt van een wereldtitel. Hij eindigt uiteindelijk derde met vier overwinningen.

Een tragisch einde van de F1 legende

Clark begint het seizoen in 1968 heel sterk. De Brit wint de eerste race in Zuid Afrika op het circuit van Kyalami. Op 7 april 1968 slaat het noodlot toe tijdens een Formule 2 wedstrijd op de Hockenheimring. Clark knalde in de vijfde ronde van de eerste race tegen een boom aan. Hierdoor had hij een gebroken nek en een schedelbreuk. De Brit overlijdt aan zijn verwondingen voor hij het ziekenhuis kan bereiken. De precieze oorzaak van de crash is nooit vastgesteld. De Formule 1 wereld is in rauw en mensen kwamen van over heel de wereld naar zijn begrafenis. Lotus-coureur (en dus teamgenoot van Clark) Graham Hill wint uiteindelijk de wereldtitel dat jaar. Hij draagt zijn titel op aan zijn overleden teamgenoot, die herinnert zal worden als een van de beste coureurs aller tijden.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.
Viaplay
x
Video Coureurs ontsnappen aan zwaar letsel bij huiveringwekkende crash