Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Juan Manuel Fangio
0

Juan Manuel Fangio

Nationaliteit arg Argentijns
Geboorteplaats Balcarce, Argentinië
Geboortedatum 23/06/1911 (†)
F1-debuut Grand Prix van Groot-Brittannië, 1950

F1-carrière

Wereldtitels 5
WK-punten 278
Races 51
Overwinningen 24
Podiumplaatsen 35
Polepositions 29

Juan Manuel Fangio is een van de meest succesvolle Formule 1-coureurs ooit. Hij won in de jaren '50 vijf wereldtitels namens vier verschillende autofabrikanten. In totaal won hij 24 races en in totaal stond hij in 52 Grands Prix tijd 35 keer op het podium.

Biografie van Formule 1 legende Juan Manuel Fangio

Juan Manuel Fangio werd geboren in Balcarce, Argentinië, op 24 juni 1911. Op 11-jarige leeftijd maakte hij kennis met auto's toen hij van school ging en als monteur ging werken. Fangio begon zijn racecarrière door deel te nemen aan Zuid-Amerikaanse langeafstandsraces die ongelooflijk uitdagend waren, door verschillende terreinen, grote hoogten, sneeuw, woestijnen en door insecten geteisterde jungles te doorkruisen.

Fangio won zoveel races dat hij, toen hij op 38-jarige leeftijd in Europa begon te racen, een repertoire aan vaardigheden met zich meebracht dat zowel racevaardigheden als mechanische kennis omvatte.

Juan Manuel Fangio's Carrière in Europa

Fangio verhuisde in 1948 naar Europa. Racen was in die tijd extreem gevaarlijk, want coureurs reden vaak op circuits met weinig bescherming en in auto's die fysiek zwaar waren om te besturen.

De Argentijn zou in 1950 deelnemen aan het allereerste Formule 1-seizoen. Fangio kwam uit voor het Alfa Romeo-team, naast Giuseppe Farina, en behaalde drie overwinningen. Hij eindigde als tweede in het kampioenschap, achter zijn teamgenoot Farina.

In 1951 ging Fangio door met het Alfa Romeo-team en verbeterde zijn vorige seizoen door nog drie races te winnen en twee tweede plaatsen te behalen, waardoor hij Ferrari's Alberto Ascari versloeg voor de titel.

De crash van Juan Manuel Fangio

Omdat het Formule 1-seizoen 1952 onder het Formule 2-reglement viel, deed Alfa niet mee aan het kampioenschap, waardoor Fangio geen auto had. De Argentijn heeft echter wel deelgenomen aan verschillende niet-kampioenschapsraces, waarvan één op Monza in een Maserati. Fangio, die zijn vlucht uit Frankrijk had gemist, reed door de Alpen en kwam net op tijd aan voor de race in Monza. Hij startte achteraan op de grid en crashte kort daarna in de tweede ronde door vermoeidheid van de hele nacht rijden. Hij miste de rest van het seizoen door een gebroken nek die hij bij zijn crash opliep.

Juan Manuel Fangio zijn Terugkeer in de Formule 1

Fangio keerde in 1953 terug in de Formule 1 voor Maserati, maar deze combinatie was niet opgewassen tegen de regerend kampioenen Ascari en Ferrari. Hij werd tweede in het kampioenschap en behaalde slechts één overwinning tegenover de vijf overwinningen van de Italianen. Fangio begon het seizoen 1954 voor Maserati en won zijn thuisrace in Argentinië en de Grand Prix van België.

Ondanks zijn vroege successen stapte Fangio vanaf de vierde race over naar Mercedes. Met zijn Duitse outfit eiste hij zijn tweede wereldtitel op. Fangio won in 1955 met gemak zijn derde wereldkampioenschap en versloeg teamgenoot Stirling Moss. De Argentijn won vervolgens zijn vierde titel met Ferrari nadat Mercedes zich eind 1955 terugtrok uit alle vormen van autosport.

Laatste jaren en pensioen

Fangio's laatste titel kwam in zijn laatste volledige seizoen in de sport in 1957. Hij wisselde opnieuw van team, dit keer van Ferrari naar Maserati. De overstap bleek een meesterzet, want Ferrari won dat jaar geen enkele race, terwijl Fangio er vier pakte, samen met zijn vijfde titel op 46-jarige leeftijd.

Fangio reed drie races in 1958 en stopte na zijn vierde plaats in de Franse Grand Prix.

Mis geen seconde van het nieuwe F1-seizoen! Zet met een druk op de knop de F1-kalender in jouw telefoon.

Download nu de F1-kalender
Viaplay
Pos. Coureur Punten
Pos. Team Punten
Volledige stand
x
Streep erdoor Marko gooit verrassend deur dicht voor deze potentiële teamgenoot Verstappen