Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
9e
19.0

Lewis Hamilton

Mercedes AMG F1
Nationaliteit gbr Brits
Geboorteplaats Stevenage
Geboortedatum 07/01/1985 (39 jr.)
F1-debuut 2007, Australië

Zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton jaagt in 2024 op zijn achtste wereldtitel en zijn zevende met Mercedes. De Brit domineerde van 2014 tot en met 2020 de Formule 1 en was in zijn zilvergrijze bolide nagenoeg onverslaanbaar, tot in 2021, toen hij door Max Verstappen verslagen werd.

Weddenschappen Lewis Hamilton

Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

F1-seizoen 2024

Positie WK 9
Races 5
WK-punten 19.0
Overwinningen 0
Podiumplaatsen 0
Polepositions 0

F1-carrière

Wereldtitels 7
WK-punten 4658.5
Races 337
Overwinningen 103
Podiumplaatsen 197
Polepositions 104

Info Lewis Hamilton

Naam Sir Lewis Carl Davidson Hamilton
Team Mercedes
Geboortedatum 7 januari 1985
Geboorteplaats Stevenage, Hertfordshire, Groot-Brittannië
Lengte 1,74m
Gewicht 73kg
Nationaliteit Brits
Racenummer 44

Biografie van Lewis Hamilton

Sir Lewis Hamilton heeft meer dan een decennium aan de top van de Formule 1 gestaan. Zijn talent werd al op jonge leeftijd opgemerkt, en op slechts 11-jarige leeftijd tekende hij een ontwikkelingscontract met McLaren na een succesvolle kartcarrière. Sindsdien heeft hij in de Formule 1 een indrukwekkende groei doorgemaakt, resulterend in zeven wereldkampioenschappen met Mercedes.

Maar hoe heeft de man uit Stevenage de top van de autosportpiramide bereikt? Hieronder vind je alles wat je moet weten over het leven van Sir Lewis Hamilton.

Teams en teamgenoten | Lewis Hamilton

Team Teamgenoot Seizoen
McLaren Fernando Alonso 2007
McLaren Heikki Kovalainen 2008
McLaren Heikki Kovalainen 2009
McLaren Jenson Button 2010
McLaren Jenson Button 2011
McLaren Jenson Button 2012
Mercedes Nico Rosberg 2013
Mercedes Nico Rosberg 2014
Mercedes Nico Rosberg 2015
Mercedes Nico Rosberg 2016
Mercedes Valtteri Bottas 2017
Mercedes Valtteri Bottas 2018
Mercedes Valtteri Bottas 2019
Mercedes Valtteri Bottas 2020
Mercedes Valtteri Bottas 2021
Mercedes George Russel 2022
Mercedes George Russel 2023
Mercedes George Russel 2024

Hamiltons vroege carrière

De opmars van de jonge Hamilton naar de Formule 1 begon op achtjarige leeftijd, toen hij deelnam aan Britse kartkampioenschappen en verschillende trofeeën won, waaronder het STEP-kartkampioenschap, Champions of the Future en de Super One Series.

De weg naar de F1 kreeg serieus vorm toen Hamilton in 1998, op 13-jarige leeftijd, de jongste coureur ooit werd die door een team werd gecontracteerd. Hij tekende voor het McLaren Driver Development Support-programma.

In hetzelfde jaar maakte hij de overstap naar Junior Intercontinental A-races en eindigde als tweede overall in het McLaren Mercedes Champions of the Future-kampioenschap. Hamilton stapte in 1999 over naar de Intercontinental A-klasse en won het Italiaanse Industrials kampioenschap.

In zijn voorlaatste jaar in de karts won Hamilton de Europese Formule A-serie en behaalde hij overwinningen in alle vier de rondes, evenals het wereldbekerkampioenschap in Japan en de tweede ronde van de Italian Open.

De overstap naar het Formuleracen

In 2001 maakte Hamilton een einde aan zijn kartcarrière, en stapte over naar Formuleracen in de Britse Formule Renault Winter-series met Manor. In zijn eerste jaar werd hij hier zevende, om vervolgens in 2002 als derde te eindigen in de Formule Renault UK, en als vijfde in de Formule Renault 2000 Eurocup. Uiteindelijk domineerde hij in 2003 de Formule Renault UK, en won hij maar liefst tien races om vervolgens de titel te claimen.

Met nog genoeg punten over, koos Hamilton ervoor om de laatste twee races van het jaar te missen om zijn debuut in het Britse Formule 3-kampioenschap te maken. Deze beslissing zou echter noodlottig blijken te zijn, aangezien de coureur in de eerste race uitviel vanwege een lekke band en in de tweede race hard crashte met teamgenoot Tor Graves, waardoor hij in het ziekenhuis belandde.

Na de crash stapte hij over om nog steeds met Manor te racen in de Euroseries F3, waarbij hij won in zijn eerste race op het Norising-straatcircuit, met verdere overwinningen in de Bahrain F3 Superprix en de Macau F3 Grand Prix.

Nadat hij zijn potentie had bewezen, kreeg Hamilton eind 2004 de kans om voor het eerst een F1-bolide te testen bij McLaren.

Het jaar daarop wisselde de coureur van team om met ASM te racen in de Euroseries, waar hij de grid domineerde met 15 van de 20 raceoverwinningen, evenals de overwinning bij de Marlboro Masters of Formula 3 op Zandvoort.

De GP2-series

Ondanks zijn indrukwekkende successen bij de junioren zocht Hamilton nog steeds naar een kans om in de Formule 1 te rijden. Om dichter bij de koningsklasse te komen, maakte Hamilton de overstap naar de GP2 met het ASM-zusterteam ART voor het seizoen van 2006.

In de GP2-klasse deelde Hamilton de baan met toekomstig titelrivaal Nico Rosberg. Hij stond ook tegenover een uitdagend startveld van toekomstige F1-coureurs, waaronder Nelson Piquet Jr en Timo Glock. Vooral gevechten met Piquet Jr in de beginfase van het kampioenschap zetten de toon voor het seizoen. Hamilton behaalde zijn eerste overwinning in de vijfde race op de Nürburgring, ondanks een straf voor te hard rijden in de pitstraat. Hij won beide races dat weekend.

Met verdere overwinningen in Monte Carlo en Silverstone pakte Hamilton de titel onder ongebruikelijke omstandigheden tijdens de voorlaatste race van dat jaar op Monza. Daar kreeg hij een bonuspunt voor de snelste ronde nadat Giorgi Pantano een straf kreeg voor een gele vlag-overtreding.

Terwijl het succes bleef toenemen, bereidde de jonge Britse coureur zich voor op zijn overgang naar de hoogste klasse van de autosport.

Hamiltons Formule 1-debuut bij McLaren

Nadat Hamilton in 2006 zijn juniorencarrière had afgesloten met de GP2-titel, bestormde Hamilton in 2007 de Formule 1-scene door zich aan te sluiten bij een van de grootste raceteams, McLaren, nadat er een stoel vrijkwam na het vertrek van Juan Pablo Montoya naar NASCAR en Kimi Raikkonen naar Ferrari. Hamilton kreeg concurrentie van Pedro de la Rosa voor het stoeltje bij McLaren, er was geen garantie dat de renstal zou kiezen voor een rookie om het stoeltje op te vullen, aangezien het team sinds 1993 geen seizoen is gestart met een onervaren coureur. Maar uiteindelijk was het Hamilton die het stoeltje kreeg, waarbij teambaas Ron Dennis uitlegde dat hij "al heel lang in de familie zat en dat hij de kans verdient."

Hamilton, teamgenoot van tweevoudig en verdedigend wereldkampioen Fernando Alonso, liet al snel zien dat hij bij de grootste namen op de grid hoorde. Hij stond direct op het podium bij zijn debuut en behaalde vier overwinningen in zijn rookie-seizoen in de F1. De overwinningen waren in onder meer Montreal en Indianapolis, Hamilton vestigde daarnaast ook een record voor de meeste podiumplaatsen op rij in een rookie-seizoen, met negen stuks na zijn eerste race.

De droomcombinatie zou slechts één seizoen duren, aangezien Alonso zijn contract aan het einde van het seizoen opzegde na talloze incidenten tussen de twee en verhoogde spanningen binnen het team.

De sprankelende start van Hamilton in de F1 bracht hem 12 punten voorsprong in het wereldkampioenschap, voordat Alonso begon terug te slaan. De relatie tussen het duo verzuurde door een reeks incidenten, waaronder Alonso die zijn teamgenoot in de pitstraat ophield nadat Hamilton teamorders leek te negeren. Hamilton liet de Spanjaard niet passeren tijdens de kwalificatie.

Ondertussen bleef Hamilton een gooi te doen naar de coureurstitel, tijdens de laatste paar races van het seizoen leek het erop dat hij de overhand had op zijn teamgenoot en Ferrari-rivaal Raikkonen.

Een reeks incidenten tijdens de laatste twee races, waaronder zijn uitvalbeurt bij de Chinese Grand Prix (hij gleed over het natte asfalt bij de ingang van de pits) en een probleem met zijn versnellingsbak in Brazilië. Dit kostte de coureur waardevolle punten.

Uiteindelijk misten beide McLaren-coureurs op ongelooflijke wijze de wereldtitel met één punt verschil op de kampioen van 2007, Raikkonen. Hamilton miste hierdoor de kans om de eerste coureur te zijn die in zijn rookie-jaar de wereldtitel te claimen.

			© Formula 1
	© Formula 1

''Is dat Glock?!''

Hamilton bleef indruk maken in 2008 met vijf overwinningen en tien podiumplaatsen. Wel kreeg hij enorm veel kritiek over zich heen, omdat hij werd beschuldigd van arrogantie en gevaarlijk rijgedrag.

In de laatste race van het seizoen zat Hamilton nog in de strijd om het kampioenschap met Felipe Massa van Ferrari. De McLaren-coureur begon de race met een voorsprong van zeven punten in het klassement, maar de race op Interlagos in Brazilië was een lastige, met wisselende weersomstandigheden.

Massa startte zijn thuisrace vanaf pole op een natte baan, met Hamilton startend als vierde. Massa won de race, wat betekende dat Hamilton een vijfde plaats nodig had om zijn eerste Formule 1-wereldtitel te behalen. Met lichte regen die viel, vond een ongelooflijke finish plaats.

Hamilton wist zijn weg langs Timo Glock te vinden in de laatste bocht van de laatste ronde, in de laatste race van het seizoen, om als vijfde over de eindstreep te komen. De Toyota-coureur kon geen grip vinden met zijn droogweerbanden op de natte baan. De vreugde in de Ferrari-garage, waar ze de wereldtitel al aan het vieren waren, sloeg al snel om in wanhoop toen Hamilton de jongste wereldkampioen van de sport werd, totdat Sebastian Vettel die eer in 2010 opeiste.

Met Brawn GP die de grid in 2009 bestormde, werd het een lastig jaar voor McLaren en voor Hamilton. De Britse renstal miste snelheid ten opzichte van het rivaliserende team, waardoor Hamilton slechts één overwinning kon verzilveren in het hele seizoen. Hij werd dit jaar vijfde achter de coureurs van Brawn en van Red Bull.

De Britse line-up samen met Button

Jenson Button was van 2010 tot 2012 de teamgenoot van Hamilton, maar McLaren zou de snelheid van Red Bull en Sebastian Vettel niet kunnen evenaren.

Toen de jonge Duitse coureur de komende seizoenen zijn eerste van vier wereldkampioenschappen won, had Hamilton een veel sterker seizoen dan het voorgaande jaar. Hij leidde het kampioenschap halverwege het seizoen na meerdere overwinningen, maar werd uiteindelijk vierde in het klassement.

Het volgende jaar bracht Hamilton nog meer problemen met zich mee, het hele jaar door had hij meerdere crashes en uitvalbeurten, en voor het eerst eindigde hij achter zijn teamgenoot in het klassement, ondanks het behalen van drie overwinningen.

In 2012 bevond McLaren zich opnieuw achter Vettel en Red Bull, met een aantal betrouwbaarheidsproblemen die hun campagne belemmerden.

Het einde van dat jaar zou een einde maken aan de langdurige relatie van Hamilton en het team, aangezien de coureur een verrassende aankondiging deed om de renstal te verlaten die hem als tiener had getekend en zich bij het rivaliserende Mercedes-fabrieksteam te voegen.

Hamilton verruilt McLaren voor Mercedes

In 2013 nam Hamilton de plek in van de legendarische Michael Schumacher bij het Mercedes-team. Hoewel velen het beschouwden als een grote gok, gezien het gebrek aan succes van het team tot dat moment, wierp de overstap niet onmiddellijk vruchten af. Hamilton behaalde slechts één overwinning tijdens de Hongaarse Grand Prix.

Mercedes eindigde dat jaar als tweede in het kampioenschap en behaalde drie overwinningen, waarvan één voor Hamilton en twee voor zijn teamgenoot Nico Rosberg. Hamilton versloeg zijn teamgenoot gedurende het seizoen in termen van punten.

Die dagen zijn echter ver achter ons, aangezien Hamilton nu zes van de laatste zeven wereldtitels heeft gewonnen bij het Duitse team.

De gevechten met Rosberg

Sinds de introductie van turbo-hybride krachtbronnen in 2014 heeft Hamilton alle Formule 1-coureurstitels gewonnen, met uitzondering van 2016, toen hij door teamgenoot Nico Rosberg werd verslagen. In het seizoen van 2016 vochten de Mercedes-teamgenoten het hele jaar door, met Rosberg in het voordeel omdat zijn titelrivaal te kampen had met betrouwbaarheidsproblemen. Ondertussen had Mercedes een comfortabele voorsprong op de rest van de grid.

Het tweetal kwam meerdere keren met elkaar in botsing, waaronder een dramatische crash toen Hamilton zijn teamgenoot probeerde in te halen tijdens de Spaanse Grand Prix in Barcelona, ​​waardoor beide coureurs uit de race moesten. Hierdoor kon Max Verstappen zijn eerste overwinning claimen in zijn allereerste race voor Red Bull.

Rosberg schokte de F1-wereld toen hij na het winnen van de wereldtitel in 2016 aankondigde te stoppen, waarna Mercedes ervoor koos Williams-coureur Valtteri Bottas te contracteren als de nieuwe teamgenoot van Hamilton.

Ferrari en Vettel verhoogden in de druk op Mercedes in het kampioenschap, waarbij de Duitser de overwinning pakte bij de seizoensopener in Australië, terwijl Bottas zijn kwaliteiten liet zien door overwinningen te behalen in Rusland en Oostenrijk. Toch werd Hamilton wederom kampioen na een sterke tweede seizoenshelft.

Hamilton domineert

Mercedes bleef dominant in zowel 2018 als 2019, waarbij diverse pogingen van Bottas om de wereldtitel te veroveren moeiteloos werden afgeweerd door Hamilton.

Net als de meeste coureurs werd het seizoen van Hamilton in 2020 beïnvloed door de coronapandemie. Hamilton zelf liep het virus op tijdens de Grand Prix van Sakhir in Bahrein en moest een race missen.

Ondanks een hernieuwde uitdaging van Red Bull en Max Verstappen slaagde Hamilton erin zijn zevende wereldkampioenschap veilig te stellen. Hiermee evenaarde hij het record van Michael Schumacher voor de meeste wereldtitels. De coureur behaalde meer dan de helft van de raceoverwinningen in 2020, waaronder een opmerkelijke overwinning in zijn thuisrace, waarbij zijn band in de laatste ronde klapte en hij de auto met slechts drie wielen over de finish moest brengen.

Het titelgevecht met Max Verstappen

Ferrari en Red Bull hebben de afgelopen seizoenen allebei Mercedes uitgedaagd voor overwinningen, maar Hamilton is erin geslaagd dominant te blijven. Ondertussen zet hij meerdere records in de Formule 1, waaronder de meeste overwinningen, de meeste polepositions en het hoogste aantal podiums.

In 2021 is Mercedes echter niet meer zo dominant als de voorgaande jaren. Vanaf de eerste race in Bahrein werd duidelijk dat Red Bull en Max Verstappen een bolide hebben die snel genoeg is voor een gooi naar de wereldtitel. Het seizoen van 2021 belooft een van de spannendste seizoenen te worden in de moderne geschiedenis van de Formule 1.

Verstappen en Hamilton wisselen om de overwinningen, waarvan de leiding in het kampioenschap meerdere keren wordt afgedragen aan één van de twee titelrivalen. Door een aantal crashes, waaronder een zware crash voor Verstappen in Silverstone en een crash op Monza waarbij beide coureurs uitvielen, werd de strijd om de titel steeds intenser.

De verschillen tussen Verstappen en Hamilton blijven klein en met het ingaan van de allerlaatste race staan de twee titelkandidaten gelijk in het aantal WK-punten. De Grand Prix van Abu Dhabi werd dus uiteindelijk de titelbeslisser, waarin Verstappen vanaf pole startte maar gelijk de leiding afdroeg aan Hamilton.

Vrijwel de hele race reed de zevenvoudig wereldkampioen aan de leiding, maar in ronde 53 werd de hele race op zijn kop gezet door een crash van Nicholas Latifi en een daaropvolgende safety car. Hamilton bleef buiten, terwijl Verstappen vers rubber onder zijn bolide kreeg. Met nog één ronde te gaan werd de race alsnog hervat, tot groot ergernis van Hamilton en Toto Wolff.

In deze laatste raceronde lukte het Verstappen om in bocht nummer 5 een inhaalactie uit te voeren, waardoor hij uiteindelijk de Grand Prix van Abu Dhabi, en dus het kampioenschap, won van Hamilton. Hiermee greep de Brit naast zijn achtste wereldtitel, waardoor hij in 2022 opnieuw een poging moet gaan doen om het record van Michael Schumacher te verbreken.

Een nieuwe uitdaging met Russell

Voor het seizoen van 2022 kreeg Hamilton naast de nieuwe Formule 1-reglementen een andere uitdaging voor zijn kiezen. Het jonge Britse talent George Russell volgde namelijk Bottas op om voor Mercedes te rijden. Hierdoor heeft Hamilton sterke interne concurrentie, al zouden de twee Britten gezamenlijk succes moeten brengen aan de Duitse renstal.

Dat succes kwam er niet, maar dat was niet te wijten aan de coureurs. De Mercedes-bolide kampte namelijk met verschillende problemen waardoor ze voor het eerst in jaren niet konden strijden voor de titel, en dus ook Hamilton niet. Daarnaast delfde de zevenvoudig wereldkampioen voor het eerst sinds 2016 het onderspit tegenover zijn teamgenoot Russell. Hij wist daarnaast voor het eerst in zijn F1-carrière geen race te winnen in een seizoen. Desalniettemin kende Hamilton een sterk seizoen en is hij gebrand om de Duitse renstal weer naar de top te brengen. Hamilton verlengde in augustus 2023 zijn contract tot en met 2025.

Ondanks een teleurstellend jaar volgens zijn zeer hoge normen, gaat Hamilton het jaar 2024 nog steeds op jacht naar een record brekend achtste Formule 1-wereldkampioenschap, nadat hij in 2020 het totaal van Michael Schumacher van zeven titels evenaarde.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.
Viaplay
x
Video Droomoverstap Hulkenberg zet F1-coureursmarkt op scherp