Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Ferrari

Formule 1-geschiedenisboeken een waarschuwing voor Hamilton en Ferrari

Het is een droom die voor vele coureurs nooit zal uitkomen. Rijden voor Scuderia Ferrari in de Formule 1. In de 'herfst' van zijn carrière komt het er voor de 39-jarige Lewis Hamilton toch nog van. In de historie van de koningsklasse hebben al veel coureurs de overstap naar de Italiaanse renstal mogen maken, maar was dit wel altijd even succesvol? RacingNews365 zet de opvallendste transfers op een rij.

Alonso Raikkonen Ferrari 2014
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Zeg je Formule 1, dan zeg je automatisch ook Ferrari. Elke coureur droomt van een carrière in een rode bolide. Zoals Sebastian Vettel ooit zei: "Iedereen is een Ferrari-fan. Ook al zeggen ze van niet, ze zijn Ferrari-fans."

Vettel is één van de F1-coureurs die gedurende zijn carrière de overstap maakte naar de Italiaanse renstal. De Duitser vertrok vanuit Red Bull met vier wereldtitels op zak in 2015 naar de Scuderia, waar hij met Kimi Raikkonen probeerde te strijden om de titel. Hij kon het succes wat hij bij Red Bull had niet bij Ferrari herhalen, maar behaalde wel veertien GP-zeges met het team in de periode 2015 tot en met 2019.

De Duitser sloot zijn F1-carrière af bij Aston Martin in 2022.

Kimi Raikkonen

Vettel's jarenlange teamgenoot bij Ferrari, Kimi Raikkonen, heeft twee periodes voor Ferrari gereden. De Fin werd in 2007 wereldkampioen met het team, maar werd in 2010 vervangen door Fernando Alonso. Hij maakte in 2010 en 2011 een uitstap naar het WRC en kwam in 2012 terug in de koningsklasse bij het team van Lotus. Dat seizoen finishte hij achter Vettel en Alonso, en was hij de enige coureur die alle twintig races van het seizoen wist uit te rijden.

In 2014 werd Felipe Massa bij de Italiaanse renstal ontslagen en vervangen door de Fin. Raikkonen had in eerste instantie aangekondigd dat hij waarschijnlijk na zijn tweejarig contract zou stoppen met racen, maar hij had het nog zo naar zijn zin dat hij deze beslissing in de ijskast zette. In 2015 kreeg hij Vettel als teamgenoot en probeerden de twee de dominantie van Mercedes de kop in te drukken. Dit bleek onsuccesvol en in 2018 werd bekendgemaakt dat Charles Leclerc Raikkonen zou vervangen bij Ferrari.

Na zijn terugkeer bij Ferrari sloot Raikkonen zijn carrière uiteindelijk in 2021 af bij Alfa Romeo.

			© Ferrari
	© Ferrari

Fernando Alonso

Fernando Alonso heeft al een hele uitgebreide Formule 1-carriere achter de rug, waaronder ook bij Ferrari. De Spaanse coureur werd in 2005 en 2006 wereldkampioen toen hij reed voor Renault. Op dat moment was hij de jongste F1-wereldkampioen ooit. In 2007 maakte hij de overstap naar McLaren, al was dit van korte duur, de tweevoudig wereldkampioen keerde namelijk in 2008 terug bij Renault, naast Nelson Piquet jr.

Hij scheen dat jaar een clausule in zijn contract te hebben waarbij hij met tegenvallende prestaties Renault zou kunnen verlaten, al werden deze geruchten ontkend. Hij bleef nog een jaar voor de renstal rijden tot in 2009 naar buiten kwam dat de Fin een contract zou hebben getekend bij de Italiaanse renstal.

Alonso verving Raikkonen (die hij later in 2014 als teamgenoot kreeg) en won de openingsrace van het 2010-seizoen. Daarnaast wist hij gedurende de dominante Red Bull-periode van Vettel nog tien overwinningen op zijn naam te schrijven met de Scuderia. In 2015 keerde de Spanjaard terug naar McLaren, waar hij in 2007 ook al voor gereden had.

			© Ferrari
	© Ferrari

Alain Prost

Viervoudig wereldkampioen Alain Prost weet ook hoe het is om voor Ferrari te mogen rijden. De Fransman had al drie wereldkampioenschappen op zak toen hij in 1990 de overstap maakte naar de Scuderia. Hij werd dat seizoen tweede en zag de titel naar Ayrton Senna gaan. Het seizoen erna, in 1991, zou dramatisch verlopen. De Ferrari 643 bleek onbetrouwbaar, wat resulteerde in 6 DNF's in 15 races.

In 1993 maakte Prost na een kortstondige carrière bij Ferrari zonder een wereldtitel de overstap naar Williams. Daar sleepte hij zijn vierde wereldkampioenschap binnen.

Michael Schumacher

Wie wel succes kende gedurende zijn periode bij Ferrari, is natuurlijk zevenvoudig wereldkampioen Michael Schumacher. De Duitser was van 1991 tot en met 2006 en van 2010 tot en met 2012 actief in de Formule 1. Hij behaalde zijn eerste twee titels in 1994 en 1995 met Benetton. In 1996 maakte hij de overstap naar Ferrari, maar de wereldtitels bleven in eerste instantie uit. Tot het jaar 2000, waar Michael Schumacher zijn derde wereldtitel en zijn eerste wereldtitel met Ferrari won. Het succes zette zicht voort en vijf wereldtitels op rij was het resultaat.

Met vijf behaalde wereldtitels en 72 overwinningen is Schumacher de succesvolste Ferrari-coureur tot nu toe.

Nigel Mansell

Nigel Mansell begon zijn Formule 1-carriere bij Lotus, waar hij na een aantal jaar in 1985 de overstap maakte naar het team van Williams. Daar miste hij een aantal jaar achter elkaar de titel op een haar na. Zo had hij in 1986 de kans om de titel te bemachtigen, maar vanwege een klapband won Alain Prost dat jaar het kampioenschap.

Hij besloot dan ook in 1988 de overstap te maken naar Ferrari. Daar won hij gelijk de eerste race van het seizoen. In de twee jaar dat hij voor de Italiaanse renstal werd hij 4e en 5e in het kampioenschap. Vervolgens besloot hij terug te gaan naar Williams en daar won hij in 1992 zijn enige wereldtitel.

Gerhard Berger

Gerhard Berger was van 1984 tot en met 1997 actief in de koningsklasse. Hij begon bij het team ATS, en na een jaar daarna bij Arrows gereden te hebben kwam zijn carrière in 1986 in een stroomversnelling toen hij voor Benneton ging rijden. Hier won hij zijn eerste Grand Prix in Mexico. Twee jaar later maakte hij de overstap naar Ferrari, maar dit jaar stond in het teken van mechanische pech.

In 1989 overleefde hij een heftig ongeluk in Imola. Na wat hersteltijd nam hij halverwege het seizoen weer deel aan het kampioenschap. Hij won de Grand Prix van Portugal en werd zevende in het kampioenschap.

Vervolgens maakte Berger van 1990 tot en met 1992 een uitstapje naar het team van McLaren naast teamgenoot Ayrton Senna. Senna werd in 1990 en 1991 wereldkampioen en Berger kon hem niet bijhouden.

Na 1992 kwam Berger weer terug bij de Italiaanse renstal. Een wereldtitel bleef echter uit, en hij sloot zijn F1-carriere uiteindelijk in 1997 af bij Benneton.

			© Getty Images/Red Bull Contentpool
	© Getty Images/Red Bull Contentpool

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Praat mee!

Viaplay
x
Breaking Hulkenberg eerste aanwinst voor F1-project Audi