Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
4e
52.0

Mercedes AMG F1

Hamilton & Russell
Nationaliteit deu Duits
Thuisbasis Brackley, Groot-Brittannië
Actief sinds 1954
Teambaas Toto Wolff

Het Formule 1-team van Mercedes kent een compleet Britse line-up met Lewis Hamilton en George Russell. Na een prima seizoen als tweede in het constructeurskampioenschap, gaan de twee heren in 2024 op jacht naar de negende constructeurstitel voor de Duitse renstal.

Weddenschappen Mercedes

Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

F1-seizoen 2024

Positie WK 4
WK-punten 52.0
Podiumplaatsen 0
Polepositions 0

F1-historie

Wereldtitels 9
WK-punten 7274.5
Podiumplaatsen 289
Polepositions 219

Het Mercedes AMG Formule 1 team

Vroeg Formule 1-succes en terugtrekking uit de autosport

De Duitse fabrikant Mercedes heeft een rijke geschiedenis in de Formule 1. Hoewel het erfgoed van het team teruggaat tot de jaren dertig van de vorige eeuw, kwam hun eerste kennismaking met wat toen het officiële Formule 1-kampioenschap was in 1954.

Onder leiding van Alfred Neubauer runde het team de Mercedes-Benz W196 die in een conventionele configuratie met open wielen en een gestroomlijnde vorm reed. Mercedes had direct succes met Juan Manuel Fangio, die halverwege het seizoen van Maserati kwam, op tijd voor de Franse Grand Prix. De Argentijn pakte de overwinning voor teamgenoot Karl Kling, terwijl Fangio de rest van het seizoen nog drie overwinningen toevoegde om het kampioenschap te veroveren.

Dat succes ging door in 1955 toen Mercedes opnieuw domineerde. Fangio won vier races terwijl teamgenoot Stirling Moss de geblokte vlag pakte tijdens de Britse Grand Prix. De Argentijn eindigde voor zijn teamgenoot in het klassement en pakte zo zijn tweede coureurskampioenschap.

De ramp van 1955 tijdens de 24 uur van Le Mans waarbij Mercedes-Benz-coureur Pierre Levegh en 80 toeschouwers om het leven kwamen, resulteerde echter in de annulering van de Franse, Duitse, Spaanse en Zwitserse Grand Prix. Mercedes heeft ervoor gekozen om zich aan het einde van het seizoen terug te trekken uit de wereld van de autosport, waaronder de F1.

			© Daimler
	© Daimler

Terugkeer Mercedes naar de F1 na de koop van Brawn GP

Het moederbedrijf van Mercedes-Benz, Daimler AG, kocht voor de start van het F1-seizoen 2010 een minderheidsbelang in het Brawn GP-team. Vervolgens werd een sponsorovereenkomst met Petronas gesloten, waarbij het team werd omgedoopt tot het Mercedes GP Petronas Formula One-team. Ross Brawn bleef aan als teambaas terwijl het team zijn basis en personeel in Brackley, dicht bij de motorfabriek in Brixworth, bleef gebruiken.

Mercedes bracht het Duitse duo Nico Rosberg en Michael Schumacher, die terugkeerde naar de F1 na een afwezigheid van drie jaar, binnen als hun coureurspaar, terwijl Nick Heidfeld werd uitgeroepen tot test- en reservecoureur.

Met de aankoop van Brawn GP beëindigde Mercedes hun samenwerking met McLaren, aangezien moederbedrijf Daimler hun 40 procent belang in de McLaren Group verkocht, hoewel ze nog wel motoren bleven leveren.

Helaas werd het succes van Brawn GP niet overgedragen naar 2010 omdat het team Ferrari, McLaren en Red Bull niet kon uitdagen. Rosberg behaalde drie podiumplaatsen in Maleisië, China en Groot-Brittannië, maar Schumacher slaagde er voor het eerst sinds zijn debuutseizoen in 1991 niet in een overwinning, podium, poleposition of snelste ronde te behalen. Mercedes eindigde uiteindelijk als vierde in het constructeurskampioenschap met 214 punten.

Daimler en Aabar Investments, die in november 2009 30 procent van Brawn GP kochten, kochten de resterende 24,9 procent in februari 2011. De nieuwe MGP W02 kende een trage start in 2011 toen zowel Rosberg als Schumacher zich terugtrokken uit de Australische GP vanwege schade opgelopen bij een botsing. Rosberg leidde 14 ronden van de Chinese GP, terwijl Schumacher als vierde eindigde in Canada na een tijd als tweede te hebben gelegen. Tegen het einde van het seizoen stond Mercedes opnieuw vierde in het klassement met 165 punten en geen overwinningen, podiumplaatsen of polen.

In seizoen 2012 zag Mercedes 'GP' van hun naam verwijderen om er vervolgens AMG aan toe te voegen, waardoor ze Mercedes AMG Petronas F1 Team werden. Rosberg pakte de eerste pole van het team sinds Fangio in 1955 tijdens de derde race van het seizoen in China, terwijl Schumacher, die zich als derde kwalificeerde, naar de tweede plaats werd geschoven na de gridstraf van Lewis Hamilton. Rosberg pakte de winst, de eerste overwinning van het team in 57 jaar, terwijl Schumacher moest stoppen nadat hij de pitstraat had verlaten voordat zijn rechtervoorband goed was gemonteerd. De overwinning van Rosberg was ook de eerste overwinning van een Duitse coureur in een Duits voertuig sinds Hermann Lang's overwinning in de Zwitserse GP van 1939.

Schumacher eindigde als derde in de Europese GP, zijn enige podiumplaats na zijn terugkeer in de F1. Met zijn 43 jaar en 173 jaar was hij de oudste coureur die een podiumplaats behaalde sinds Jack Brabham's tweede plaats tijdens de Britse GP van 1970. Omdat de Duitser echter onzeker was over zijn toekomst in de F1, kondigde Mercedes aan dat Hamilton zich bij het team zou voegen voor een driejarig contract met Rosberg. Kort nadat Schumacher zijn tweede afscheid van de sport aan het einde van het seizoen aankondigde, waarbij Mercedes het seizoen als vijfde eindigde in het klassement.

			© Mercedes
	© Mercedes

Het geluk van Mercedes bij het aantreden van Hamilton en Wolff

Voorafgaand aan de start van het seizoen 2013 werd Toto Wolff benoemd tot uitvoerend bestuurder en werd zakenpartner Rene Berger niet-uitvoerend bestuurder. Wolff nam ook de coördinatie op zich van alle Mercedes-Benz motorsportactiviteiten, een rol die voorheen in handen was van Norbert Haug.

Mercedes pakte hun eerste overwinning van het seizoen in Monaco, waarbij Rosberg eindigde voor de uiteindelijke kampioen Sebastian Vettel en zijn Red Bull-teamgenoot Mark Webber. Hamilton eindigde als derde in Canada, terwijl Rosberg een tweede overwinning behaalde in de Britse GP na een één-twee kwalificatieprestatie van het team. Hamilton won zijn eerste race voor het team in Hongarije, een resultaat dat Mercedes hielp om voor Ferrari te eindigen voor de tweede plaats in het constructeurskampioenschap.

F1 introduceerde in 2014 1,6-liter V6-motoren met turbocompressor en ingebouwd energy recovery systeem, waarmee het team ineens aan de voorkant van de grid stond. Rosberg pakte de openingsrace in Australië, terwijl Hamilton een Grand Slam-overwinning behaalde in Maleisië voor zijn teamgenoot, waarmee het Mercedes' eerste een-twee finish was sinds de Italiaanse GP van 1955.

De dominantie van Mercedes hield het hele seizoen aan, waarbij het team het constructeurskampioenschap in Rusland won, terwijl Hamilton 67 punten voor Rosberg eindigde om de coureurstitel te pakken. De Silver Arrows sloten het jaar af met 18 poles, 16 overwinningen en 11 een-twee finishes van 19 races. Gemiddeld eindigde de dichtstbijzijnde niet-Mercedes-auto 23,2 seconden terug tijdens hun 16 overwinningen.

Beide coureurs keerden terug in 2015 en Hamilton won zijn derde kampioenschap met 59 punten meer dan Rosberg. De Brit eindigde met 10 overwinningen, terwijl Rosberg er nog eens zes aan toevoegde toen Mercedes het jaar afsloot met 16 overwinningen, 18 polen en 12 een-twee finishes in 19 races. Het team won wederom het constructeurskampioenschap, maar hun gemiddelde winstmarge ten opzichte van niet-Mercedes-concurrenten daalde tot 19,7 seconden.

De enige smet binnen het team was de groeiende rivaliteit tussen Rosberg en Hamilton. Tijdens de GP van de VS dwong de Brit agressief zijn teamgenoot wijd in bocht 1, hoewel de Duitser in de slotfase aan de leiding ging. Een fout in bocht 12 opende de deur voor Hamilton om te winnen en de titel te pakken, hoewel Rosberg na de race woedend was en zijn pet naar zijn teamgenoot gooide en vervolgens weigerde champagne op het podium te spuiten.

Het succes van Mercedes zette zich voort in 2016, maar de relatie tussen Rosberg en Hamilton bleef verzuren. De Duitser won de eerste vier races van het seizoen en profiteerde van de trage start van de campagne van zijn teamgenoten, waardoor hij een voorsprong van 43 punten opende voordat de F1 terugkeert naar Europese bodem.

Max Verstappen maakte echter een einde aan de run van Rosberg in Spanje en werd de jongste racewinnaar bij zijn debuut voor Red Bull. Zijn overwinning werd geholpen door het feit dat Hamilton en Rosberg in de openingsronde met elkaar in botsing kwamen terwijl ze vochten om de leiding, waardoor beide Mercedes-auto's voor het eerst sinds de Australische GP van 2011 uitvielen. Vanaf daar antwoordde Hamilton terug en won zes van de volgende zeven races om zichzelf weer in de mix voor de titel te plaatsen.

Helaas voor de Brit behaalde Rosberg vier overwinningen uit de volgende vijf races. De enige race die hij niet won was in Maleisië, Rosberg eindigde als derde, maar werd geholpen door het feit dat Hamilton met een motorprobleem uitviel terwijl hij aan de leiding was. Rosberg keek vanaf dat moment niet meer terug en won het kampioenschap met vijf punten voorsprong op Hamilton, terwijl Mercedes naar een ander constructeurskampioenschap reed dankzij 19 overwinningen, 20 poles en 8 een-twee finishes uit 21 races.

			© Mercedes
	© Mercedes

Rosberg stopt maar de Mercedes-dominantie gaat verder

Kort na het winnen van zijn enige F1-wereldkampioenschap, kondigde Rosberg op 31-jarige leeftijd zijn afscheid van de sport aan. Dat maakte hem de eerste regerend kampioen die dit deed sinds Alain Prost in 1993.

Valtteri Bottas
werd aangekondigd als vervanger van de Duitser. In tegenstelling tot voorgaande jaren was de strijd om de titel niet alleen een Mercedes-aangelegenheid, aangezien Hamilton werd uitgedaagd door Sebastian Vettel van Ferrari. De Brit stond 14 punten achter na ronde 11 in Hongarije, maar vanaf daar behaalde Hamilton vijf overwinningen van de laatste negen races, terwijl Vettel twee keer uitviel.

Uiteindelijk pakte Hamilton de titel met 43 punten en werd daarmee de eerste Britse coureur die vier Wereldkampioenschappen won, terwijl Bottas in zijn eerste jaar bij het team drie overwinningen boekte. Mercedes sloot het seizoen af ​​met 12 overwinningen, 15 poles en 4 een-twee finishes uit 20 races.

Het gevecht tussen Hamilton en Vettel ging door in 2018, met een voorsprong van acht punten op de Duitser na het behalen van de overwinning tijdens de Britse GP. Vettel viel uit terwijl hij de volgende race in Duitsland leidde, terwijl Hamilton de overwinning pakte ondanks zijn start als 14e. Vanaf daar ging het van een leien dakje voor de Brit, die de titel won met 88 punten.

Mercedes behaalde hun vijfde opeenvolgende constructeurskampioenschap en werd het tweede team dat dit deed nadat Ferrari dat deed tussen 2000 en 2004. Het team eindigde het jaar met 11 overwinningen (allemaal voor Hamilton), 13 poles en 4 een-twee finishes.

De prestaties van Ferrari namen in 2019 af, waardoor het een volledig Mercedes-gevecht om de eerste plaats werd. Er was echter niet veel strijd, want Hamilton won zijn zesde titel met 87 punten. De Silver Arrows wonnen opnieuw het constructeurskampioenschap en eindigden met 235 punten voorsprong op Ferrari.

Mercedes sloot het jaar af met 15 overwinningen, 11 voor Hamilton en vier voor Bottas, 10 poles en 9 een-twee finishes.

De start van het F1-seizoen 2020 werd uitgesteld tot juli vanwege de pandemie van het coronavirus, maar toen het eenmaal begon, was Hamilton niet meer te stoppen. De Brit won 11 van de 17 races om zijn zevende wereldkampioenschap te veroveren, waardoor hij op gelijke hoogte kwam met Michael Schumacher op de lijst aller tijden.

Bottas eindigde als tweede met twee overwinningen, terwijl Mercedes opnieuw de constructeurstitel pakte na een voorsprong van 254 punten op Red Bull dankzij 13 overwinningen, 15 poles en 5 een-twee finishes uit 17 races.

In 2021 kreeg Mercedes sterke concurrentie van concurrent Red Bull. Na de eerste races van het seizoen werd duidelijk dat Verstappen en Hamilton het gingen uitvechten voor de wereldtitel van 2021. Een van de spannendste seizoenen in de geschiedenis van de F1 volgde, waarna tijdens de GP van Abu Dhabi Hamilton en Mercedes het coureurskampioenschap verloren in de laatste ronde van het seizoen. Het constructeurskampioenschap won Mercedes dit jaar wel.

Voor het seizoen van 2022 werd afscheid genomen van Bottas, die een overstap maakte naar Alfa Romeo. Hierdoor was er eindelijk ruimte voor de langverwachte promotie van George Russell. Met een honderd procent Britse line-up begint Mercedes aan het F1-seizoen waarin de nieuwe reglementen en het budgetplafond van kracht zijn.

Mercedes als motorfabrikant

Hoewel Mercedes pas in het seizoen 2010 terugkeerde als fabrieksteam, begon het Duitse team in 1994 motoren te leveren na een samenwerking met Ilmor, een Brits onafhankelijk high-performance autosport engineeringbedrijf in Northamptonshire. Mercedes heeft het bedrijf sindsdien overgenomen en hernoemd tot Mercedes AMG High Performance Powertrains.

Nadat ze Sauber in 1994 aanvankelijk van motoren hadden voorzien, gingen ze in 1995 een succesvolle twintigjarige samenwerking aan met McLaren.

Mercedes leverde ook motoren aan Brawn GP, ​​welke later het fabrieksteam van Mercedes werd, tijdens hun kampioenschapswinnend 2009-seizoen. Ook Force India (later Racing Point, nu Aston Martin) werd afnemer. Williams werd het vierde team in de boeken van Mercedes in 2014 voordat McLaren hun overeenkomst voor het seizoen 2015 beëindigde.

Lotus F1 gebruikte Mercedes-motoren voor één seizoen, samen met Manor in 2016. McLaren keerde vóór het seizoen 2021 terug naar Mercedes-power na ondertekening van een vierjarig contract.

Als motorleverancier heeft Mercedes meer dan 100 overwinningen behaald om de vierde plaats in de F1-geschiedenis te behalen. Ze hebben ook negen constructeurskampioenschappen en 13 coureurskampioenschappen gewonnen.

De terugval van Mercedes

Mercedes kende in 2022 een moeilijk seizoen. De auto die de Duitse renstal had ontwikkeld, naar aanleiding van de nieuwe regelementen, was niet competitief genoeg om te strijden voor de titel; iets wat nogal ongewoon is voor Mercedes aangezien zij de afgelopen jaren het dominerende team waren. De W13 kampte in het begin van het seizoen met porpoising waardoor er kostbare seconden verloren ging in een race. Dit was niet alleen een mentale klapper voor Mercedes en haar coureurs, maar ook fysiek was dit alles behalve bevredigend.

In de slotfase van het seizoen liet Mercedes toch zien dat ze wel degelijk de kennis en kunde hebben. Zo won George Russell zijn eerste Grand Prix in de Formule 1 op Interlagos, Brazilië. Lewis Hamilton kwam als tweede over de finish.

In 2023 was Mercedes gebrand zijn om weer mee te kunnen vechten met de grote jongens als Red Bull en Ferrari. Echter bleek Red Bull te dominant in het 2023 seizoen en vocht het team daarom met Ferrari om de tweede plaats in het constructeurskampioenschap, die uiteindelijk gewonnen werd door Mercedes. Grote aanwinst van Mercedes is Mick Schumacher die zal functioneren als test- en reservecoureur.

In augustus 2023 maakte Mercedes bekend dat Russell en Hamilton ook in 2024 en 2025 actief zijn bij het Duitse team.

Gaan ze hun negende wereldtitel pakken in de Formule 1 en/of breekt Hamilton het record van meeste wereldkampioenschappen in de Formule 1 gedurende het 2024 seizoen?

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.
Viaplay
x
Breaking Hulkenberg eerste aanwinst voor F1-project Audi