Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Red Bull-Ford

Gaat Ford met Verstappen de Formule 1 veroveren? "Voor ons de beste partner"

Het duurt nog twee jaar, maar in 2026 keert na jaren afwezigheid Ford terug in de Formule 1. De Amerikaanse motorbouwer gaat dan samenwerken met Red Bull.

Verstappen Abu Dhabi
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

De echte Formule 1-kenners weten natuurlijk dat Ford in het verleden zeer succesvol was in de Formule 1. In de jaren 60, 70 en 80 leverde de motorfabrikant de motor aan teams als Lotus, Tyrrell en Williams en werden er vele kampioenschappen (bij rijders en constructeurs) binnengehaald. Het laatste kunststukje van Ford dateert uit 1994. Michael Schumacher werd met Benetton (met een Ford-motor) wereldkampioen.

Ford staat nog altijd op de derde plek van motorfabrikanten die de meeste races hebben gewonnen in de Formule 1. Alleen Ferrari (244) en Mercedes (212) wonnen meer GP's dan Ford (176). Vanaf 2026 moeten nieuwe successen volgen als Ford de handen ineenslaat met Red Bull. Een samenwerking waar veel van wordt verwacht. "We werken erg goed samen met Red Bull. Ze zijn onze partner en onze focus ligt op winnen. Wij willen dat dat mogelijk is en hebben gezocht naar de beste partner", vertelt Ford performance directeur Mark Rushbrook tegen Motorsport.com.

In 2026 veranderen de reglementen voor onder meer het chassis en de motor van de Formule 1-wagens. Dit wordt gedaan om de sport aantrekkelijker te maken voor nieuwe motorfabrikanten en om de onderlinge verschillen tussen teams te verkleinen. De V6-motoren blijven, maar de MGU-H verdwijnt. Dit is een systeem in de motor dat verspilde warmte omzet naar elektrische energie. Om dit verlies op te vangen wordt de hybride-energie van de MGU-K vergroot naar 350 Kilowatt. Het vermogen van de auto's zou zo gelijk moeten blijven.

Voordat Red Bull in 2026 met de Ford/Red Bull Powertrains kan gaan strijden om de zeges, zal er de komende jaren nog flink wat werk verzet moeten worden, weet ook Rushbrook. "We hebben afgelopen jaar flink wat progressie geboekt, maar om in 2026 goed voorbereid op de grid te staan moet er nog heel wat gebeuren."

Mis geen seconde van het nieuwe F1-seizoen! Zet met een druk op de knop de F1-kalender in jouw telefoon.

Download nu de F1-kalender
Forbidden

Weddenschappen Max Verstappen

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

8 reacties

Viaplay
Pos. Coureur Punten
Pos. Team Punten
Volledige stand
x
Max Waarom Verstappen geen enkele op zachte banden heeft gereden